Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Dwa Pytania:Optyka--Lampa

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny1978 Zobacz posta
    Witam mam canona 350D świeżo zakupioną i potrzebuje odpowiedzi na dwa nurtujące tematy :

1: Czy lampa canon 380EX będzie poprawnie działał z 350D a dokładnie chodzi mi o pomiar światła,z tego co wiem 380EX ma tylko TTL i E TTL a 350D pracuje już na E TTL II czy to ma jakieś znaczenie ? i czy będzie poprawnie działać ?
    Używałem takiej baaardzo wiele lat i wciąż działa. Pamiętaj jednak że ma dwie wady: jest uchylna tylko w jednej płaszczyźnie. I druga - nie posiada trybu manual.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fazid_66 Zobacz posta
    M42 tak, FD nie (przejściówka z soczewką, żeby ostrzyło w nieskończoności niemożebnie droga i jakość obrazu degraduje).
    Są takie przejściówki na M42 co dają potwierdzenie ostrości - normalnie nie masz tego fiuczera - warto się w coś takiego zaopatrzeć bo 350D ma niewymienną matówkę, więc nie założysz takiej z klinem. No chyba że obiektyw krótki, dużo światła i można robić na hiperfokalnej.
    Bzdura. Matówka w 350D jest jak najbardziej wymienna. Sam mam w moim 350D matówkę z klinem do ręcznego ostrzenia.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Bzdura. Matówka w 350D jest jak najbardziej wymienna. Sam mam w moim 350D matówkę z klinem do ręcznego ostrzenia.
    Można wiedzieć gdzie to zrobiłeś? Ile Cię to kosztowało? Jestem bardzo zainteresowany zmianą matówki na taką znaną z analogów.
    Canon 60D || EF 35mm f/1.4 L || SPEEDLITE 580EX

Miasto
    wawa

Domyślnie

Kupiłem matówkę na allegro za 150 zł. Wymieniłem sam, instrukcję jak, znalazłem na tym forum, sama wymiana banalnie prosta.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Domyślnie

Ok przepraszam za błędy ort. może i mi się zdarzają taka ma natura .(w szkołę kamieniami rzucałem zamiast się uczyć )

Panowie odnośnie tych M42 jak dla takiego kto zaczyna swoją przygodę z fotografią pewne rzeczy rozumiem ,mam 350D i ciężko jest wyostrzyć manualnie bez wspomagania potwierdzając ostrość przez dandelion ,dla tego zakładam że na pewno adapter zakupie z potwierdzeniem AF .Teraz czy przy zakupionym zestawie adaptera EOS/M42 plus dajmy na to szkła 50mm f2,0 będzie to działało bo słyszałem że korpus nie rozpozna obiektywu a że światłomierz nie będzie działał i wiele innych rzeczy których za bardzo nie rozumiem więc napiszcie jak chłopowi krowie na rowie prostym językiem by zwykły laik to zrozumiał czyli ja. Dziękuje.
    EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Za dandelion dasz 120-150zł a za 50mm lepszej jakości niż zenitowy helios ok. 100zł. Myslę, że lepiej będzie jak kupisz od razu canona 50mm/f1.8 za 300zł na allegro. A jeśli chcesz robić plenery ślubne to i tak w końcu kupisz canona 85/f1.8

Bodzius jeśli nadal jesteś zainteresowany matówką to odezwij się na priv. Prześlę Ci namiary na człowieką, który to wykonywał i zresztą zaopatrzył sporą część forum lubującą się w m42.
    Ostatnio edytowane przez jinks ; 11-02-2009 o 23:38
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna Awatar Bulka
    Miasto
    Warszawa/Kielce

Domyślnie

Nie wiem czy ostrzenie manualne na poczatek zabawy ze zdjeciami (i poznawaniem samego aparatu) to dobry pomysl; lepiej zakupic chyba 50 1.8 lub KITa od 18mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bulka Zobacz posta
    Nie wiem czy ostrzenie manualne na poczatek zabawy ze zdjeciami (i poznawaniem samego aparatu) to dobry pomysl; lepiej zakupic chyba 50 1.8 lub KITa od 18mm
    Miałem okazje użytkować takie szkiełko jak dla mnie to mała wiertarka udarowa i jeszcze w dodatku plastikowa obudowa ,czasami AF się gubił .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    jeśli nadal jesteś zainteresowany matówką to odezwij się na priv. Prześlę Ci namiary na człowieką, który to wykonywał i zresztą zaopatrzył sporą część forum lubującą się w m42.
    Sorki że tak zapytam o co chodzi z tą wymianą matówki do M42
    Ostatnio edytowane przez czarny1978 ; 12-02-2009 o 00:07 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 20D Canon Ultrasonic 28-105 f3,5-4,5.Canon

Miasto
    wawa

Domyślnie

Chodzi o to, że żeby ostrzyć manualnie wystarczy wymienić standardową matówkę na taką z klinem, ostrzy się wtedy jak w starych lustrzankach bez AF, masz w środku kadru 2 połówki koła które schodzą się jak obraz jest ostry. Nie potrzeba wtedy przejściówki z potwierdzeniem ostrości.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

No tyle, że taka matówka to koszt ZTCP ponad 200zł, więc bardzie sie opłaca kupić adapter z chipem...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów