Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Jakie body do obiektywów: 50mm 1.4 i 85mm 1.8?

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Zależy ile pieniędzy chesz przeznaczyć na body. Jeśli mniej to proponuję używane 40d jeśli więcej to używane 5d...
    Dokładnie tak samo myślę
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Domyślnie

Jeżeli pytanie jest na poważnie- to wybór jest spory. Zgadzam się zgrubsza z przedmówcami że 40D i 5D to najlepszy wybór. Ale to wszystko zależy od kasy. Najtańszym rozsądnym aparatem jaki zadowoli niemal każdego jest wg. mnie używane 20D- matryca identyczna jak w 30-tce, a poważniejsza różnica to właściwie tylko mniejszy wyświetlacz (na obu nie da się stwierdzić czy zdjęcie jest ostre). Następna opcja to 400D lub 450D- które niewątpliwie są przyzwoitymi aparatami. Tu wetknę kij w mrowisko- wg. mnie wszystkie wypuszczane przez Canona aparaty z niepełnoklatkową matrycą począwszy od 20D mają właściwie ten sam poziom szumów i dają nieodróżnialne jakościowo zdjęcia. Jeżeli ktoś chce poczuć różnicę to musi się wykosztować na pełnoklatkowe 5D lub 5DmkII. Należy przy tym zwrócić uwagę że wybór pomiędzy 5D a niepełnoklatkowymi jest przy okazji wyborem szerokości pola widzenia jakie dają wspomniane obiektywy- ja lubię ciaśniejsze kadry portretowe i strzelanie z dalszych dystansów, a więc niepełnoklatkowy aparat bardzo mnie zadowala w kontekście podłączania go do 50/1,4 i 85/1,8. Te same szkła przypięte do 5D dadzą szersze pole widzenia i obszerniejsze kadry, a więc będą wymagać bliższego podejścia do modela żeby uzyskać podobny jak w APS-C efekt.
    Jeśli chodzi o 40D- warto go kupić właśnie dla dobrego autofokusa, którym wyróżnia się na tle poprzednich modeli, a przy tym rozsądnej ceny. Do portretów w ruchu i ciemniejszych warunków oświetlenia będzie najlepszy z najtańszych. Jeżeli portrety mają być raczej statyczne i w dobrym świetle- nie zauważy się raczej różnicy w jakości zdjęć pomiędzy 40D a niższymi modelami (450D, 1000D), więc jest to kwestia do rozważenia. Jeśli chodzi o rozmiar, to 40D dzięki swojej wielkości i ciężarowi daje dużo bardziej stabilny uchwyt niż wspomniane niższe modele.
    Miłego wyboru.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów