To jedne z moich pierwszych portretów. Wiem,ze światło marne...jednak byłam ciekawa efektów. Napiszcie proszę co powinnam poprawić i czy w ogóle choć troszkę się podobają.
1.
2.
3.
4.
![]()
To jedne z moich pierwszych portretów. Wiem,ze światło marne...jednak byłam ciekawa efektów. Napiszcie proszę co powinnam poprawić i czy w ogóle choć troszkę się podobają.
1.
2.
3.
4.
![]()
przede wszystkim balans bieli... teraz to widac jeden wielki pomarańcz
Za gunia1990,może spróbuj z lampą.Powodzenia.
Canon :-D
lepiej nie próbuj lampą bo zepsujesz efekt, poprostu popracuj nad balansem bo oswietlone sa odpowiednio
nie mam doswiadczenia/wiedzy o PSuciu fotek (tya, wiele przede mna), ale na szybko takie efekty zabawy z pipetka i nasyceniem kolorow w LR:
Po eksporcie za duzo fioletu/zieleni (albo ja zaczynam zle widziec... za wiele h w pracy przed kompem...), ale mniej tej 'mandaryny'![]()
Ostatnio edytowane przez Max78 ; 11-02-2009 o 22:53
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
Bardzo broniłam się przed utratą 'mandaryny', bo takie ciepłe mi się wydająAle wiem...takie jest lepsze...pomarańcza mocno przesadzona... A co do balansu bieli to...hmmm...mam ustawione na auto
Wystarczy użyć balansu na światło żarówek czy ustawić to ręcznie metodą prób i błędów?
o WB juz wiesz, 1,2 musisz kontrolować światło- nawet gdy jest z lampki czy żyrandola (za dużo cieni na twarzy) 3,4 już lepiej, no i uważaj na tło (1,2 - parapet, cukierki, okno - nie ładnie to wygląda), 3,4 juz z tym lepiej. Najbardziej z tych podoba mi się nr 3.
Jesli pracujesz na żarowym czy halogenowym ustaw je sam w puszcze (auto nie bardzo sobie radzi), w pozostałych sytuacjach Auto daje radę.
Dalszych owocnych prób życzę, Pozdro :-)
jamniunia pancie w uszko caluje! bardzo przyjemne portreciki, takie prawdziwe i bije z nich cieplo domowego ogniska. Pozdrawiam
Dzięki wielkie![]()
adikPL - chciałam Cię uświadomić, iż 'cukierki' są płatkami kwiatków, a ja nie jestem facetemTo tak dla wyjaśnienia
Pozdrawiam i jeszcze raz baaaardzo dziękuję za Twoje rady, na pewno je zastosuję następnym razem
![]()
pewnie mnie zaraz pogonią ale mi się taka kolorystyka podoba
I własnie o to w tym chodzi
1. Uwazaj na odpowiedni balans bieli ALE
2. To jakie barwy będą dominowały na zdjęciu zależy tylko i wyłącznie od twojego widzi mi się, postrzegania świata ....i monitora
NA poczatku fotografii jednak skup się na prawidłowym i w miarę realistycznym oddawaniu balansu
Kadry imho w porządku, w niektórych ujęciach jakby czegoś brakowało...no ale to juz twoje zdania i sprawa![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się