Canon Polska - opinie i wnioski użytkowników CB

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pet1154
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 26

Zamieszczone przez m_o_b_y Zobacz wpis
    Droga Magdo,
    Już sam fakt, że do nas zawitałaś napawa optymizmem i budzi nadzieje na zmianę stosunku naszej ulubionej firmy do nas - klientów i użytkowników.
    Jak sama widzisz, nie jesteśmy jakąś grupką niewartą uwagi, ale reprezentujemy niemały potencjał rynkowy.
    Byłoby lepiej, gdybyśmy mogli kupować sprzęt w Polsce, niż trudzić się sprowadzaniem go z zagranicy, co negatywnie wpływa na wyniki sprzedaży Canon Polska.
    Wydaje się celowym, aby firma zechciała nasze forum na bieżąco informować o nowościach sprzętowych, ulepszeniach, modyfikacjach i aktualizacjach.
    Można by rozważyć wydawanie jakiejś na początek skromnej broszurki na powyższe tematy, która z czasem mogła by przekształcić się w miesięcznik, czy kwartalnik Canona w Polsce. Pewno z góry większość z nas była by gotowa wykupić prenumeratę.
    Od czasu do czasu można by organizować płatne plenery dla promocji nowego sprzętu i konkursy zdjęć wykonanych sprzętem Canona.
    A na początek chyba najpilniejsze, to dopilnować aby serwis na Żytniej działał, jak należy.
    Łączę serdeczne pozdrowienia
    Podpisuje sie obydwiema rekami,
    m_o_b_y - jestes wielki

Komentarz

• karczmarz
      Coś już napisał
      • 2005
      • 76

może Canon policzył i uznał, że Polska jest zbyt małym rynkiem aby inwestowac w dział foto dSLR. sprzedają się kalkulatory, drukarki, cartridge, idioten kamery.
      www.karczmarzyk.com
      www.karczmarzyk.eu

Komentarz

• many74
        Coś już napisał
        • 2006
        • 70

Szanowna Pani Magdo. Pojawiła się Pni jak światełko w tunelu, jak pierwsza gwiazdka na niebie ,lecz zastanawia mnie jedna sprawa. Na ile starczy Pani sił i wytrwałości aby w końcu zacząć walczyć z problemem traktowania nas jak intruzów w serwisie ,na ile obiecanki poprawy zaopatrzenia w sprzęt staną się jawą a nie snem. Sam nie wiem jak daleko już to wszystko zabrnęło wydaje mi się iż strasznie daleko. Uważam iż chce Pni zrobić dobrą robotę, niestety odnoszę nieodparte wrażenie że wszystko co dzieje się w C to "spiskowa teoria dziejów" i nagle okaże się iż wszystko co Pani robi zakończy się klapa a to dlatego że cała ta firma działa jakby w "zamkniętym kręgu" i nikomu tak naprawdę nie zależy na tym (z wyjątkiem Pani) aby cokolwiek się zmieniło .Ludzie mają swoje ciepłe posadki dostają za to pieniążki więc po co się wychylać skoro "czy się stoi czy się leży 500zł się należy".Ot tak to widzę .Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam ,ale takie to są spostrzeżenia człeka który wydal na sprzęt tyle co na dobry samochód. Amen.

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez karczmarz Zobacz wpis
          może Canon policzył i uznał, że Polska jest zbyt małym rynkiem aby inwestowac w dział foto dSLR. sprzedają się kalkulatory, drukarki, cartridge, idioten kamery.
          ale to dziwne podejście - bo przecież większość z nas ma w sprzęcie z podpisów tysiące i dziesiątki tysięcy złotych a Canon nas lekceważy - może dlatego że już tą kasę wydaliśmy a co prawie pewne wrócimy bez szemrania po kolejne szkło bo nie ma konkurencji/bo się nie opłaca zmieniać systemu.. na szczęście konkurencja jest a i zmienić system też łatwo - bo nikony są wszędzie.. nie wiem czemu lepiej traktowani są użytkownicy drukarek za parę stówek niż sprzętu za tysiące złotych.. kiedyś jak ktoś ze znajomych pytał co kupić to bez zastanowienia mówiłem Canon - a teraz już taki pewny nie jestem..
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• gietrzy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 5727

