Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: wyjazd w góry.

Piekarz
    Guest

Domyślnie wyjazd w góry.

witam, niedługo wybieram sie do włoch na snowboard.
    planuje zrobic sporo fotek, mam nadzieje ze większa częśc z nich będzie ok ;-)
    posiadam canona 40d + kitowy obiektyw 17-85.
    jest to moj pierwszy wypad w góry z lustrzanką i w związku z tym mam prośe o jakies cenne rady.
    zamierzam dokupic do zestawu dobrego polara, na temat kompensacji spro poczytałem, wiem ze na sniegu trzeba podniesc ekspozycje...
    czy poradzilibyscie mi jeszcze cos na co powienienem uwazac.
    nastawiam sie focenie jazdy na desce, czyli krótkie czasy naświetlania, jak to na wakacjach napewno sporo portretów i panoramy sie zrobic..
    za wszelkie porady bede bardzo wdzieczny...

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja polecam jeszcze filtr szary połówkowy

Uzależniony

Domyślnie

mam też 40d i miałem 17-85 i wiem że taki zestaw jak najbardziej nadaje się na taki wyjazd. Dobry polar jak najbardziej się przyda. Radziłbym robić w rawach, będziesz miał przyjamniej z czego wyciągać kolorystykę i ewentualne niedoskonałosci. Ja robię tak w górskich krajobrazach że mierzę światło, sprawdzam na ekraniku, ustawiam optymalną ekspozycję na manualu i pstrykam ile wlezie. Nie bawię się w pomiar światła dla każdego ujęcia ani też nie liczę na automatyczny pomiar w takich zimowych warunkach. Przysłona zazwyczaj 8-11, ISO jak najmniejsze i do dzieła. Przy wprawnej ręce to i panoramke strzelisz bez pomocy statywu.

Piekarz
    Guest

Domyślnie

jak starczy kaski to moze i dokupie, pytanie czy bede potrafił z niego korzystac ;-/

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caveman Zobacz posta
    Ja polecam jeszcze filtr szary połówkowy
    to specyficzny filtr i trudny do odpowiedniego zastosowania. niezawracałbym sobie głowy przy pierwszym takim wypadzie. Oczywiście nie zaszkodzi i dużo nie waży więc można próbować

Piekarz
    Guest

Domyślnie

może ma ktoś z Was doswiadczenie jak najbezpieczniej przewozic aparat podczas jazdy na snowboardzie?
    zastanawiam sie czy kupic plecak specjalnie na ten wyjazd..
    narazie mam torbe na ramie z mozliwościa przypięcia jej do pasa. wydaje mi sie ze biodro przy tylnej nodze jest najbezpieczniejszym miejscem zeby smigac z aparatem..
    podzielcie sie Waszymi doswiadczeniami..

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

ciężka sprawa z tym aparatem podczas jazdy... nie lepiej by było np. poświęcić godzinkę każdego dnia na focenie, a potem aparat np chować w aucie? Jako że nie masz uszczelnianego sprzętu (bo chyba 40D uszczelniany nie jest) to radziłbym sobie załatwić coś co powinno uszczelnić go lekko (widziałem kiedyś gumę o nazwie body armor, nie przetestowałem tego samemu ale chyba całkiem dobry pomysł).
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 16-02-2009 o 23:06
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

ciężka sprawa z tym aparatem podczas jazdy... nie lepiej by było np. poświęcić godzinkę każdego dnia na focenie, a potem aparat np chować w aucie? Jako że nie masz uszczelnianego sprzętu (bo chyba 40D nie jest) to radziłbym sobie załatwić coś co powinno uszczelnić go lekko (widziałem kiedyś gumę o nazwie body armor, nie przetestowałem samemu ale chyba całkiem dobry pomysł).
    Nie boj 40d da rade nie w takich warunkach

Rob w rawach z filtrem polarem i najlepiej szarym polowkowym i powinno byc dobrze. Duza przeslona 8-11 i beda ciekawe foty

Pzdr.

Coś już napisał

Domyślnie

A ja jeździłem na nartach z 40d i nie było żadnych problemów. Topić w wodzie go nie będziesz. A we Włoszech jest zawsze świetna pogoda. Proponuje dobrego polarka i szarą polówkę. Pozdrawiam

Coś już napisał
    Miasto
    A, A

Domyślnie

byłem w tym roku na desce, zakupiłem sobie plecaczek foto-sb burtona i zdał egzamin doskonale. żadne upadki sprzętowi nie straszne
    jeśli masz $$ na zakup jakiegoś dobrego plecaka to kupuj, przyda się na lata, nie tylko na ten wyjazd.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów