Strona 21 z 60 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 594

Wątek: eTTL + Pocket Wizard

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obywatelgc Zobacz posta
    Może głupie pytanie , ale potrzeba mi kilka konkretnych odpowiedzi,
    co kupić ?
    3x TT5
    czy
    2x TT5 i 1x TT1

który zestaw polecacie i dla czego ?
    z góry dziękuje
    Pozdrawiam
    W tym wątku padły argumenty nt. wielkości TT1 w stosunku do TT5.
    Że nie trzeba zdejmować z aparatu za każdym razem i ogólnie bardziej poręczne, no i nie ma dyndającej antenki jak w TT5.
    Tylko żeby jeszcze cena nie była prawie identyczna...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotocoto Zobacz posta
    ... oraz odpowiadam na pytania, jak ktoś ma. Po wielu przebojach z różnymi dziwnymi wyzwalaczami "za stówę" zainwestowałem w pocketwizzard. Sporo to kosztuje ale nie żałuję. Aż byłem zdziwiony, że to kupiłem bez problemu w sopocie w sklepie foto-net, mają od ręki i jeszcze mi szybkie szkolenie zrobili choć w zasadzie to jest bardzo proste urządzenie. Swoją drogą to chyba jedyny sklep który ma to od ręki, bo widzę, że jeszcze pstryk, ale jak zadzwoniłem najpierw do nich to mówili pod zamówienie. Dziwne, bo ten produkt jest rewelacyjny i aż zaskakuje, że nie ma lepszej dostępności.

Do rzeczy, kupiłem 2 flexy i 1 mini nadajnik. Flexy to odbiorniko nadajniki, mini tylko do nich nadaje. Do flexów wpinam lampy i tu mały zgrzyt - brak podstawek w kolmplecie, trzeba zainwestować w jakieś podstawki. Za taką kasę mogli by dać w komplecie. Wpinam lampy zakładam mini na korpus, ustawiam kanał i... po prostu działa. Przydatny przycisk testowania błysku na obudowie bardzo ułatwia pracę. Zestaw rewelacyjnie współpracuje z moim 5D. Możliwości rewelacyjne, nawet przy doświetleniu punktowym cieni fotografowanej sceny efekty są świetne a co najważniejsze nie muszę się martwić o przepały i o to, że mi lampa nie wypali, to działa nadzwyczaj niezawodnie, czyli tak jak oczekiwałem. Do tego nie ma problemu ze stawianiem lampy "za winklem" - wszystko działa nawet z kilkudziesięciu metrów.
    dobrze wiedzieć bo jestem właśnie na etapie zakupów.. zobaczę czy w millroy.pl mają

Komfort pracy +500%, wchodzę np. do domu panny młodej, szybko ustawiam lampy z dyfuzorami i jadę, zmiana pokoju, nie ma problemu, szybko przestawiam skupiam się tylko na scenie i świetle i nie martwię, że znowu nie odpaliła. Żadnych kabli, zero myślenia o lampach, raz ich nawet zapomniałem. Sesja plenerowa tez rewelacja, używam obiektywu o ogniskowej 500mm (wiem, że to niepopularne ale z pewnych względów robię nim portrety i sylwetki). Spokojnie dopalam sobie lampą z odległości ok 100 m sceny pod słońce..
    własnie tego się spodziewam.. ale tym plenerem z 500mm i 100m mnie rozwaliłeś

Mam też pytanie do ew. użytkowników czy próbowali do jednego flexa wpinać 2-3 lampy, myślałem by umieścić taki zestaw w softboxie i jakoś na kablu je połączyć.
    to może ci podpowiem
    http://www.infoto.pl/pl/Products/816...ttl_e_tt/Show/

kolega loome taki ma i z tego co pisał to mu działa bez problemu na aparacie - więc na pw też powinien - a canon ma takie rozdzielacze chyba na 3 lub 4 lampy (koszmarnie drogie ale znaczy że się da)
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 08-10-2009 o 19:47
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał Awatar fotocoto

