A Ty nadal swoje. Widocznie nieuważnie czytałeś mój test lub po łebkach to, co widać
No tak, dlatego zawsze testuję wszystkie obiektywy na Standard, żebym miał idealne porównanie. Sharpness na 0 w puszce zmiękcza, a na Standard lekko podostrza. Wszystko się zgadza.
Lepiej porównywać w jpg i ustawieniu standard, niż oglądać sample wołane z Rawów różnymi programami, które dają różną ostrość.
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 16-02-2009 o 15:58
O obiektywach wiem prawie wszystko
Całkiem konkretny test nowej sigmy http://review.fengniao.com/122/1227655.html
Szał by był, jak by ta Sigma kosztowała 2000 PLN. To naprawdę realne pieniądze, jakie możnaby było zapłacić za to szkło. Ale 3500 PKN to trochę sporo.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Miałem w ręku, przestrzeliłem parę ujęć testowych. Lekki, nieduży obiektyw, AF celny i szybki. Neutralne kolory. Natomiast ostrość na 2.8 na poziomie wersji I.
Na pewno nie dałbym za to szkło 3.5 tys. Niestety żadne sample się nie zachowały.
nie tylko to szklo. Sigma podniosla ceny na wszystkie szkla. Wczoraj kolega sprawdzal Sigme 20/1.8 (pod 1DsMKIII) - wczoraj 320 funciakow dzisiaj 460 funciakow. 1 dzien (doslownie okolo 16 godzin) nowa dostawa - nowe ceny. Japonia podniosla ceny na wszystkie szkla/puszki. Jak sie skonczy "credit crunch" bedzie lepiej. Ceny napewno "znormalnieja"
Witam.
Czy ma ktoś juz to szkło? Może się podzieli spostrzeżeniami. Ja wczoraj miałem na chwile podpiete pod korpus. Musze powiedzieć że robi wrażenie. Ale zanim zdecyduje sie na wydanie 3500 zł to chciałbym usłyszec opinie innych uzytkowników.
Oddychaj, reszta się jakoś ułoży....
Na fotopolis mozna obejrzec zdjecia z pelnej klatki
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8639
Szkoda ze zadnego nie zrobili przy 24mm.
Te na 70mm f/4 portret człowieka jakiej mdle mimo ze czas 1/500s.
Na tych samplach to 2.8 i rogi (nawet po domknięciu) to jakaś tragedia jest. Ciekawe, czy to właściwość tego egzemplarza czy ten typ tak ma...
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston