Strona 8 z 20 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 194

Wątek: Canon Polska - opinie i wnioski użytkowników CB

kastel
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak na marginesie Ci "debile" i "nieudacznicy" z firmy Canon doprowadzili do tego, że spośród największych japońskich firm elektronicznych Canon jest w stosunkowo najlepszej sytuacji finansowej w tym obecnym bałaganie.
    być może "odcinają kupony" od zysków z czasów kiedy canon był królem. jest to możliwe. ...nie sądzisz chyba, że walczą z kryzysem poprzez blokowanie sprzedaży pożądanych towarów... takiej ekonomi nawet bolszewicy by nie wymyślili...

Bywalec Awatar noeee
    Miasto
    Wrocek

Domyślnie elita z przymusu ....

hehe (z przymrużeniem oka)
    niedługo będziemy wysublimowaną elitą ....

bo wszyscy nowi kupią Soniaki i Nikony ....
    a większość obecnych i tak ucieknie do ... no właśnie .... też do konkurencji ....

a poważniej to:
    jesteśmy po prostu dla Canona czarną dziurą na mapie i tyle .....
    a CP to taka karna jednostka .... generująca straty .....

a tak patrząc z innej strony to może i lepiej ...
    jak konkurencja troszkę zamiesza to i Canonowi zmięknie rura ... i zaczną coś tam powoli zmieniać na lepsze (czytaj. przestaną doić swoich klientów .... naprawdę robić nowe/dobre puszki i inne).
    Jak na razie przesłanie jest proste - zarobić jak najwięcej dając jak najmniej .... - i myślę że na tym się przejadą !
    Ostatnio edytowane przez noeee ; 05-02-2009 o 23:43
    5D MK2, 450D, 10-22/3.5-4.5, 28/1.8, 50/1.4, 100 L IS, 70-200/4 L IS, 24-105/4 L IS, 18-55 IS, Kenko 1,4x, Metz 58 AF-1 i inne
    100 2.8 macro - sprzedam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kastel Zobacz posta
    ...nie sądzisz chyba, że walczą z kryzysem poprzez blokowanie sprzedaży pożądanych towarów... takiej ekonomi nawet bolszewicy by nie wymyślili...
    A kto tak twierdzi?
    ......Poza tym takimi uproszczeniami i generalizowaniem można zaprzeczyć i udowodnić niemal każdą tezę. W tych kwestiach liczą się szczegóły, a tych nie da się sprowadzić do jednego zdania.

Canon przez wiele lat był samotnym liderem rynku. Taka sytuacja na dłuższą metę nigdy nie jest dobra (osobiście nie znam przykładu firmy, która by się na tym nie wyłożyła). Taki brak stymulacji jest fatalny. To że obecnie jest wreszcie realna alternatywa jest bardzo korzystne i biorąc pod uwagę potencjał Canona wróży dobrze na przyszłość. Ten rok ma być bardzo "fotograficzny". Mimo kryzysu jest szansa na większe zaangażowanie firmy w tym dziale.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-02-2009 o 23:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ale to dziwne podejście - bo przecież większość z nas ma w sprzęcie z podpisów tysiące i dziesiątki tysięcy złotych a Canon nas lekceważy - może dlatego że już tą kasę wydaliśmy a co prawie pewne wrócimy bez szemrania po kolejne szkło bo nie ma konkurencji/bo się nie opłaca zmieniać systemu.. na szczęście konkurencja jest a i zmienić system też łatwo - bo nikony są wszędzie.. nie wiem czemu lepiej traktowani są użytkownicy drukarek za parę stówek niż sprzętu za tysiące złotych.. kiedyś jak ktoś ze znajomych pytał co kupić to bez zastanowienia mówiłem Canon - a teraz już taki pewny nie jestem..

Dokładnie tak.
    Przeciętny canonier ma sprzęt za ca. 20 000 PLN i co jakiś czas dokupuje to i owo i wciąż przybywają nowi - głodni sprzętu, więc lekceważenie takiego rynku jest bezsensowne.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Dopiero zaczyna
    Miasto
    GOP

Domyślnie

Ludzie, wystopujcie trochę, bo wam klawiatura w laptopie się rozleci od nieustannego klepania -_-.
    Jak Magda ma nadążyć za tym co piszecie, skoro
    a) w przeciągu 2 dni urodziły się 3 czy 4 strony postów?!
    b) każdy się koniec końców mocno poirytuje, jak będzie czytać sprzeczne oskarżenia i oczekiwania.

Jeden narzeka, że Canon nic nie robi. Drugi, że jak już robi, to kolorki na stronie, a on nie chce oglądać, tylko dostać do łap. Chwilę później następca zgadza się z przedmówcą i narzeka, że Canona nigdzie nie widać.

I ciągle, w koło te same oskarżenia w 90% przypadków.

Przyrównywanie nas do naszych zachodnich sąsiadów chyba nie ma sensu, nie uważacie? Oni mają Euro od dawna, my nie mamy wcale. Oni mają drogi, my mamy dziury. Oni mają zarobki, my mamy strajki. A wy oczekujecie, że BACH i będą cuda na kiju, hasselblady i leici w realu koło kas leżeć

Jasne, zdefiniujmy sobie cele, ale popatrzmy realnie i zauważmy co z tego da się zrealizować od razu.

Zauważcie także, jak to jest z tymi wszystkimi winami Canona (nie usprawiedliwiam ich, o nie);
    Jak kradnie polak, to nikt tego nie pamięta dłużej niż przez tydzień. Ale jak kradnie ze sklepu Arab, Rom lub inny obcokrajowiec, to już temat do dyskusjii przez następny rok.
    Ciągle narzekania, na kompletny brak zysków Canona, zajęcia rynku przez konkurencję, ale ile osób kupi profesjonalne body? A ile osób kupi kilkakrotnie tańszego 450D lub 1000D? Kilkanaście razy więcej, jak wnioskuję z obserwacji otoczenia.

