Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 73

Wątek: Jak fotografować psa na śniegu

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Dziwnie małe wartości korekty podajesz. Pomiar punktowy na śniegu wymaga korekty koło +1,6-2,3 EV. Tu przykład: http://tomaszg.pl/foto/05Horni/snieg/img_8038.html (o ile pamiętam, jest to praktycznie nieobrabiany jpg, wtedy leniwy jeszcze byłem ;-) )
    Tomaszu ale kolega napisał że robił pomiar punktowy na płaszczu i tem płaszcz był chyba czarny więc pewnie trochę wskazania od pomiaru ze śniegu będą się różniły . Ale faktycznie na śniegu trzeba robić pomiary ze śniegu bo co będzie jak model będzie w zielonym, albo jasnoniebieskim - a śnieg teoretycznie będzie zawsze biały - dla informacji żeby nie być tylko trolem to podam że te zdjęcia które wcześniej pokazałem robione były na trybie M ale światłomierz pokazywał prześwietlenie o 1 i 2/3 Ev więc to pokrywa się z tym co piszesz - nie było słonecznie więc światła za dużo się nie odbijało - w słoneczny dzień podejrzewam że trzeba by skorygować o jakieś 2 o 1/2 lub o 2 i 2/3 Ev.. kwestia różnicy jasności sceny - ale najlepiej w M i na histogram popatrzeć - najlepiej żeby był do prawej
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

psa czarnego nie mam więc nie wiem jak z psem, dzisiaj byliśmy z rodzinką w lesie i przypadkiem żona była cała na czarno ubrana - kwestia unikania nadmiernego kontrastu - jak nie jesteś w pełnym słońcu to jesteś w stanie się wyrobić w zakresie rozpiętości matrycy, jak nie jest super jasno to wychodzi mniej więcej tak jak poniżej. Staram się żeby była widoczna faktura śniegu i jakieś szczegóły:

Nie jest idealnie ale jakoś da się zmieścić.. jakby przysiąść to pewnie by się jeszcze coś wyciągnęło ale dla moich potrzeb może być..

psa też mam, nawet tej samej "marki" ale mam łatwiej:
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 15-02-2009 o 01:14
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Artur - przecież napisał o obu sytuacjach właśnie. Zresztą - na czarny płaszcz -1/3EV to też sporo za mało. Dałbym co najmniej -1.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Artur - przecież napisał o obu sytuacjach właśnie. Zresztą - na czarny płaszcz -1/3EV to też sporo za mało. Dałbym co najmniej -1.
    Pisząc 1/3 faktycznie lekko zaniżyłem. Ale w większości przypadków obniżałem o 1/3 i 2/3. Później robiła się powoli czarna plama bez szczegółów, a śnieg szarawy.
    A niebo było całkowicie zachmurzone.

Domyślnie

A ja podepnę się do tematu (mogę?) żeby nie powielać nowego bo mam rówiez pytanie o fotografowanie na tle śniegu ale zas jasnych obiektów, przykładowo dzisiaj fociłam podczas jazdy na nartach rodzinkę, ale szczerze mówiac nie zawsze fajnie mi to wychodziło... Siostra w białych spodniach zlewa mi się ze śniegiem - czy da się cos na to poradzić? Jaką obróbkę najlepiej zastosować? Niestety robiłam w jpgach (na przyszosc wykorzystam RAWY) ale pytam z ciekawości aby wiedziec na co zwrócic uwage w przyszlosci... lepiej w słoncy czy w cieniu? będe wdzieczna za informacje, potem moge wstawic przykladowe zdjęcia, o ktorych mowie
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

A ja poprostu zmniejszam kontrast, rozjaśniam i wyostrzam, wychodzi coś takiego:

Zdjęcia robione w pełnym słońcu koło godz. 14, na śniegu, chyba jakoś 2 tygodnie temu. Da się ale z około 100 zdjęć wydzodzi 10-20 dobrych Przynajmniej mnie tak
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Emi
    Guest

Domyślnie

To jest właśnie to :-D super!

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Troyan Zobacz posta
    Zdjęcia robione w pełnym słońcu koło godz. 14, na śniegu.
    O właśnie! Słusznie wykorzystałeś fakt, że nawet całkiem czarny pies wcale nie jest czarny Jego sierść w słońcu lśni i miejscami odbija całkiem sporo światła, dzięki czemu można uwypuklić bryłę pupila.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 15-02-2009 o 13:09
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Zablokowany
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

zwiększony kontrast, przejrzystość i wyostrzone lekko
    i choć nie jest to dobre zdjęcie ponieważ ostrość nietrafiona lekko, czyli da sie

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    O właśnie! Słusznie wykorzystałeś fakt, że nawet całkiem czarny pies wcale nie jest czarny Jego sierść w słońcu lśni i miejscami odbija całkiem sporo światła, dzięki czemu można uwypuklić bryłę pupila.
    No ona się tak świeci bo dostaje teraz bardzo dobrą karmę, wcześniej dostawała swego rodzaju dziadostwo i miała dosć matową sierść. Teraz juz wiemy że od jedzenia zależy 80% zdrowia psa, tak mi się przynajmniej wydaje

A tak gwoli ścisłości: kontrast obniżam jak się da i rozjasniam "na psa", śnieg może być miejscami przepalony, ale to nie śnieg jest głównym tematem zdjecia

@ Kacpeeeer

Masz to zdjęcie biegnącego psiaka w rawie ? Jeśli tak to podeślijmi na silesian_heretic(AT)op.pl Coś Ci pokażę
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów