>a to że ja mam znaczy że snobem jestem??
chyba jednak takNo, chyba, ze usuniesz ten kawalek z torbami...
))
(p.s. -> 1V, 3, 1DsmkII, 5D, 10D, 16-35/2.8L, 50/1.2L, 24-70/2.8L, 85/1.2L, 100/2.8L, 70-200/2.8L, 400/2.8L, x2mkII, 3xEX580+EL-Skyports (na wycieczki), 2xElinchrom RX600, 2xElinchrom RX1200 plus kilka roznych reflektorow i ramka na zele, EL-Skyports, Rotalux 20x51, 27x27, Chimera 3x4ft, dwie torby stojakow na swiatlo (Portabrace 39 i 46 cali - polecam, nie do zniszczenia!) i statywow, glownie Manfrotto, bo sie trzymaja kupy i sa lekkie (wlokna weglowe), kilka glowic, gripmount, bo bardzo wygodny (i znowu ten grip...), torba parasolek, tla winylowe i papierowe, 10ft, 4ft, biale, czarne, zielone (FFh), szare, stojaki na tlo... ba, mam jeszcze obiektyw Maksutova, 1000mm/10, z montowaniem EF i uzywalem go wielokrotnie do robienia nieba, wprost z 1DsmII ...mam zejsc do piwnicy? Torby i plecaki tez mam, bo przeciez nie bede tego po kieszeniach nosil.
widzisz teraz dlaczego uwazam, ze takie listowanie sprzetu nie ma sensu?
czujesz o co mi chodzi?
a jeszcze te torby... po co? do czego to jest potrzebne?
jeszcze raz powtarzam - wyluzujmy nieco
jarek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
>Pasek, który można założyć dla odciążenia ręki dla większości populacji nazywa się...
...hand strap. Nazwa jest chyba bardziej niż oczywista i jednoznaczna. I chyba nawet w oficjalnym katalogu produktów ten pasek tak się nazywa.
zgadzam sie calkowicie. ale przeciez ja nie jestem zadnym autorytetem w dziedzinie
frazeologiia zaledwie powtarzam okreslenia, ktore sam uslyszalem.
ba, kiedy mi sie taki moj stary pasek "skonczyl",po kilkunastu latach,
i poszedlem do sklepu po nowy, to go wlasnie tak, mniej-wiecej nazwalem - strap.
Na to pan zza lady pomyslal chwile i powiedzial, "aaaah, you mean grip", wiec przylgnelo i do mojego slownika. to chyba jednak nieistotny detal, prawda?
Zabawne jak mozna stworzyc z czegos goracy temat![]()
Ostatnio edytowane przez jarekp ; 08-05-2009 o 01:19 Powód: Automerged Doublepost
Wiesz, wszystko może być detalem istotnym, lub nieistotnym. Zwłaszcza jak się wątek wypala i zaczyna się dziamganie :>
Aparaty, obiektywy, lampy.
to prawda
uffff...
hej, po takiej rozmowie powinno sie chyba isc na wodke![]()
6 kilo w jeden dzień? :-) Może zważyłeś się po zdjęciu plecaka? ;-)
Chodzę trochę po górach i nigdy nie zauważyłem jakiegoś drastycznego ubytku wagi z powodu niesienia dodatkowych 3 kilo (czyli 'jedynka' + dwa szkła). A plecaki bywają wypakowane różnym szpejem i 10 razy więcej :-) (niekoniecznie szpejem fotograficznym). Może pij więcej wody podczas wycieczek :-)
Sorry za totalny OT, ale ten genialny metabolizm mnie zainspirował ;-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Wracając do tematu. Może ja się mylę, ale czy przypadkiem różnica między 1ds mkII i 5D mkII nie jest taka sama jak między 40D/50D a 1D mkII/mkIII?
Czyli niższy model dla części userów z zasady ma być wersją budżetową wyższego modelu. Ktoś kto zajmuje się fotoreporterką i nie stać go na 1D to raczej weźmie 40D/50D do pracy niż 5D.
PS. Teoretyzuję bo nie pracowałem z 5D w "akcji" więc wady znam z teorii.
