Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Sigma 70-300 uderzona

Domyślnie Sigma 70-300 uderzona

Witam!
    Mam pytanie odnośnie ryzyka powstania uszkodzenia obiektywu. Otóż mam możliwość zakupienia używanej Sigmy (jak w temacie), tyle że dotychczasowy użytkownik przyznaje, że obiektyw raz przy wyciągniętym tubusie (ogniskowa 300 mm) przekręcił się wraz z korpusem na statywie w dół i uderzył o ramię (aluminiowe) tegoż statywu. Nie mam możliwości wcześniejszego, tj. przed zakupem sprawdzenia szkła. Stąd też pytam, czy takie uderzenie, w takiej pozycji, rodzi jakieś poważne ryzyko uszkodzenia obiektywu, w sposób wpływający np. na jakość (ostrość ) zdjęć.
    Wdzięczny będę Użytkownikom z a podzielenie się zdaniem na ten temat, a zwłaszcza własnym doświadczeniem.
    kris

Początki nałogu

Domyślnie

Moze byc cos sknocone, przesuniete szkla albo obluzowany pierscien, bez przetestowania albo mozliwosci zwrotu bym sie w to nie pakowal.

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie

tez bym nie ryzykowal bez mozliwosci testu, natomiast nie wydaje mi sie, zeby cos sie moglo stac. w koncu to nie byl upadek, tylko uderzenie o statyw...
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Początki nałogu

Domyślnie

To delikatny obiektyw, moja stanęła bez uderzenia, już nie naprawiałem. Nie ryzykuj.

swnw.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Dobrze radzą przedmówcy. Lepiej nie ryzykować - usterka może wyjść później a nie podczas sprawdzania obiektywu przy jego kupnie. Dobrze, że sprzedawca jest uczciwy - zastanów się, czy nie powiedzieć mu o swoich rozterkach. Może da Tobie szkło do próbnego (dłuższego) przetestowania.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jeżeli cena na prawde jest atrakcyjna i masz możliwość odbioru osobistego to ok , jeżeli nie to lepiej zainwestować w nowy obiektyw. Jednak rzecz nowa to rzecz nowa ...
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Uprawnienia umieszczania postów