Zamieszczone przez arturs Zobacz wpis
            nie wiem czemu lepiej traktowani są użytkownicy drukarek za parę stówek
            Bo każdy powiat sobie taką kupi bo... kosztuje parę stówek a szpan jest... tatusiów z eL-woreczkiem za 50k na komunii już jakby mniej

Zamieszczone przez arturs Zobacz wpis
            kiedyś jak ktoś ze znajomych pytał co kupić to bez zastanowienia mówiłem Canon - a teraz już taki pewny nie jestem..
            Nieprawda, pewnie polecałbyś Nikona gdyby nie sentyment do statycznych portretów z 5D/135L

Obiektywnie to trzeba by było spojrzeć tak jak na procki: za ile pln masz gotowy zestaw, który cię interesuje, np. D700, 14-24, 24-70, 200/2, 200-400, 500.
            the silence is deafening

Komentarz

• darnok
              Bywalec
              • 2006
              • 204

Jak sie patrzy na sprzęt z najwyższej półki to kiedyś wiekszość osób robiło canonami a teraz wielu tych co od lat korzystali z tego sprzetu przesiadaja sie na Nikona, nie kwestia kasy a dostepnosci i nowej jakosci ich do tego przekonała.

Kilku znajomych fotografów ślubnych którzy nie sa fanatykami C przeszło na N ! powód ??

Otóż im zależało na jakość i jak chcieli zmieniać sprzęt na 5D MKII to nie mogli sobie pozwolić na kolejne półroczne oczekiwanie na sprzet i zmienili system.

Takich przypadków sądze że było bardzo wiele.
              A to są poważne pieniądze każdy zestaw powyżej 10 tys. zł !! I czy dla CP to nie są klienci warci zachodu ?? lepiej wspierać drukarki ??!! szok !

chyba że się mylimy i rynek drukarek osobistych jest więcej wart niz dSLR, to by wyjaśniało sprawe.
              PuFFa + eLegancki pLecak|
              GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]

Komentarz

• zejleman
                Coś już napisał
                • 2007
                • 74

Zamieszczone przez Cichy Zobacz wpis
                To są jakieś wolne żarty Inwestycja w stoisko ? Inwestycję w stoisko to mogę rozważać ja, jako fotograf czy przedstawiciel pojedynczego sklepu, ale nie taka instytucja, jak Canon Polska !

Marketing, sprzedaż i dystrybucja Canon Polska leży i kwiczy. Aż wstyd widzieć sklepowe witryny z oddzielnymi regałami dla Sony i Nikona, a produkty Canona pląsające się beztrosko gdzieś między całą resztą.

Zresztą, co ja tu będę pisał. Od dwóch miesięcy dostaję regularne negatywne odpowiedzi z hutrowni na temat dostępności różnych sprzętów Canona. Ceny szybują w górę, a sprzętu jak nie było, tak nie ma..

Podzielam zdanie.
                Mieszkam obecnie w Cieszynie gdzie jest stoisko Fotojokera.
                Przy wejściu są z jednej i drugiej strony dwie jednakowe witryny dosyć sporych rozmiarów
                Czyli 50% i 50%.

Lewa witryna:

35% - Nikon ze sporych rozmiarów neonkiem nad witrynką
                15% - Papiery, Drukarki, Filtry innych firm

Prawa witryna:

45% - Panasonic, Olympus, Sony etc.

5% - jedna półeczka z Canonem - 5 słoików (w tym ani jednej eLki), Lampa 430 EX (nie 430 EXII) w cenie 849 PLN, dwa body (450D i 40D).

Mam nadzieje że potraficie sobie to zobrazować.

Pozdrawiam
                Ostatnio edytowany przez zejleman; 10593.