Dla jednych ma sens (arturs wyjaśnił jaki - by się ciekawscy acz wstydliwi o dany sprzęt mogli na priv zapytać - mnie też b. często pytają) , dla innych nie ma 'bo coś tam'.
Jak się w podpisie nie mieści to można zrobić tak jak ja - wypisać w poście, w podpisie link do posta. Ale nikt nie każe tego robić. Z drugiej strony negowanie/wyśmiewanie tego brzmi po prostu głupio - nie przeszkadza Ci? To nie ruszaj.
Torby, statywy... zajrzyj do tych wątków to zrozumiesz że o to równie często się ludzie pytają:a jeszcze te torby... po co? do czego to jest potrzebne?
http://canon-board.info/showthread.php?t=42
http://canon-board.info/showthread.php?t=834
I parę innych.
widzę że się ładny zrobił offtop, ja jeszcze do niego nawiążę a konkretnie do slów arturs.
Mianowicie oczywiście ze w polsce jest super, ja tez uwielbiam ten kraj, w koncu trudno negowac miejsce gdzie sie czlowiek urodzil (no chyba ze to jakas Somalia itp). Tylko prawda jest taka ze gdybys nie mial wybajerowanej roboty w polsce to bys sobie nawet 30D nie kupił, taka jest prawda. Jes takową prace masz, to jest git i czlowiek zadowolony. Mi 1400zł po studiach na rekę troche nie starczało na życie, a głowy do interesów nie mam więc zamiast wegetowac - uciekłem![]()
Po prostu różne drogi do celu prowadzą ale jeśli nie siedziales za granica wystarczająćo długo - w zyciu nie nabierzesz dystansu do naszego kraju bo w nim tkwisz. Dopiero na zewnątrz widać jak to wszystko stoi
Przepraszam za OT, ale prosze nie usuwać![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Zeszło na noże, a mnie chodziło tylko o merytoryczne sprawy. Nazywanie puszki ,,kemra'' nie jest niczym złym - jak ktoś lubi, ale uchwyt - grip, to (jeśli ktoś chce być szczegółowy) zupełnie co innego niż hand strap (to już jednak wyjaśniono). Mnie zirytowało coś innego. Skoro nasz kolega daje rady innemu to nie powinien pisać aż takich bzdur. Teraz tlumaczy, że mówił o strapie, a nie o gripie - nie sądzę. Pisałeś, że puszka bez gripa, czy bez - to ,,bochen chleba'''. Strap to mała skórka, która nie stanowi o wielkości puszki. Sądzę więc, że myślałeś jednak o gripie. Utwierdza mnie w tym też teza o AF deesa nadającym się do focenia statycznych rzeczy. no to już bije na łeb nawet sprawę gripa. Po paru słowach krytyki zaczynasz atakować ,,stopki''.
To nie lans, ale pomocna sprawa - jak wyjaśnili ci koledzy. Nie ma sensu przepychać się na temat kraju, gdzie mieszkamy/pracujemy. To nie wątek o realiach życia w naszym pięknym kraju.
Dzieki za reakcje.
Wierze Ci. Realia sa takie, ze 20D jest dzis rynkowo g...wart, a uzyteczny jest nadal, wiec nie ma sensu go sprzedawac. Jesli juz to myslalbym nad sprzedaza 5D i dolozeniu do deesa. Niestety, mimo ze nie klikam z kraju i tak jak banan82, to nie jestem tak dziany by miec obydwa do roznych zastosowan czego bym sobie zyczyl :wink: Moze kiedys...
Dokladnie tak jest. Sigme wzialem z braku wyboru i nie zaluje, bo nie kosztuje kroci, a nawet jak kupie 16-35 czy szeroka stalke, to ja raczej zatrzymam ze wzgledu na te 12mm :rolleyes:
Mowiac o stracie na zoomach mialem na mysli obnizenie jakosci obrazu ze wzgledu na mniejsze piksele w deesie. Slowa himiego sa tu pocieszajace i robiace nadzieje. Ma ktos doswiadczenia nad roznica w obrazowaniu 24-70, czy innych szkiel na deesie w porownaniu do obrazowania na 5-ce?
C-F-K - forever