Z UKE nie jest tak znów do śmiechu.
Po pierwsze urządzenie pracujące na nielegalnych częstotliwościach może zakłócać pracę innych urządzeń. A u nas okolice 340 MHz to jest zdaje się telewizja naziemna. Komuś tv będzie źle odbierał, zawoła fachowca od anteny, ten stwierdzi zakłócenia, da cynk UKE.
Wiem również, że przynajmniej w czasach PAR, środowisko elektromagnetyczne było regularnie skanowane w poszukiwaniu nielegalnych nadajników. Może to nadal działa?
No i jest druga strona medalu. Zabaweczka może nie działać dlatego, że w mieście na tej częstotliwości nadaje tv i zakłóca pracę pocket wizarda.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Ale miejcie litość, mówicie o drobiazgu wielkości pudelka od papierosów zasilanym dwoma bateriami r6. Faktycznie musi to generować zakłócenia niczym rosyjski satelita szpiegowski...![]()
Miałeś z nimi do czynienia ? Ja miałem - Od czasów PIR poprzez PAR, URTiP do obecnego UKE - w poprzedniej firmie za podobną rzecz jakieś 10 lat temu sprawa skończyła się w sądzie i to bynajmniej nie uniewinnieniem czy niską szkodliwością społeczną itp. Mam tam paru znajomych krótkofalowców, kontrolują firmę w której pracuję około 3 razy do roku bo parę sieci radiowych mamy.. Pasmo jest w miarę często skanowane - ale główny nacisk właśnie położony jest na zwalczanie zakłóceń - w Kielcach (więc i i gdzie indziej też) właśnie w paśmie "amerykańskim" chodzi sporo radiopowiadomień, autoalarmów z sygnalizacją do właściciela w breloczku i czego tam jeszcze.. i pod tym kątem pasma są pilnowane.. dodatkowo część amerykańskich urządzeń działa w paśmie 450mhz gdzie u nas działają dawne Centertele..
Ogólnie wracając do tematu wątku problemu nie będzie dopóki nie wleziesz komuś "w pasmo" i nie będziesz tego robił często (typu użytkowanie w studio w konkretnym miejscu i zakłócanie jakiejś "babci" TV Trwam) - bo jak ktoś się poskarży to jestem dziwnie pewien że znajdą takiego delikwenta bo naprawdę siedzą tam "łebscy" ludzie którzy na tym zęby zjedli..
Do tego jest właśnie druga strona o której pisze Piast9 - kupisz będzie śmigać.. po czym albo nie będzie działać bo coś na tym paśmie będzie legalnie działać - a na 350 MHz może legalnie pracować jeszcze trochę urządzeń, jeszcze może być coś koło 890 MHz - u nas GSM na tym pracuje, w stanach chyba trochę wyżej - nie chciałbyś chyba żeby np. w urządzeniu w szpitalu czy karetce dzięki takiemu PW coś się spieprzyło i zaczęło np. błędnie coś pokazywać itp.
więc akurat w tych tematach to nie można mówić, że co to taki drobiazg zasilany dwoma paluszkami r6 wielkości paczki fajek może zrobić.. bo o ile pamiętam to PW ma zasięg do 500m.. a zagwarantujesz że w takim promieniu nic nie pracuje na tych kanałach?
Pozdrawiam
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Ma juz ktos?
Ja bede mial za pare dni juz u siebie. Kupilem 2xflextt5.
napisze cos za dwa tygodnie.
ogladalem tez:
http://www.youtube.com/user/TriCoastPhoto
tylko na starym fw i nie dizalal z 5d2.
Propper zwyciezyl.
z najnowszym FW wystepuje nastepjacy problem:
SPECIAL NOTE:
5D Mark II Aperture. Due to special trigger timing considerations for this camera, some lenses will experience frame clipping
(hard lines or dark frames in the image caused by the shutter getting “caught” by the ) at mid to narrower aperture settings.
Larger maximum aperture lenses like f:1.4 or f:1.2 models are most affected and may start to see flash clipping as early as f:5.6.
Lenses with a widest aperture of f:3.5 to f:5.6 may not experience clipping until stopped down to f:22 or narrower. If there is
no flash on top of the ControlTL transmitter in the shoe of the 5D Mark II, results will be somewhat better (~1 f-stop narrower
will work). This aperture issue does not affect any other camera we have tested. Please test each of your lenses across the full
range of f-stops to be sure you understand the limitations.
Ostatnio edytowane przez trampek ; 24-06-2009 o 12:51
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Nie ma za bardzo wyboru . albo bh albo amazon.
http://www.amazon.com/Pocket-Wizard-...5837490&sr=1-1
wogole dziewne sie rzeczy z dosteopnoscia sprzetu foto do canona na ziemi dzieja...
Chcialem kupic w pstryku to sie sezon pewnie wczesniej skonczy...
R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max
Dzieki za info.
Widze ze jest tam zestaw PW flexTT5 + mini TT1 + 580 II za 792 dolki, kuszaca cena.
EDIT: na BH cena podobna wiec zadna to rewelacja
I tu pytanie laika: lepiej kupic dwa fexTT5 czy flexTT5 i miniTT1?
Prosze mi to wytlumaczyc jak krowie na rowie bo nie znam sie na swietle blyskowym a tym bardziej na wyzwalaniu![]()