No i w takiej sytuacji, jak ktoś ma za przeproszeniem 2 posty i pisze bo canon gupi i ma wszy bo sony miało targi i żarcie a canon nie daje za darmo obiektywuf, to mnie cholera bierze.

Narzekać, owszem, ale Z SENSEM.

A teraz sobię parę spraw skomentować pozwolę (mimo, że w 2 dni, już w otchłanie tematu odpłynęły).

Targi. Na targi, to się jeździ, by stałym fanom przyjemność sprawić, jak się ma kasę.
    Nie należy mówić, że S ma fajne stoiska, tylko należy spojrzeć na ogół, tendencję. Podam przykład, by gołosłownym nie byc: Przypuszczam, że większość tu obecnych kojarzy firmę Carl Zeiss, prawdopodobnie po jakości optyki którą oferuje. Otóż, właśnie ta firma rezygnuje z targów na większości płaszczyzn, a na reszcie nie przykłada do tego zbyt dużej wagi, gdyż jest to, przekładając to na życie, wydawanie kupy kasy na neony i transparenty dookoła sklepu, gdy kolega-sprzedawca ze sklepu obok właśnie uaktualnia stronę www i czeka na efekty pozycjonowania tejże w guglu.

Podobnie jest z amatorskimi lustrzankami (której sam jestem szczęśliwym posiadaczem). Z tego co widzę, to w sklepach dostępne są, ostatnio w Saturnie, w SCC na śląsku (największ pasaż tutaj) byłem świadkiem, jak właśnie 1000D pan kupował, a był na tyle obeznany z fotografiom, że się oburzał, czemu ten aparat nie ma 8gb wbudowanej pamięci i czemu karty nie są dołączone to "ustrojstwa". A prawdopodobnie to właśnie jemu podobni napędzają handel, bo przeciętnemu kowalskiemu, z losowymi zdolnościami i talentami zazwyczaj łatwiej rozstać się z tysiuncem i nie patrzy czy to jest tysiunc dziesięć czy 999 złoty, niż z sumą o wiele większą, gdzie oszczędności i rabaty już coś znaczą.

I może jak będzie taka potrzeba, wracając do forumowej rzeczywistości, to należałoby założyć temat "Ściana płaczu na żytniej" czy podobny, gdzie część pójdzie żółć, łzy, krew i pianę toczyć, zamiast tutaj usilnie Magdy odstraszać od nadążania za dyskusją i przegryzania się przez powtarzane protesty i krzyki

Lub też wyznaczyć odpowiedzialnego forumowicza, któremu się będzie chciało (i który postów już sporo ma), na założenie tematu z listą skarg i zażaleń, do którego się będzie PMować z wyciągniętymi z dyskusji żądaniami, skargami i wnioskami, które to on będzie "wedytowywać" do pierwszego posta, aby można było łatwo przejżeć, co już jest, a czego nie ma.

No ale to wymaga wysiłku, a o wiele łatwiej jest, za przeproszeniem czytających, srać literkami na prawo i lewo, tak jak to było o wysyłaniu do Canona linków, petycji, aż w końcu jeden się znalazł, co mu się po 11 stronach chciało (lub też Magdę tutaj intuicja doprowadziła), zamiast COŚ zrobić.

pozdrawiam, może cokolwiek chaotycznie
    zniesmaczony o.
    D 400D + kit,50/1.8+70-210/4 & Praktica LLC 35/2+50/1.8+80/1.8 & dalmierzowy Kiev 53/2
    (czyli - w sporej części - foto-spadek)
    Nie znam się, ale nadrabiam entuzjazmem.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 0wc4 Zobacz posta
    Ludzie, wystopujcie trochę, bo wam klawiatura w laptopie się rozleci od nieustannego klepania -_-.
    Nie rozumiem skąd to założenie że wszyscy piszący w tym wątku używają tylko laptopów?

a) w przeciągu 2 dni urodziły się 3 czy 4 strony postów?!
    Nie rozumiem skąd to założenie, że każdy ma ustawioną taką samą ilość postów na stronę. Np u mnie tylko jedna strona przybyła .

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

vitez
    czepiasz się szczegółów a facet ma dużo racji

co prawda mógłby poprawić ortografię ale to nie na to forum
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Coś już napisał

Domyślnie

Ja się zastanawiam, czy oni wszyscy się nie zmówili (wszystkie poważne firmy produkujące aparaty są japońskie). :P
    Nikon też leje na swoich klientów, a o serwisie można poczytać na forum N.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cień Zobacz posta
    Ja się zastanawiam, czy oni wszyscy się nie zmówili (wszystkie poważne firmy produkujące aparaty są japońskie). :P
    Nikon też leje na swoich klientów, a o serwisie można poczytać na forum N.
    To raczej kwestia podobnej filozofii działania. Podobnego podejścia do spraw marketingu, konkurencji etc. Poza tym część akcjonariatu Canon i Nikon mają wspólną więc krzywdy sobie napewno nie zrobią :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To raczej kwestia podobnej filozofii działania. Podobnego podejścia do spraw marketingu, konkurencji etc. Poza tym część akcjonariatu Canon i Nikon mają wspólną więc krzywdy sobie napewno nie zrobią :cool:.
    Widziałem gdzieś statystyki produkcji aparatów w Japonii. Canon i Nikon miały dokładnie ten sam wynik, i to chyba po 39%, ale pamięć może mnie mylić...

Strona 8 z 20 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów