Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Chrzciny ?? Co i za ile??

Mieszany widok

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Chrzciny ?? Co i za ile??

Witam forumowiczów

jaka jest standardowa stawka za chrzciny??
    Na które momenty trzeba zwrócić uwagę??

pozdrooo!!
    Skasowali mi ;(

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez suchyHc Zobacz posta
    jaka jest standardowa stawka za chrzciny??
    Na które momenty trzeba zwrócić uwagę??
    Jeśli fotografuje kogoś z rodziny to waluta "watykańska", czyli "Bóg zapłać" pomnożona razy kilka-naście :-P ;-) .

Na moment chrztu :rolleyes: ?

Ujęcia w ławce kościelnej rodzica-ców trzymających dziecko.
    Zapalanie świecy przed samym chrztem przez ojca-chrzestnego.
    Chrzest - plan ogólny i zbliżenia (jeśli jest kilka dzieci to jest więcej czasu na różne ujęcia ale może być większy tłok fotografów).
    Dziecko sikające w pieluszkę ;-).
    Wręczanie świadectwa chrztu przez księdza.
    Zadowolonych rodziców z pociechą przy chrzcielnicy (po mszy, raczej ustawiane :-D ).

Uwaga ! Ostatnio była "akcja" - ksiądz jeszcze przed samym chrztem podchodził do rodziny i coś tam robił (popiół ? chyba tak). Zdarzyło się mi to pierwszy raz ... więc trzeba mieć dobre rozeznanie (czytaj dobry kontakt z rodzicami i uprzedni wywiad "co, jak i kiedy będzie się działo w waszym kościele")- co kraj to obyczaj .

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 15-02-2009 o 02:36
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję pięknie

No to właśnie nie jest rodzina. Nie mam pojęcia jakie stawki są na rynku. Ktoś mógłby podać jakiś rząd wielkości?
    Skasowali mi ;(

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję pięknie

No to właśnie nie jest rodzina. Nie mam pojęcia jakie stawki są na rynku. Ktoś mógłby podać jakiś rząd wielkości?
    Tyle ile byś wziął za sam ślub w kościele, bez imprezy, pleneru, przygotowań itp .
    Czyli mniej więcej od 100 do 1000 - zależy na ile się cenisz .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tyle ile byś wziął za sam ślub w kościele, bez imprezy, pleneru, przygotowań itp .
    Czyli mniej więcej od 100 do 1000 - zależy na ile się cenisz .
    No właśnie będzie też impreza w restauracji itp. Full opcja ;-)
    Skasowali mi ;(

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No właśnie będzie też impreza w restauracji itp. Full opcja ;-)
    Każdy kolejny element to kolejny mnożnik . Np ślub w kościele+impreza to przedział 200 (oferty z Allegro '1000 zdjęć na DVD godzinę po imprezie') -2000 (fotografowie ślubni co się zastanawiają czy kupić 3 czy 4 5DMkII na backup do swoich 3 1DsMkIII ). Ostateczna cena nadal zależy od Twojej samooceny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Ujęcia w ławce kościelnej rodzica-ców trzymających dziecko.
    Zapalanie świecy przed samym chrztem przez ojca-chrzestnego.
    Chrzest - plan ogólny i zbliżenia (jeśli jest kilka dzieci to jest więcej czasu na różne ujęcia ale może być większy tłok fotografów).
    Dziecko sikające w pieluszkę ;-).
    Wręczanie świadectwa chrztu przez księdza.
    Zadowolonych rodziców z pociechą przy chrzcielnicy (po mszy, raczej ustawiane :-D ).

Uwaga ! Ostatnio była "akcja" - ksiądz jeszcze przed samym chrztem podchodził do rodziny i coś tam robił (popiół ? chyba tak). Zdarzyło się mi to pierwszy raz ... więc trzeba mieć dobre rozeznanie (czytaj dobry kontakt z rodzicami i uprzedni wywiad "co, jak i kiedy będzie się działo w waszym kościele")- co kraj to obyczaj .
    Pozdrawiam.
    Nie chcę być złośliwy ale jak ktoś chce brać kasę za fotografowanie w kościele to powinien mieć stosowny papier z kurii. Podczas kursu to wszystko było omawiane (w każdym razie u mnie). Każdy sakrament z osobna był opisany pod kątem tych ważnych momentów.
    W przypadku nie posiadania takiego papieru lepiej pójść wcześniej, przedstawić się i ogólnie wywrzeć dobre wrażenie
    Teraz wracając do przebiegu chrztu, to niestety to co napisał BuRton to są niestety niezbyt dokładne wspominki.
    To tajemnicze czary-mary, które ksiądz robił przed chrztem to była najprawdopodobniej modlitwa egzorcyzmu z tzw. "nałożeniem rąk" i występuja na każdym chrzcie.
    Jak kogoś interesują szczegóły to może przeczytać np. tutaj:
    Przebieg chrztu.