Domyślnie

Dzięki, ten wężyk to dobry pomysł, tylko obawiam się i siłę sygnału przy zastosowaniu 2 takich połączonych. Bede musiał przetestować w sklepie. Obiektywu 500mm (sigmy 150-500) używam w jednym celu, ponieważ mieszkam nad morzem często w sezonie robię poranne albo wieczorne sesje na plaży i zawsze wychodził ten okropny cień za parą. Jak wezmę 500mm to cień robi się króciutki i fale ładnie kompaktują się na horyzoncie i ogólnie można powycinać z tła emerytów z kijami. Wadą jest komunikacja, używam walkie talkie do komunikacji z pomocnikiem bo przy szumie fal to sobie można krzyczeć.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzięki, ten wężyk to dobry pomysł, tylko obawiam się i siłę sygnału przy zastosowaniu 2 takich połączonych. Bede musiał przetestować w sklepie. Obiektywu 500mm (sigmy 150-500) używam w jednym celu, ponieważ mieszkam nad morzem często w sezonie robię poranne albo wieczorne sesje na plaży i zawsze wychodził ten okropny cień za parą. Jak wezmę 500mm to cień robi się króciutki i fale ładnie kompaktują się na horyzoncie i ogólnie można powycinać z tła emerytów z kijami. Wadą jest komunikacja, używam walkie talkie do komunikacji z pomocnikiem bo przy szumie fal to sobie można krzyczeć.
    aha, bo jakoś ta wizja 500mm mnie poraziła ..
    a co do wężyka to jak pisałem - a oryginalnych akcesoriach canona są takie rozdzielacze sygnału dla czterech lamp Speedlite:
    http://www.pstryk.pl/details:184/canon+ttl+distributor
    kostki:
    http://www.pstryk.pl/details:183/can...e+adapter+oa+2
    i kable:
    http://www.pstryk.pl/details:186/can...cting+cord+300
    http://www.pstryk.pl/details:185/can...ecting+cord+60

więc połączyć się powinno dać skoro canon rozdziela sygnał na tyle lamp kablami po 300cm

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

Domyślnie

... oraz odpowiadam na pytania, jak ktoś ma.
    Regulamin -> http://canon-board.info/showthread.php?t=44030
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Uzależniony

Domyślnie

fotocoto , podobnie jak Ty jestem zadowolony z zakupu kompleciku nowych wizardów. narazie kupiłem flex + mini. przymierzam sie do zakupu drugiego flexa. i tu pytanie. Rozumiem że pracujesz w ettl /po to te flexy sie kupuje/ czyli jak rozumiem obie lampki postawione na flexy jadą na tej samej mocy błysku bo poki nie ma w sprzedazy zonecontrollera to nie masz możliwości kontroli balansu mocy pomiędzy lampami?
    no chyba że z trzeciej zapiętej na mini sterujesz balansem stref. czy dobrze kumam?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canion Zobacz posta
    Rozumiem że pracujesz w ettl /po to te flexy sie kupuje/ czyli jak rozumiem obie lampki postawione na flexy jadą na tej samej mocy błysku bo poki nie ma w sprzedazy zonecontrollera to nie masz możliwości kontroli balansu mocy pomiędzy lampami?
    no chyba że z trzeciej zapiętej na mini sterujesz balansem stref. czy dobrze kumam?
    tak, chociaz zamiast lampy mozesz podpiac ST-E2

mimo wszystko dziwne ze pocketwizard idzie w takie pol srodki, chyba ze dopiero pozniej wydadza jakis wypasiony nadajnik z LCD i pelna kontrola wszystkich opcji,

ja w zasadzie jestem zddcydowany na zakup, gdzie kupic najtaniej? moze sciagnac z Hong Hongu?
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony

Domyślnie

no jest przeciez zonecontroller który lada chwila pojawi sie w sprzedaży. Bedzie zakładany na sanki nadajnika i ma za zadanie umozliwić własnie niezalezną regulację błysku trzech stref
    http://www.pocketwizard.com/support/...onecontroller/

wiec raczej pocketwizard odrobił lekcję i ma koncepcję jak ma wyglądać nowy system radiowego wyzwalania/sterowania lampami

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tak, chociaz zamiast lampy mozesz podpiac ST-E2

mimo wszystko dziwne ze pocketwizard idzie w takie pol srodki, chyba ze dopiero pozniej wydadza jakis wypasiony nadajnik z LCD i pelna kontrola wszystkich opcji,

ja w zasadzie jestem zddcydowany na zakup, gdzie kupic najtaniej? moze sciagnac z Hong Hongu?
    a jak ustawi się korekcję na jednej lampie kółkiem a na drugiej nie? to będzie uwzględniona ta korekcja przy błysku?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

nie mam zielonego pojecia, wlasnie takie drobne pytania i niejasnosci powoduja ze te pocketwizardy nie goszcza w moim plecaku jeszcze

1. czy robiac korekcje blysku w body przy podpietym tylko mimiTT1 uwzgledni to?
    2. czy zonecontroler bedzie z grupa C wspolpracowal tak jak Canon w IR? czyli grupa C jest niezalezna od A i B i jest do doswietlania tla
    3. czy jakiekolwiek ustawienia na lampach slave beda pomijane czy brane pod uwage?

tych pytan w sumie jest wiecej, ja wlasciwie zdecydowany jestem na dwa FlexTT5 - po to aby potem poczekac na jakis lepszy nadajnik full wypas
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 21 z 60 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów