Przepraszam ze dopiero teraz...
Zanabylem za wielka woda w BH
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...dio_Slave.html
Kupilem 3 flexy.
Przepraszam ze dopiero teraz...
Zanabylem za wielka woda w BH
http://www.bhphotovideo.com/c/produc...dio_Slave.html
Kupilem 3 flexy.
To jeszcze na dobieg. 3xTT5. Jeden jako nadajnik na body. Drugi na 580exII z ezyboxem i trzeci na X. To X to pytanie: 580exII czy 430exII. Ktora wziac jako dopelnienie. Jakies wnioski i doswiadczenia?
580exII. Mocy nigdy nie za wiele. Takie same lampy są też wygodne pod względem wymiany baterii (jak błyskamy tą samą mocą to w podobnym czasie się rozładują). Mają takie same C.Fn.'y i klawiszologię... Na śluby jak będziesz jechał na 2 body też się przydadzą 2 580tki...
Mimo, że zabawę z kilkoma lampkami zaczynam, ale w plenerze jak wystawi się z softbox'em to lepiej mocniejszą lampkę, ostatnio bawiłem się swoją 430EX i często musiała błyskać prawie na full. 540EZ daje radę, ale nie będzie TTL'a co w przypadku PocketWizardów mija się z celem - może w tym kierunku pójść i kupić na allegro 550EX? Jako dopełnienie można pobawić się używką i nie wydawać kasy. Chyba, że wolisz kupić raz a porządnie no to 2x 580EX brzmi godnie![]()
Pozdrawiam
Paweł Kasprzak
Czy ktos bawil sie tak. Dwie Lampy 580exII. Jedna z chinczykiem(odbiornkiem) w trybie Mistrz a druga 580exII w trybie Niewolnik. Dzialalo i rowno blyskaly?
a czy ktoś ma wersję europejską, albo nie wie przypadkiem czy z nią nie ma mniejszych problemów niż z amerykańską?
Ostatnio edytowane przez trampek ; 06-10-2009 o 21:38 Powód: Automerged Doublepost
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
właśnie wyczytałem, na jakimś blogu od kogoś z innego wątku, że w wersji EU z 580mkII, czyli tą najbardziej problematyczną, zasięg z TTLem to 50 metrów. czyli nie najgorzej.
Dostałem mailem z info od dystrybutora, że pod firma przeprowadzali próby na Mini + Flex nawet na 200 m i otrzymywali 50 % trafień.
"Przy takim dystansie ok 50%. często to zalezy tez od ogniskowej, blysk
musi wypelniac pewien procent kadru, zeby aparat mogl go zmierzyc, u nas
przy 200m dawalo rade, choc to byl tylko pomiar na odleglosc, wiec pusta
droga i dalmierz. 2x flex nie przeprowadzalismy prób.
Pozdrawiam
Krystian Maj
krystian.maj@millroy.pl"
Mi w zasadzie takie odległości do tej pory nie były potrzebne, ale ostatnio na weselu fociłem mini + Flex w plenerze w odległości okolo 5-20 m i było 100% trafień ( Canon 5D MarkII +580 EXII ). Fakt, że czasami TTL lubił przesadzać i kilka ( na kilkadziesiąt) fotek miałem prześwietlonych.
potwierdzam. w zasadzie do 50 m żadnych problemów nie zauwazyłem. Wiekszych dystansów nie potrzebuję wiec nie sprawdzałem. czasem potrafi rzeczywiście walnąc pełną mocą (raz na kilkadziesiąt strzałów) ale to raczej błedy pomiaru ettl niż samych flexów. /flexy w wersji EU/