Proszę nie traktować tego postu jako ataku na ludzi bez stosownych papierów. Sam tak robiłem parę pierwszych imprez. W sumie o zezwolenie poproszono mnie tylko kilka razy ale nigdy nie wiadomo kogo spotkamy. Co prawda grzeczną dyskusją można zdziałać dużo ale nie zawsze to wystarczy.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mortiis Zobacz posta
    Nie chcę być złośliwy ale jak ktoś chce brać kasę za fotografowanie w kościele to powinien mieć stosowny papier z kurii.
    Teraz wracając do przebiegu chrztu, to niestety to co napisał BuRton to są niestety niezbyt dokładne wspominki.
    To tajemnicze czary-mary, które ksiądz robił przed chrztem to była najprawdopodobniej ... i występuja na każdym chrzcie.
    Jak kogoś interesują szczegóły to może przeczytać np. tutaj:
    Przebieg chrztu.

Obecny :-D . Nie chcę być złośliwy ;-) ale "papierek" mam - nawet z kurii.

Wracając do przebiegu chrztu. Chodziło mi dokładnie o to, że w każdym kościele mogą być i często są inne zwyczaje co do kolejności wykonywanych (przynajmniej niektórych) czynności.

I tak np. w mojej parafii chrzest odbywa się dopiero po Mszy św. Nikt nie czeka pod chórem na Kapłana-szafarza. Nie ma procesji do ołtarza. Praktycznie każdy z punktów podanego przez Ciebie przykładu chrztu odbywa się inaczej tj. w innym czasie (często innym miejscu).

Tak. Te "czary-mary" występują na każdym chrzcie ale nie zawsze w tym samym momencie i tym samym miejscu.

Podobnie zresztą jest w temacie ślubów kościelnych.

Co do "niezbyt dokładnych wspominek" napisanych wcześniej przez BuRtona ... z moja pamięcią jest dobrze, mimo wszystko dodam sobie do kolacji czosnku - ponoć zabezpiecza przed sklerozą . Amen.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Domyślnie

Wracając do przebiegu chrztu. Chodziło mi dokładnie o to, że w każdym kościele mogą być i często są inne zwyczaje co do kolejności wykonywanych (przynajmniej niektórych) czynności.

I tak np. w mojej parafii chrzest odbywa się dopiero po Mszy św. Nikt nie czeka pod chórem na Kapłana-szafarza. Nie ma procesji do ołtarza. Praktycznie każdy z punktów podanego przez Ciebie przykładu chrztu odbywa się inaczej tj. w innym czasie (często innym miejscu).

Tak. Te "czary-mary" występują na każdym chrzcie ale nie zawsze w tym samym momencie i tym samym miejscu.
    ..........
    mimo wszystko dodam sobie do kolacji czosnku - ponoć zabezpiecza przed sklerozą . Amen.
    To, że poszczególne części chrztu mogą się odbywać w innym miejscu i czasie to jak najbardziej masz rację (jak w podanym przez Ciebie przykładzie o chrzcie przed mszą). Ale kolejność poszczególnych punktów jest zawsze taka sama. Jak chrzest jest przed mszą to po prostu wszystko przebiega szybciej.

Jedyny element jaki zauważyłem, a którym czasem różnią się chrzty to zwyczaj w niektórych kościołach, że pod koniec mszy ojciec staje przy ołtarzu i podnosi do góry dziecko żeby wszyscy zobaczyli nowego członka Kościoła. Zwyczaj ten uważam, za bardzo fajny i warto się dowiedzieć czy występuje bo to może być jedno z lepszych zdjęć.

Jeżeli chodzi o czosnek to chyba też będę musiał go sporo zjeść bo od dwóch dni trawi mnie jakaś straszliwa gorączka i ból gardła
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Obecny :-D . Nie chcę być złośliwy ;-) ale "papierek" mam - nawet z kurii.

Podobnie zresztą jest w temacie ślubów kościelnych.

Co do "niezbyt dokładnych wspominek" napisanych wcześniej przez BuRtona ... z moja pamięcią jest dobrze, mimo wszystko dodam sobie do kolacji czosnku - ponoć zabezpiecza przed sklerozą . Amen.
    Kolega chyba nie wie co sugeruje. Jakie czary mary. Skojarzenia obrzędu Chrztu Świetego do jakiejś obrzędowości szamańskiej, wywoływania duchów i innych form przywoływania demonów są chyba nie na miejscu.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów