Cytat Zamieszczone przez Tomasz83
Generalnie pierwszy i najwiekszy dylemat to - dobry kompakt, czy lustrzanka
Porownujac nie zapomnij o wymiarach i masie (i ktory bardziej pasuje do Twojego stylu fotografowania).

Czy posiadajac eosa z obiektywem sigmy 18-125; 3,5-5,6 (i tylko takim obiektywem-nic dodatkowego, takze zewnetrzna lampa nie wchodzi w rachube) bede w stanie robic LEPSZE zdjecia niz np. 8080?
Hmm, i tak i nie:
Tak - jesli zmusisz sie troche by posiedziec przed komputerem i nauczyc sie postprocessingu RAWow, jesli chcesz probowac robic zdjecia przy zastanym slabym swietle (tutaj sie przyda wysokie, czyste ISO w lustrzance).
Nie - jesli wymagasz super ostrych i podkoloryzowanych fotek prosto z aparatu.

Wiem ze glebia ostrosci bedzie lepsza (pytanie tylko czy przy takim obiektywie bedzie to duza roznica?).
Bedzie (w porownaniu do kompaktu)

Wiem ze szumy nieporownywalne -tyle ze przy iso50 w kompakcie sa one na poziomie zupelnie satysfakcjonujacym, a z doswiadczenia wiem -3 lata z canonem g2, ze jakies 95 procent zdjec robie w takiej wlasnie czulosci, wiec wyzszych niz 100 czulosci w lustrzance bede uzywal sporadycznie.
He, he... kazdy tak mowi na poczatku. Ale gdy sie sciemnia a ty nie masz statywu to jeszcze to jedno zdjecie z reki zrobisz z 350D a z kompaktem to juz pozostaje tylko blyskanie lampa gdzie popadnie albo liczenie sie z obecnoscia szumu jak w czasie snieznej zamieci.

czy dynamika sceny bedzie lepsza (chodzi mi o odwzorowanie szczegolow w ciemnych i jasnych partiach obrazu)?
Jak najbardziej (kiedys byl jeden watek na rec.foto.cyfrowa gdzie porownywano 2 identyczne zdjecia z kompaktu i lustrzanki - wyszlo niby tak samo ale okazalo sie ze lustrzanka rejestruje wiecej detali).

Czy ktos moze uzywal telekonwerterow do kompaktu? Jak wplywa to na jakosc obrazu- moze ktos zna jakis link ktory by prezentowal wfekty dzialania telekonwerterow? Czy jest sens kupowania czegos w cenie ok 100 usd (2xpowiekszenie)
Jesli jest to Raynox to mozna probowac. Ale jesli jest to King to lepiej wydac te kase na piwo.

Wiecie moze jak to jest z ladowarkami dostarczanymi do aparatow z usa? Czy beda one dzialac rowniez na 230 VOLT? Jesli nie to jakie jest najlepsze rozwiazanie powstajacego w tym momencie problemu?
Ladowarki dzialaja co wiem z wlasnego doswiadczenia. Musisz tylko kupic przejsciowke do wtyczki (albo kabel).