Strona 37 z 60 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 594

Wątek: eTTL + Pocket Wizard

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a ja mam pytanie do posiadaczy dwóch tt5 i dwóch lamp wyzwalanych z tt1/tt5..
    czy macie jakiś sposób żeby np. postawić lampy na tt5 w różnych odległościach od obiektu i żeby jakoś tak zadziałało żeby obiekt był równo doświetlony - ale nie za pomocą oczywiście ręcznych ustawień tylko ttl'a i automatyki błysku.. coś takiego, że np. wieszam/stawiam 2 lampy na dwóch rogach parkietu i niezależnie od odległości od każdej z lamp tańcząca para jest tak samo doświetlona z obu lamp (tak samo czyli równomiernie) bo wydaje mi się że błyskają z tą samą mocą - czyli jak postawię jedną bliżej a drugą dalej to z jednej mam mocniejszy błysk/cień.. aha - i nie chodzi mi o sterowanie grupami bo to oczywiście można ale wtedy ręcznie "balans błysku" trzeba ustawiać..

a co do zasięgu to doszedłem do około 250m i dalej mi się nie chciało iść bo krzaki rosły i lampy nie widziałem..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 14-12-2009 o 23:29
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

po pierwsze po co Ci rowno oswietlenie z dwoch lamp? raczej zawsze sie robi tak aby jedne zrodlo swiatla bylo nieco mocniejsze od drugiego, zobacz moje zdjecia, widac to na nich, wyglada to lepiej, bardziej trojwymiarowo

po drugie, nie da sie uzywac ETTL w pomieszczeniach z takim rozstawieniem wlasciwie, jak lampa wejdzie w kadr zdjecie bedzie mocno niedoswietlone

po trzecie nie da sie oczywiscie zrobic aby automatycznie jedna lampa swiecila mocniej od drugiej, mozesz to zrobic tylko recznie, czy to przez inna lampa zalozona na body, albo przez oczekiwany Zone Controller od Pocketwizard

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a co do zasięgu to doszedłem do około 250m i dalej mi się nie chciało iść bo krzaki rosły i lampy nie widziałem..

lampa byla zalozona bezposrednio na TT5? w sumie niezly wynik, szczegolnie ze producent podaje max 240 metrów ;-) to zasieg z ETTL? bo od pewnego momentu moze blyskac ale juz bez ETTL, trzeba to sprawdzac naswietlajac jakis obiekt
    Ostatnio edytowane przez sebcio80 ; 14-12-2009 o 23:39 Powód: Automerged Doublepost
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    po pierwsze po co Ci rowno oswietlenie z dwoch lamp? raczej zawsze sie robi tak aby jedne zrodlo swiatla bylo nieco mocniejsze od drugiego, zobacz moje zdjecia, widac to na nich, wyglada to lepiej, bardziej trojwymiarowo
    po to że lubię wiedzieć co mogę a co nie.. podałem przykład - chcę np. w miarę równo oświetlić parę na parkiecie która nie jest cały czas w jednym miejscu.. albo dzieciaki się bawiące.. zastosowań może być dużo.. co za różnica po co mi to..

po drugie, nie da sie uzywac ETTL w pomieszczeniach z takim rozstawieniem wlasciwie, jak lampa wejdzie w kadr zdjecie bedzie mocno niedoswietlone
    eee... jak to się nie da?
    przykład z parkietem - parkiet kwadratowy masz 2 lampy po rogach z jednej strony skierowane pod kątem w sufit.. a ty poruszasz się "po linii" pomiędzy nimi - raz bliżej jednej, raz dalej.. ale są mniej więcej równolegle lub z boku do ciebie - do tego pary tańczące przed tobą.. nie pisałem o lampie w kadrze..

po trzecie nie da sie oczywiscie zrobic aby automatycznie jedna lampa swiecila mocniej od drugiej, mozesz to zrobic tylko recznie, czy to przez inna lampa zalozona na body, albo przez oczekiwany Zone Controller od Pocketwizard
    no właśnie to "oczywiście" nie było takie oczywiste.. bo może canon ttl'a zrobił na tyle kumatego żeby doświetlić TAK SAMO obiekt z kilku lamp..
    hmm.. właśnie - a czy jak steruje się w podczerwieni to jedna grupa musi być w tej samej odległości od celu?

lampa byla zalozona bezposrednio na TT5? w sumie niezly wynik, szczegolnie ze producent podaje max 240 metrów ;-) to zasieg z ETTL? bo od pewnego momentu moze blyskac ale juz bez ETTL, trzeba to sprawdzac naswietlajac jakis obiekt
    odległośc była "na oko" więc może to na granicy zasięgu było, 200m było na pewno - w każdym razie ze szkłem które miałem już nie było sensu dalej iść.. bo i przez krzaki się mi nie chciało przedzierać i już "za szeroko" było dla 85ki.. ale tak z 50-70m naświetlało całkiem dobrze

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z powtarzalnascia blysku jest w 100 % dobrze na nowym firmware..374... no i wiadomo trzeba wg instrukcji nauczyc ich jeszcze widzenia w siebie zeby swiecily pomiedzy jasnymi rozblyskami zielonego trzy posrednie blyski.. ja dzis sprawdzalem zasieg i sprawa wyglada tak ze bylem w piwnicy a tt5 2 sztuki byly u mnie w sypialni na drugim pietrze wiec jak by nie bylo 3 stropy .. i bez problemu lampy wyzwalaly sie..wersja europejska dziala zdecydowanie lepiej.. moze tez byc tak ze lampy sprowadzane ze stanow nie chodza do konca tak jak wersje europejskie CE..

pzdr..

ps. jak robicie wesela i plenery warto zapopatrzyc sie w ezyboxa lastolite.. uzywam go i jest super na pierwszy plan idealnie doswietlone postacie i mieciutkie swiatlo..

