Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
Ujęcia w ławce kościelnej rodzica-ców trzymających dziecko.
Zapalanie świecy przed samym chrztem przez ojca-chrzestnego.
Chrzest - plan ogólny i zbliżenia (jeśli jest kilka dzieci to jest więcej czasu na różne ujęcia ale może być większy tłok fotografów).
Dziecko sikające w pieluszkę ;-).
Wręczanie świadectwa chrztu przez księdza.
Zadowolonych rodziców z pociechą przy chrzcielnicy (po mszy, raczej ustawiane :-D ).

Uwaga ! Ostatnio była "akcja" - ksiądz jeszcze przed samym chrztem podchodził do rodziny i coś tam robił (popiół ? chyba tak). Zdarzyło się mi to pierwszy raz ... więc trzeba mieć dobre rozeznanie (czytaj dobry kontakt z rodzicami i uprzedni wywiad "co, jak i kiedy będzie się działo w waszym kościele")- co kraj to obyczaj .
Pozdrawiam.
Nie chcę być złośliwy ale jak ktoś chce brać kasę za fotografowanie w kościele to powinien mieć stosowny papier z kurii. Podczas kursu to wszystko było omawiane (w każdym razie u mnie). Każdy sakrament z osobna był opisany pod kątem tych ważnych momentów.
W przypadku nie posiadania takiego papieru lepiej pójść wcześniej, przedstawić się i ogólnie wywrzeć dobre wrażenie
Teraz wracając do przebiegu chrztu, to niestety to co napisał BuRton to są niestety niezbyt dokładne wspominki.
To tajemnicze czary-mary, które ksiądz robił przed chrztem to była najprawdopodobniej modlitwa egzorcyzmu z tzw. "nałożeniem rąk" i występuja na każdym chrzcie.
Jak kogoś interesują szczegóły to może przeczytać np. tutaj:
Przebieg chrztu.

Proszę nie traktować tego postu jako ataku na ludzi bez stosownych papierów. Sam tak robiłem parę pierwszych imprez. W sumie o zezwolenie poproszono mnie tylko kilka razy ale nigdy nie wiadomo kogo spotkamy. Co prawda grzeczną dyskusją można zdziałać dużo ale nie zawsze to wystarczy.