Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czemu Kelviny, a nie Mired?

Mieszany widok

  1. #1
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Mar 2007
    Posty
    3 053

    Domyślnie

    Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Lord Kelvin opublikował swoją skalę w 1848r.
    Pojęcie ciała doskonale czarnego wprowadził Kirhoff w 1862, czyli faktycznie wcześniej, ale różnica w czasie nie jest "porażająca". Pierwszą trwałą fotografię barwną wykonał Maxwell rok wcześniej. Źródła nie precyzują jednak jak korygował równowagę bieli, nie wiadomo nawet czy robił w RAWach.
    :-D:-D:-D
    Zdaje się, że w RAW-ach!
    Co prawda już Gauss wymyślił szybką transformatę Fouriera na początku XIX w, ale jej nie upowszechnił i dopiero Lanczos w 1942, o po nim Cooley i Tuckey w 1965 odkryli ją dla ludzi.
    Ale ja też złapałem się na tym, że traktowałem wzrost temperatury w piekarniku jako naturalnie równoważny ze "wzrostem ciepła", a w aparacie, przy balansie bieli, już "normalnie"

    Pozdrawiam znad pączka
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 19-02-2009 o 11:41
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •