Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Canon EOS 5D - jaką lampę błyskową wybrać?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

580exII. Wiesz, że masz już najlepszy sprzęt w tej klasie - a za niedużą dopłatą w stosunku do 430.

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    580exII. Wiesz, że masz już najlepszy sprzęt w tej klasie - a za niedużą dopłatą w stosunku do 430.
    A ja tam jakoś nie widzę sensu dopłacania do 580ex II skoro na 5D nie wykorzysta się w pełni jej mozliwości ktore zostały w nią zaimplantowane...chodzi mi np o pełne sterowanie nastawami lampy z poziomu body - 5D MKI tego nie posiada.
    Wydaje mi się że zwykła 580ex wystarczy, ewentualnie METZ 58 / sam posiadam i współpraca z 5-ką jest znakomita.
    Pucha i słoki

Coś już napisał

Domyślnie

Ooooo tak Metz 58 af1.
    Dokładnie - tańszy , i ma kukułkę - nie do zastąpienia !!!
    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    Wydaje mi się że zwykła 580ex wystarczy
    II szybciej się ładuje. Jeszcze jedno to to, że lampę, podobnie jak i szkła, kupuje się (przynajmniej ja kupuję) tylko raz :P

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Osobiście powiem ze lepiej kopić wersję II. Dwójka jest zdecydowanie lepiej wykonana i szybsza od wersji I.
    Pozdrawiam
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Ja przed wyborem lampy sporo się naczytałem na ten temat i chociaż nie robię wesel itp to jednak wybrałem 580 EX II bo dobrze jest mieć świadomość, że jak będzie trzeba to jest zapas mocy. Też czytałem opinie o 430 - ce, że dla jednych jest dobra dla innych za słaba, bo jednak każdy ma inne oczekiwania i wymagania, to co dla jednego jest dobre dla innego to samo może być nie do przyjęcia. Zresztą, pomijając kwestie finansowe, tak jest ze wszystkim, jednemu starczy kit innemu elka. Jedno jest pewne, warto kupić lampę czy to 430,580 lub inną, bo dają możliwość operowania palnikiem i odbijania światła od różnych powierzchni, a to daje całkiem inną jakość fotografii.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Jedno jest pewne, warto kupić lampę czy to 430,580 lub inną, bo dają możliwość operowania palnikiem i odbijania światła od różnych powierzchni, a to daje całkiem inną jakość fotografii.

Jedno jest pewne Metz 58 - głównym palnikiem operujesz tak jak ci pasuje odbijając światło od tej powierzchni na którą ja sobie skierujesz. Natomiast drugim palnikiem zwanym "kukułką" doświetlasz sobie delikatnie centralny plan niwelując np ewentualne cienie które mogą powstać.
    Bardzo dobry i użyteczny dodatek. Ilość błysków w serii które udało mi się zliczyć to 23 błyski - później zapchał się bufor w 40D - podejrzewam że mogłaby więcej
    Możliwość aktualizacji firmware z poziomu pc
    Obudowa gorszej jakości niż ta używana w Canonach...ale bez przesady, aż tak źle nie jest. Natomiast napewno moim zdaniem otrzymujesz bardziej funkcjonalne narzędzie pracy. A skoro ma to być do 5D MKI - to nie potrzebna byłaby "mi" lampa która oferuje możliwość sterowania z poziomu Body, bo nigdy tego nie wykorzystasz "chyba że masz w perspektywie przejście na nowsze Body i taka funkcjonalność by cię zadowalała".
    Obrót palnik "prawie" 360 stopni.

Tak czy owak - opinie forumowiczów sa różne, każdy zachwala swoje > ja stawiam na METZA choćby z tego powodu że od zawsze specjalizowali się produkcji lamp błyskowych
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 19-02-2009 o 21:37
    Pucha i słoki

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sadaman Zobacz posta
    drugim palnikiem zwanym "kukułką"...
    co jest kompletną bzdurą, ponieważ określenie 'kukułka' odnosi się do lamp wyskakujących z aparatu (przez analogię do kukułki wyskakującej z zegara :-)), natomiast ten drugi palnik w Metzu jest stały, nieruchomy i niewyskakujący...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    Tychy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    co jest kompletną bzdurą, ponieważ określenie 'kukułka' odnosi się do lamp wyskakujących z aparatu (przez analogię do kukułki wyskakującej z zegara :-)), natomiast ten drugi palnik w Metzu jest stały, nieruchomy i niewyskakujący...
    Fakt
    Jednak tak się przyjęło i tak ją niektórzy określają...ot taki se przypadek, który chyba dobrze określa zdolność naszego narodu do przypisywania przedmiotom tudzież funkcjom absurdalnych nazw;-)
    Możnaby nawet powiedzieć że nieraz to unikaty jedyne w swoim rodzaju:grin:

Koniec OT
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 20-02-2009 o 00:11
    Pucha i słoki

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów