Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Jakie body do obiektywów: 50mm 1.4 i 85mm 1.8?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Jakie body do obiektywów: 50mm 1.4 i 85mm 1.8?

Na forum jest wiele pytań w stylu "jaki obiektyw kupić do aparatu XXXD", a ja proponuję odwrócić to pytanie.

Proszę o pomoc w wyborze body do obiektywów:
    - Canon 50mm 1.4,
    - Canon 85mm 1.8.

Zastosowanie: portrety w domu i plenerze.

Czy są body które lepiej lub gorzej współpracują z obiektywami stałoogniskowymi, biorąc pod uwagę właściwości tych dwóch obiektywów, ew. problemy z ostrzeniem, AF itp?

Nie chciałbym biegać po parku za dzieckiem z dużym Canonem 40D w ręku tylko raczej z 450D, ale jeśli 40D lepiej sobie będzie radził np. z ostrzeniem i zdjęciami w jasnych plenerach w połączeniu z tymi dwoma obiektywami, to wtedy wolę 40D.

Nie znam się na tym i stąd moje pytanie. :-)

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Rozumiem, że odpowiedź w stylu 5d Mark II Cię nie zadowala :P Tak poważnie, to skoro jesteś (tak wnioskuję z Twojego posta, bo jeżeli nie to może używany 5d) zdecydowany na cropa to naprawdę polecam model 30D - na przykład używany. Zobaczysz jak bardzo docenisz ergonomię aparatu, dodatkowe kółko oraz jak dla mnie niezbędny górny ekranik. Dla potwierdzenia znajomy też chciał właśnie mniejszy aparat, wziął 450, ale po pewnym czasie naprawdę tego żałował, ma teraz 40D i naprawdę sobie chwali i już nie zauważa (tak w praktyce niewielkiej) różnicy w wielkości tych puszek. Co do fokusa i reszty to już nie mam porównania, więc od strony użytkowej polecam serię xxD

Uzależniony

Domyślnie

Poszukaj 5D z małym przebiegiem, albo jeszcze lepiej nowe - nie pożałujesz, zwłaszcza ze stałkami.
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

5D nowe?? gdzie, sam wezme.

Polecam 40D. Dobre body za rozsądne /jeszcze/ pieniądze.

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Domyślnie

5D
    ponieważ tylko na FF zobaczysz jaką można mieć frajdę z głebi ostrości 8)

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Uzywam 40D
    Mialem 50 1.4 podpiete - fajne, ale kolegi (Richie'go) 5D z tym szklem dopiero pokazuje jego prawdziwa wartosc (Wiem, wiem... ale matryca w 5D ma to cos )
    Bawilem sie sigma 30mm 1.4 (ave Richie ) - trzeba trafic sztuke bez FF/BF (na moim 40D byl BF lekki), ale szklo swietne do portretow na crop'ie
    Moim zdaniem - gdybym nie posiadal juz 40D, to bym odzalowal i kupil uzywana, w dobrym stanie 5D
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

40d dobra matryca, solidna budowa, dobry AF,ergonomia i rozsądna kasa.
    pozdrawiam

kiełbik
    Guest

Domyślnie

eos 33v

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zależy ile pieniędzy chesz przeznaczyć na body. Jeśli mniej to proponuję używane 40d jeśli więcej to używane 5d.
    40d ma najlepszy Af z dotychczas wypuszczonych cropów (wszystkie punkty krzyżowe, Podobnie ma nowszy 50d, ale myślę że nie warto go kupować bo jest strasznie drogi na chwilę obecną) więc nie brałbym starszych modeli. 5d odwdzięcza się natomiast piękną plastyką obrazu.
    Przy 40d zamiast 50mm proponuję zakup sigmy 30/f1.4 lub canona 28/f1.8.
    Jesli chodzi o proponowany tu analog eos 33v to wolałbym zamiast niego dodatkowo dokupić sobie jakiś stary średni format, bo jak mamy już za to płacić tyle kasy (filmy, wywołanie...) ...to nie bawmy się w nędzny mały obrazek

A tak poza tematem to uszę Ci przyznać, że od naprawdę długiego czasu nie było tu tak mądrego pytaniapozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 14-02-2009 o 01:01
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Zależy ile pieniędzy chesz przeznaczyć na body. Jeśli mniej to proponuję używane 40d jeśli więcej to używane 5d...
    Dokładnie tak samo myślę
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów