Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Czemu Kelviny, a nie Mired?

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie Czemu Kelviny, a nie Mired?

Czytałem troszeczkę o temperaturze barwowej. Przerabiając pomiar temp. w stopniach Mired wydały mi się one praktyczniejsze, chociażby dla tego że są bardziej "poludzkie" dla zwykłego pstrykacza. W przeciwieństwie do Kelvinów, w stopniach Mired, przy wzroście temperatury wzrasta "ciepło" światła i obrazu. Natomiast przeczytałem, że od mired teraz się odchodzi. Może coś pominąłem ale wydaje mi się że gdyby temp. była podawana w stopniach Mired w aparatach była by łatwiejsza do przełknięcia. Co o tym sądzicie? Jeżeli wygłupiłem się z tym pytaniem proszę wyprowadzi mnie z błędu ;P
    Pozdrawiam!

EDIT:
    To samo zbliżenie z izotermami w miredach. Bardziej równomierne rozłożenie izoterm, wskazuje że miredy lepiej oddają różnice temperaturowe kolorów niż kelwiny.
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Początki nałogu Awatar senner
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

że tak powiem, chyba już po ptokach bo wszędzie są kelviny i trudno by teraz wprowadzać coś 'nowego'..

kelvniy wzięły się z teorii ciała doskonale czarnego, fotografia to przejęła i już tak zostało..

in film we trust

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Ha!

Ciekawa sprawa - wszystko zależy od punktu widzenia dla minie np. kelviny i skala zorganizowana w taki sposób jest bardziej intuicyjna - pewnie z racji wykształcenia - stąd subiektywizm piszesz Firley :""" przy wzroście temperatury wzrasta "ciepło" światła""" a tak naprawdę biorąc pod uwagę promieniowanie ciała doskonale czarnego im wyższa temperatura tym światło bliższe zimnej (niebiesko fioletowej) części widma - wszystko jak najbardziej po kolei - wyższa temperatura - wyższa energia, wyższa częstotliwość, krótsza długość fali - im cieplej - tym zimniejsza barwa ....

Tak to niestety jest...

Pozdrawiam.
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

Widzisz ja z wykształcenia jestem kucharzem i może to dla tego uparłem się że Miredy są "przystępniejsze" ;P Kwestia przyzwyczajenia. Nie mniej warto zadawać sobie takie pytania. Dziękuję i pozdrawiam Temat nie mniej zostaje otwarty.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez senner Zobacz posta
    kelvniy wzięły się z teorii ciała doskonale czarnego, fotografia to przejęła i już tak zostało..
    Ale pomiar w K był chyba jeszcze przed teorią ciała doskonale czarnego, tylko w sensie temperatury ciepła nie temperatury barwowej ;P
    Teoretycznie więc można by było mierzyć temp barwową w Celsjuszach, wystarczyło by dodać 273stopnie...
    Mired natomiast stricte jest jednostką pomiaru temp barwowej.
    Ostatnio edytowane przez firley ; 14-02-2009 o 21:09 Powód: Automerged Doublepost
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

Bywalec Awatar fazid_66
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firley Zobacz posta
    Ale pomiar w K był chyba jeszcze przed teorią ciała doskonale czarnego, tylko w sensie temperatury ciepła nie temperatury barwowej ;P
    Lord Kelvin opublikował swoją skalę w 1848r.
    Pojęcie ciała doskonale czarnego wprowadził Kirhoff w 1862, czyli faktycznie wcześniej, ale różnica w czasie nie jest "porażająca". Pierwszą trwałą fotografię barwną wykonał Maxwell rok wcześniej. Źródła nie precyzują jednak jak korygował równowagę bieli, nie wiadomo nawet czy robił w RAWach.
    Beam me up Scotty. There's no intelligent life down here.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    Lord Kelvin opublikował swoją skalę w 1848r.
    Pojęcie ciała doskonale czarnego wprowadził Kirhoff w 1862, czyli faktycznie wcześniej, ale różnica w czasie nie jest "porażająca". Pierwszą trwałą fotografię barwną wykonał Maxwell rok wcześniej. Źródła nie precyzują jednak jak korygował równowagę bieli, nie wiadomo nawet czy robił w RAWach.
    :-D:-D:-D
    Zdaje się, że w RAW-ach!
    Co prawda już Gauss wymyślił szybką transformatę Fouriera na początku XIX w, ale jej nie upowszechnił i dopiero Lanczos w 1942, o po nim Cooley i Tuckey w 1965 odkryli ją dla ludzi.
    Ale ja też złapałem się na tym, że traktowałem wzrost temperatury w piekarniku jako naturalnie równoważny ze "wzrostem ciepła", a w aparacie, przy balansie bieli, już "normalnie"

Pozdrawiam znad pączka
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 19-02-2009 o 11:41
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uprawnienia umieszczania postów