Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: tesser+problem z listkami

Mieszany widok

Nightwing99
    Guest

Domyślnie tesser+problem z listkami

Mam pytanie czy ktoś z użytkowników obiektywu tesser miał problem z zacinającymi się listkami przysłony
    Otwarłem obiektyw i wygląda na to, że albo należało by jakoś nasmarować popychadło od tych listków lub wymienić sprężynkę. Czy ktoś takie coś już robił może
    Szukałem jakiejś podpowiedzi na googlach ale nic nie znalazłem

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Chodzi Ci chyba o CARL ZEISS TESSAR [ 50mm/2.8 ] ?

Smarowanie ale delikatne (inaczej spowolni sie reakcja zamykania przyslony).
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 16-02-2009 o 20:49

Nightwing99
    Guest

Domyślnie

Tak o ten obiektyw mi chodzi. Tylko co i jak tam nasmarować, bo pierwszy raz to będę robił.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

To nie wiem czy ma sens... Chyba ze masz wprawe w tych sprawach...

Z innego forum:

"B...lokowanie przysłony (całkowite lub częściowe), to jest cyklicznie w czasie użytkowania pojawiająca sie wada we wszystkich (prawie) obiektywach wyprodukowanych w NRD, a także w obiektywach produkcji ZSRR. Przyczyną jest sklejanie sie lamelek przez upłynniony smar. Taki smar po pewnym czasie od złożenia lamelek w fabryce, po prostu upłynnia się i klapa. Jest to nieuchronne. Koszt naprawy (demontaż, posmarowanie, montaż) tak na wyczucie, to 70 do 120 zł, zależy od klasy warsztatu. Po naprawie, w zalezności od jakości użytego smaru, można fotografować około 4 - 5 lat do nastepnego sklejenia. Upłynnianiu smaru sprzyja wysoka temperatura i gwałtowne skoki temperatury w górę."...

smar np. silikonowy, woda destylowana i izopropyl aby szkla wyczyscic (bo bedzie masakra)...
    I uwaga ze skladaniem. Rozkladasz w 20 minut, i skrecasz w 5 lub wiecej godzin, jak cos pomylisz

Nightwing99
    Guest

Domyślnie

no to chyba zostaje metoda młotkowa- jak się będą sklejać to poklupać w niego, szkoda

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czas rozkręcania/skręcania jest chyba mocno przesadzony. Ten Tessar nie jest skomplikowany w budowie. Pamiętaj tylko, żeby "dla pewności" nie smarować elementów na których smaru być nie powinno Jeśli przysłona sama w sobie chodzi płynnie to nie rozbieraj. Składanie pierwszy raz listków może doprowadzić do szału .

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W tessarze koszyk z przysłoną jest dość łatwo demontowalny (poszukaj na sieci, są opisy z obrazkami). Potem cały koszyk pakuje się do ciepłej wody z mydłem, dokładnie myje, suszy i właściwie wystarcza. Osobiście rozmontowałem koszyk w podobnym szkle. Kląłem potem strasznie, bo cholerstwo okropnie trudno poskładać. Oczywiście, lepiej potem jeszcze przesmarować dobrym smarem, ale z własnego doświadczenia wiem, że samo wymycie i osuszenie może już wystarczyć.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Uprawnienia umieszczania postów