Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: wyjazd w góry.

Piekarz
    Guest

Domyślnie

plecak napewno by sie przydał, ale chyba w tym roku finansne na to nie pozwola.
    mam pytanie dotyczace samego fotografowania.
    gdzie najlepiej dokonac pomiaru światła?czy zrobic to na osobie ktora chce focic, czy jakos usrednic i podniesc ekspozycje o około 1,5 EV, zrobic fotke i jakby co dokonac korekt zeby histogram był jak najblizej prawe?
    zaczynam miec nerwa przed wyjazdem.bede tam tylko 6 dni i chce zrobic naprawde sporo i mam nadzieje udanych fotek.
    na dzien dzisiejszy mam wieksze cisnienie na fotki niz jazde na desce ;-P

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Tak się zastanawiam tylko, czy koledzy, którzy polecają Piekarzowi szarą połówkę mieli kiedyś z takową do czynienia.
    A jeśli tak, to może doradzą bardziej konkretnie. Kupi chłop jakąś tam szarą połówkę i się zdziwi.

Proszę więc bardzo speców od szarej połówki, o bardziej szczegółowe oświecenie :
    - nakręcana, czy z mocowaniem Cokin ?
    - twarda, czy miękka ?
    - jakie ND ?
    - jak jej używać w takich warunkach, czy ciemnym na dole, czy na górze ?

Odnośnie ustawiania ekspozycji, to amroz wyczerpał temat. Przy dobrej pogodzie, natężenie światła padającego nie zmienia się szybko. Mierząc światło odbite od leżącego śniegu i ustawiając w "M" ekspozycję tak, aby nie było przepaleń (histogram do prawej) powinieneś uzyskać prawidłowe naświetlenie, niezależnie od tego, co będziesz fotografował przez parę godzin w tych warunkach.
    Na pewno warto użyć polara. Nie tylko dla przyciemnienia błękitu nieba, ale także po to, żeby uniknąć "wypalających" odbić i obniżyć zbyt duże kontrasty. Pamiętaj, że korzystając ze sposobu amroza, musisz ustawić ekspozycję po każdym zdjęciu/założeniu polara, gdyż filtr ten wpływa na parametry ekspozycji.

Co do wożenia sprzętu na desce, to jeśli zamierzasz zabierać tylko korpus z jednym obiektywem, to najlepiej sprawdzi się jakaś niewielka, zapinana na suwak torba biodrowa. Sam jeżdżę na boazerii i plecak, choć niewygodnie z niego korzystać na stoku, daje radę, ale obserwując deskarzy widziałem, że częściej się walą na tylną część ciała, więc nie wiem, czy plecak jest bezpieczny.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Nakręcana jest pozbawiona sensu za bardzo ogranicza natomiast najlepsza byłaby szara połówka cokin lub hitech do wyboru ale czy będzie miał czas na zabawę s filtrem .
    Co do płytek to jest to idealne rozwiązanie , mamy możliwość regulacji.
    Co do rodzaju dobrze by było mieć komplet soft i hard ale to już też koszty się kłaniają.
    Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 17-02-2009 o 20:54
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Przy zdjęciach w śnieżnym krajobrazie IMHO warto analizować uważnie kadr i wybierać priorytety.Naświetlać zgodnie z nimi.Jednym słowem jest duzo nastawiania.RAW wiadomo pozwala na "wyciąganie wpadek " ale nie uzyska się takiego efektu jak przy poprawnej ekspozycji.Pozdrawiam

Piekarz
    Guest

Domyślnie

szarą połówke sobie daruje, skoncentruje sie na polarze i normalnych fotach. i tak wydaje mi sie, że jak na pierwsze focenie w górach to bede miał sporo zabawy...
    dzięki za wskazówki. postaram je sobie spokojnie przeanalizowac i zapamietac.
    jedno jest pewne, z roku na rok fotki bedą coraz ciekawsze ;-)
    pozdrawiam wszystkich

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I pamiętaj, że na śniegu łatwo też o niedoświetlenie, bo pomiar głupieje od nadmiaru bieli i traktuje to jak prześwietlenie, więc zaniża wartość ekspozycji. Ja biorąc pomiar ekspozycji na śnieg średnio dodaję +1 (w zależności od warunków). Generalnie patrz na histogram - najlepiej gdy się kończy w połowie ostatniego przedziału (licząc po osi poziomej), wtedy białe jest białe ale nie przepalone.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Coś już napisał Awatar Waldeczek
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam, na forum jest temat o fotografowaniu czarnych psów na śniegu, myślę, że powinieneś go przeczytać. Jest tam też kilka cennych wskazówek.
    Waldeczek
    40D, 7DII i zabawki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Waldeczek Zobacz posta
    Witam, na forum jest temat o fotografowaniu czarnych psów na śniegu, myślę, że powinieneś go przeczytać. Jest tam też kilka cennych wskazówek.
    O tym, to tutaj jest: http://canon-board.info/showthread.php?t=43925

Cytat Zamieszczone przez Piekarz Zobacz posta
    może ma ktoś z Was doswiadczenie jak najbezpieczniej przewozic aparat podczas jazdy na snowboardzie?
    zastanawiam sie czy kupic plecak specjalnie na ten wyjazd..
    narazie mam torbe na ramie z mozliwościa przypięcia jej do pasa. wydaje mi sie ze biodro przy tylnej nodze jest najbezpieczniejszym miejscem zeby smigac z aparatem..
    podzielcie sie Waszymi doswiadczeniami..
    A o tym, to tutaj jest: http://canon-board.info/showthread.php?t=6014
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 18-02-2009 o 22:07 Powód: Automerged Doublepost
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Piekarz .... Sądzę, że i ten wątek też powinieneś przeczytać: http://canon-board.info/showthread.php?t=1122
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Jeszcze jedno mi się przypomniało odnośnie ustawiania ekspozycji w trudnych warunkach.
    Bardzo pomocny okazuje się tutaj wyśmiewany przez niektórych Live View.
    Po prostu, w trybie "M" Live View pokazuje WYSIWYG (What You See Is What You Get). Na dodatek okraszone histogramem luminancji na żywo.
    I światłomierz nie jest już dłużej potrzebny .
    Pozdrawiam,
    Pirx

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów