Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: CANON 400D a AF-problem...

Domyślnie CANON 400D a AF-problem...

Witam!
    Kilka dni temu zostal zakupiony aparat (tzn. samo body) do CANON 400D....
    Aparat byl raczej gdzies z zagaranicy wczesniej sprowadzany bo nawet polskiego menu nie posiadal ale zostalo wgrane 1.1.1.. Problem jest w tym ze po podlaczeniu obiektywu kita czy 70-300 nie dziala w ogole autofocus(
    Styki zostaly wyczyszczone, oba obiektywy sa ustawione na AF i nie wiem co mozna jeszcze zrobic . Nie wiem czy to nie wina samego body odkupionego od kogos...Porsze o pomoc, dziekuje i pozdrawiam

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Oczywiscie baterie naladowane sa... Wyjac baterie i takze ta podtrzymujaca ustawienia. Jezeli wszystko wyczyszczone i przelaczone na AF. To sprawdz czy w ogole dziala przyslona. Ustaw na max wartosc i wcisnij przycisk podgladu glebi ostrosci. Byc moze w ogole nie ma kontaktu z bagnetem. Jak jest powinna sie zmienic (slychac i widac). Zdjecia w ogole robi ? Dobrze kadr jest naswietlony ? Nic nie ma ciemnego na fotce ?

Domyślnie

Baterie obie zostaly wyciagniete i wlozone z powrotem. Niestety nie wiem jak to zrobic a konkretniej wcisnac przycisk glebi ostrosci. "Ustaw na max wartosc i wcisnij przycisk podgladu glebi ostrosci. Byc moze w ogole nie ma kontaktu z bagnetem." gdyz jestem jeszcze amatorem w tym wszystkim. Zdjecia robi ale tylko na MF...

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Podglad glebi ostrosci, znajduje sie ponizej przycisku odblokowujacego bagnet obiektywu. Jak ustawisz w trybie M przyslone na np. f8/f16/f22 i wcisniesz, to powinnas uslyszec dzwiek przymykanej przyslony a w wizjerze powinno sie zrobic ciemniej. Sprawdz.
    Jak robisz na MF fotki, to nie wystepuje przyciemnienie kadru zakladam... Inaczej by wskazywalo na lusterko AF. Ale jak nic sie nie dzieje. I nie miga dioda (czerwona) na matowce podczas lapania ostrosci (wciskajac do polowy spust). To wydaje mi sie, ze padniete jest to body...
    Ostatnio edytowane przez ExploRa ; 11-02-2009 o 19:40

Domyślnie

Sprawdzialam i wszsytko gra tzn slychac dzwiek i pojawia sie przyciemniony obraz takze to chyba nie tu problem tkwi

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Napewno nie tu, to mialo tylko na celu sprawdzic czy w ogole laczy sie z obiektywem... Nic tam nie lata w aparacie jak sie porusza? Szpilki w body sa rowne ? Nic podejrzanego nie widac, ze byl obity czy cokolwiek ? Lampa blyskowa dziala ?

Domyślnie

Nic nie lata, szpilki sa rowne i lampa blyskowa tez dziala ale wracajac do poprzdniej sprawy to dioda na AF nie dziala w ogole przy lapaniu ostrosci i wlasnie od tego sie zaczelo iz wiedzialam ze bedzie juz jakis problem...

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

To tylko pozostaje serwis, pytanie na ile to wycenia i czy to bedzie sie oplacalo naprawiac. Nic innego tu juz nie pomożemy...

Domyślnie

no wlasnie wydaje mi sie ze to body jest paniete bo ani jeden ani drugi obiektyw nie dziala ale mam jeszcze czas na zwrot body. Bardzo podobny problem powstal przy Nikonie D40 jaki tez mam tyle ze kit przestal lapac AF a drugi obiektyw dziala bez zarzutu tyle ze nikon juz od ponad roku czasu jest i to dopiero niedawno sie stalo to. Choc do tej pory tez nie poznalam przyczyny dlaczego kit przestal dzialac(

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Może przestawione jest w ustawieniach indywidualnych?
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów