Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 75

Wątek: Archiwizacja zdjęc cyfrowych

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Gdyby ktoś chciał się dowiedzieć co nieco o nośnikach:
    http://cdrinfo.pl/software/stronapl.php
    W załączniku ciekawy artykuł na temat znikających danych z płyt niestety tylko w pliku tekstowym udało mi się go dołączyć w związku z tym nie ma polskich liter.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez LemonR ; 19-07-2005 o 05:45

Początki nałogu Awatar Coronado
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Tylko kto wie, jak sie ma dokladnie accelerated aging do prawdziwego aging... Z tego co wiem, to polega glownie na podgrzewaniu plyt, a moze inne czynniki sa rowniez istotne, chocby biologiczne (strzelam)?
    Na szczegolach specjalnie sie nie znam ale to chyba wiecej niz podgrzewanie - zwlaszcza w przypadku zdjec. Do zdjec uzywa sie chyba jakichs chemikaliow przyspieszajacych procesy starzenia sie. Podsumowujac to jest taka sama jak z demokracja - nie jest dobra ale nic lepszego jeszcze nie wymyslono.

Pozdrawiam
    Coronado

Moja galeria: MyLightscapes.com
    Chcesz zarabiać na swoich zdjęciach? Jest na to świetny sposób: zajrzyj tutaj lub tutaj.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coronado
    Podsumowujac to jest taka sama jak z demokracja - nie jest dobra ale nic lepszego jeszcze nie wymyslono.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar bartolomic
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a czy ktoś z Was wie ile mogę spac spokojnie po zgraniu zdjec na DVD-R Verbatima z AZO+??? Bo sprzedawca powiedzial ze ok. 5 lat, a ja mam dluzej CD-R noname'y i dalej dzialaja..

i dlaczego oryginalne plytki jakos nie niszczeja (np. audio) a te wypalane tak - czy to wina technologii??
    40D, 70-200L /f4; 17-40L /f4; 4GB pqi x100; 580EX; LowePro: Orion Trekker II - powoli ale jednak - marzenia sie spełniają!!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic Zobacz posta
    a czy ktoś z Was wie ile mogę spac spokojnie po zgraniu zdjec na DVD-R Verbatima z AZO+???
    Tylko w jednej kopii? Jeśli tak to ja bym nie spał spokojnie ani chwili.

Zablokowany Awatar Driver

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bartolomic Zobacz posta

i dlaczego oryginalne plytki jakos nie niszczeja (np. audio) a te wypalane tak - czy to wina technologii??

Nie niszczeją bo nośnik na której jest zapis pozbawiony jest dostepu tlenu.
    Choć to "nie niszczeją" to troche na wyrost, bo tez ulegają utlenianiu tylko wolniej. Powiedzmy że 1000 razy wolniej

Początki nałogu
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

jeżeli firma gwarantuje to już jej problem - tylko czy ta firma przetrwa 300 lat??

Domyślnie

Archiwizuję zdjęcia na CD, potem DVD już ładnych parę lat.
    I niestety obserwuję powstawanie błędów na najstarszych nośnikach,
    pomimo że były sprawdzane (odczyt wszystkiego zaraz po nagraniu i parę miesięcy później). Błędy pojawiają się na najstarszych CD (jeszcze x2), ale czasem też na nowszych. Nawet DVD nagrywały się dość dziwnie - niektóre wypalały się bez żadnych błędów, ale potem kilkudziesięciu ostatnich plików nie dało się czytać - być może to niedoskonałość napędu/oprogramowania, ale niestety tak się to objawia. Ubezpieczam się dodatkowo nagrywając zarówno nieobrobione oryginały prosto z aparatu (JPG/RAW), jak i zdjęcia już przetworzone - zawsze co 2 kopie to nie jedna. Ale i tak trzecie archiwum trzymam na dyskach - tylko że już się kończą.
    W sumie coraz bardziej skłaniam się do przechowywania kopii na zewnętrznych dyskach (być może trzeba będzie zakupić dwa dla większej pewności). Do CD/DVD tracę niestety zaufanie. Niekompatybilność starszych i nowszych napędów powoduje czasem problemy z odczytem szczególnie starszych nośników. Wyjściem teoretycznie byłoby przegrywanie co jakiś czas (3-4 lata) wszystkiego na nowsze nośniki przy użyciu nowszych napędów, ale w ten sposób popadamy w błędne koło i koszty. Przy taniejących dyskach archiwizacja przy ich pomocy wydaje się najrozsądniejsza.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario1275 Zobacz posta
    jeżeli firma gwarantuje to już jej problem - tylko czy ta firma przetrwa 300 lat??
    Nawet jeżeli przetrwa , to w przypadku uszkodzenia nośnika wymieni na nowy . O zarchiwizowanych danych można zapomnieć .

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja (ze zdjecia to tylko pasja a nie zawod) mam duzo roznych reczy na kompie. Mam 2 x 300GB dyski - 1 jest lustrzanym odbiciem 2 + dodatkowo Streamer i tasiemki. A ze to DLT - to troche tego jest. Rozwiazanie godne polecenia. Mam aluminowa walizke na tasiemki - spie spokojnie. To zanczy Streamer to podstawowe narzedzie backupu -dyski - do szybkiego dostepu (2 - a niech 1wszy pandnie)

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów