Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
Wracając do przebiegu chrztu. Chodziło mi dokładnie o to, że w każdym kościele mogą być i często są inne zwyczaje co do kolejności wykonywanych (przynajmniej niektórych) czynności.

I tak np. w mojej parafii chrzest odbywa się dopiero po Mszy św. Nikt nie czeka pod chórem na Kapłana-szafarza. Nie ma procesji do ołtarza. Praktycznie każdy z punktów podanego przez Ciebie przykładu chrztu odbywa się inaczej tj. w innym czasie (często innym miejscu).

Tak. Te "czary-mary" występują na każdym chrzcie ale nie zawsze w tym samym momencie i tym samym miejscu.
..........
mimo wszystko dodam sobie do kolacji czosnku - ponoć zabezpiecza przed sklerozą . Amen.
To, że poszczególne części chrztu mogą się odbywać w innym miejscu i czasie to jak najbardziej masz rację (jak w podanym przez Ciebie przykładzie o chrzcie przed mszą). Ale kolejność poszczególnych punktów jest zawsze taka sama. Jak chrzest jest przed mszą to po prostu wszystko przebiega szybciej.

Jedyny element jaki zauważyłem, a którym czasem różnią się chrzty to zwyczaj w niektórych kościołach, że pod koniec mszy ojciec staje przy ołtarzu i podnosi do góry dziecko żeby wszyscy zobaczyli nowego członka Kościoła. Zwyczaj ten uważam, za bardzo fajny i warto się dowiedzieć czy występuje bo to może być jedno z lepszych zdjęć.

Jeżeli chodzi o czosnek to chyba też będę musiał go sporo zjeść bo od dwóch dni trawi mnie jakaś straszliwa gorączka i ból gardła
Pozdrawiam.