witam,
zgodnie z ustawa z dnia 2.03.2000r pt ,,o ochronie niektorych praw konsumentow oraz za szkode wyrzadzona przez produkt niebezpieczny'' konsumentowi przysluguje 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny, o ile towar zostal zakupiony ,,na odleglosc'' (internet, telezakupy itd).
moje pytanie dotyczy Waszych doswiadczen z tym prawem: czy juz go stosowaliscie? bo ja wlasnie jestem po rozmowie ze sprzedajacym na allegro (i wystawiajacym faktury - czyli zarejestrowana dzialanosc gosp!), ktory mi oznajmil, ze on tego prawa nie respektuje (chodzilo o zakup obiektywu, nowki).
jako glupi argument sprzedajacy oznajmil mi, ze cos krece z tym prawem, bo by gieldy internetowe nie mialy racji bytu - kazdy by kupowal i oddawal! a Ci, co kupili by towar nowy, zwrocili by go jako nienowy, bo juz rozpakowany, przez kogos testowany... dla mnie jest jednak rzecza oczywista, ze decydujac sie na zakup via internet mam swoje prawo do zwrotu, niemniej jednak mam tez obowiazek respektowania tegoz prawa w ,,moja strone'' - czyli, ze moge otrzymac towar juz rozpakowany, przez kogos testowany... zgadzacie sie ze mna? jakie sa Wasze przemyslenia?