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dancio Zobacz posta
    no i wiadomo trzeba wg instrukcji nauczyc ich jeszcze widzenia w siebie zeby swiecily pomiedzy jasnymi rozblyskami zielonego trzy posrednie blyski..
    możesz to opisać jaśniej?

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To znaczy tak..

w moim przypadku posiadam jeden TT1 ktorym steruje dwa nastpene TT5

.. i jak zrobimy tryb learn .. wg instrukcji na stronie www.pocketwizard.com

to to pozniej miga dioda na TT1 ... nauczone sa wtedy jak pomiedzy jasnymi rozblyskami diody na TT1 sa 3 blyski diody duzo slabsze ale widoczne .. oznacza to ze chodza one w ContolTL.. i pelnym TTL..

jak napialem u mnie nie ma problemow z oglegloscia.. przez 3 stropy dzialaja z powtarzalnosci 100%.. nie mialem jeszcze tak zeby cos sie nie wyzwolily..

przy firmwarze 4.300 bylo gorzej.. wiec mysle ze zmiana firmwaru cos dala..

pzdr..

jak cos moje gg to 10504687

Miasto
    Kielce

Domyślnie

To znaczy tak..

w moim przypadku posiadam jeden TT1 ktorym steruje dwa nastpene TT5

.. i jak zrobimy tryb learn .. wg instrukcji na stronie www.pocketwizard.com

to to pozniej miga dioda na TT1 ... nauczone sa wtedy jak pomiedzy jasnymi rozblyskami diody na TT1 sa 3 blyski diody duzo slabsze ale widoczne .. oznacza to ze chodza one w ContolTL.. i pelnym TTL..
    chyba nie chodzi o te błyski na TT1 tylko o błyski które pojawią się na nauczonym odbiorniku TT5 po procedurze programowania, te "słabe" pojawiają się od razu po włączeniu TT1 jak nic innego nie jest włączone..
    ale TTL chyba najlepiej sprawdzić sprawdzając czy przysłona na lampie się zmienia jak zmieniasz ją w aparacie - chyba jakby nie działało to by się nie zmieniała..
    ale i tak mnie wkurza że lampy błyskają z równą mocą w pełnej automatyce
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 16-12-2009 o 00:10

Bywalec Awatar dancio
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To na TT1 zakladasz jeszcze 580ex II i masz tam w trybie Master Ratio od A:B i wtedy po problemie jesli jedna mocniej druga slabiej przy tym samym pomiatrze i kompensacji blysku .. bo nawet jak na body uzywasz lampy to przeciez jest mozliwosc wylaczenia blysky.. wtedy tylko jest przedblysk nie widoczny na zdjeciu.. to ma tez te plusy ze lepiej dziala AF w przypadku gdy juz jest troche ciemno.. .. napewno co jest zaleta to to ze w nowym firmwarze jest synchronizacja na druga lamelke.. wiec zdjecia na dluzszych czasach sa bardziej ostre.. przydaje sie to niewatpliwie..pzdr.

Miasto
    Kielce

Domyślnie

To na TT1 zakladasz jeszcze 580ex II i masz tam w trybie Master Ratio od A:B i wtedy po problemie jesli jedna mocniej druga slabiej przy tym samym pomiatrze i kompensacji blysku .. bo nawet jak na body uzywasz lampy to przeciez jest mozliwosc wylaczenia blysky.. wtedy tylko jest przedblysk nie widoczny na zdjeciu.. to ma tez te plusy ze lepiej dziala AF w przypadku gdy juz jest troche ciemno.. .. napewno co jest zaleta to to ze w nowym firmwarze jest synchronizacja na druga lamelke.. wiec zdjecia na dluzszych czasach sa bardziej ostre.. przydaje sie to niewatpliwie..pzdr.
    tyle że mam dwie 580ki a nie 3.. a do sterowania grupami to bym sobie transmiter st-e2 kupił.. ale jak pisałem wyżej nie chodzi mi o ratio na lampe bo to wiem, tylko o równe doświetlenie przy różnych odległościach lamp od obiektu w pełnej automatyce błysku..
    ale.. zerknijcie na to:
    http://www.youtube.com/watch?v=ftXxO...eature=related
    gość ma 2 lampy na tt5 a na aparacie nie ma sterownika ani lampy.. widać że są mniej więcej tyle samo od modelki ale nie na pewno..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no to na nowy rok PW zrobil mala niespodzianke, wyszedl nowy firmware w wersji ... 5.0

w sumie mamy to samo co bylo w wersji beta tylko teraz jako oficjalne:
    http://www.pocketwizard.com/upload/p...dum_v5.000.pdf
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 37 z 60 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów