Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: Archiwizacja zdjęc cyfrowych

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Mike Johnston, który prowadzi cykl "Fotograf Niedzielny" (drukowany w Fotopolis), poleca płyty archiwizacyjne : "Jak już kiedyś tłumaczyłem, uważam, że warto się postarać i używać najtrwalszych płyt CD/DVD dostępnych na rynku, czyli marki MAM-A (USA) lub MAM-E (Europa), z domu Mitsui. Przy ich produkcji wykorzystywano barwnik o nazwie ftalocyjanina i bardzo łatwo je zidentyfikować (w przeciwieństwie do tańszych modeli sprzedawanych pod różnymi markami). Nie trzeba się wykosztowywać się na złote płyty, srebrne powinny wystarczyć - to samo dotyczy wyboru między Archival Gold i zwykłym Gold. Ale to już wasza decyzja."

Do kupienia w Polsce tu :

http://magnetic.com.pl/

(wow!, firma jest w Poznaniu Bye, bye Verbatim !!!! )

a propos selekcji: ja prowadzę dwa banki - do jednego zrzucam wszystkie foty z sesji jak leci, w drugim są wybrane i obrobione. Obydwa mają katalogi w układzie lat i miesięcy, a nazwy plików są datami z EXIF'u z kolejnym numerem klatki zrobionej w danym dniu.
    Nie zauważyłem jakiegoś znacznego wzrostu ilości zdjęć po przesiadce na cyfrę. Mój filtr działa jeszcze przed naciśnięciem spustu
    Ostatnio edytowane przez Teo ; 02-12-2006 o 02:31

Uprawnienia umieszczania postów