Komentarz

• Canion
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 551

ależ nie musimy sobie tego obrazować bo fotojokery w wawie wyglądają dokładnie tak samo. no może z lekką przewagą koloru pomarańczowego na witrynach

szczerze mówiąc jakby mi ktoś parę miesiecy temu powiedział ża olympus zepchnie z pólek Canona to bym popatrzył jak na wariata. a tu prosze. stało sie.
                  Ostatnio edytowany przez Canion; 17216.

Komentarz

• oxydum
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 230

Canon Polska przez lata zlewał swoich klientów i mimo półrocznych starań Pani Magdy nadal się tak dzieje. Nie wierzę, ze jest to celowe działanie właścicieli firmy a raczej nieudolność polskich menedżerów. Jak Canon oddaje rynek widać nawet w mniejszych miastach, w byle centrum handlowym potykamy się o promocyjne stoiska pomarańczowych, fotojoker zamienił witrynę Canona na Sony i towar z niej aż wycieka. Canon wylądował na jednej półce w witrynie z głupawkami. Trzy aparaty, 2 obiektywy i jedna lampa, to cała oferta. Droga Pani Magdo, używam Canona od 13 lat, używam go w pracy i w domu ale jeśli Pani myśli, że jestem Państwa zakładnikiem to jesteście Państwo w wielkim błędzie. Sprzęt zawsze można sprzedać, jak Pani pewnie zauważyła popyt na Państwa produkty jest duży. Nikon czy Sony nie gryzą, nie są to statki kosmiczne, można się do nich przyzwyczaić i opanować w kilka dni. Mam już 4 albo 5 Canona, mogę powiedziedzieć, że przywiązałem się do tej marki ale bardzo nie lubię jak mnie kto dyma. Dyma serwisem, warunkami gwarancji i traktowaniem jako klienta. Nie zamierzam jeździć do Berlina mimo, że mam bliżej niż do Warszawy po to tylko, żeby kupić towar, który Wasza konkurencja ma w moim małym mieście na półce.
                    Mamy wolny rynek, Państwo możecie mnie źle traktować a ja nie muszę kupować Waszych towarów. Ciekawe kto na tym lepiej wyjdzie!?
                    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• marcelch
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 19

Bardzo mądre slowa napisal oxydum, z takim podejściem do klientów to za jakiś czas może sie canon obudzić z ręką w nocniku. Jestem mieszkańcem poznania i to jest jakieś nieporozumienie, żeby taka firma jak canon nie miala utworzonej swojej sieci sprzedażowej, w której można by zobaczyć i przetestować ich produkty !!!
                      Canon 50d, C 10-22, C 24-105L , C 70-200L f4, C 85mm f1,8 , + canon 580EX II

Komentarz

• gkmrtoip
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 116

ludzie, opanujcie się bo wrzodów się dorobicie. widać CP ma gdzieś rynek foto (głównie advanced amateur, semi-pro i pro) w polsce i nic na to nie poradzicie, ci co mieszkają na zachodzie mogą zaopatrywać/serwisować się w niemczech a ci ze wschodu to mogą zmienić system, jak im coś nie pasuje. dla garstki ludzi nikt nie będzie zamrażał gotówki w eLkach żeby ktoś przyszedł do sklepu i sobie pomacał a i tak kupił na allegro.
                        Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8

Komentarz

• greglo
                          • 2008
                          • 1

Cześć!
                          Jestem młodym stażem "forowcem", ale niech starsi powiedzą czy poprzednicy Madgy przedstawiali się z imienia i nazwiska tu, na forum? Doceńcie odwagę i determinację.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• Canion
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 551

odwagę doceniamy.

determinację? cóż. czas pokaże jak to z tą determinacją będzie.

poczekamy do przyszłego tygodnia i zadamy Magdzie kilka "niewygodnych" pytań. czasu było miało to prawda ale wystarczająco aby poznać sytuacją i mieć konstruktywne propozycje. Zobaczymy.

aha. MAgda . czekamy na Twoje refleksji z eksperymenu telefonicznego .Na to nie potrzeba długofalowych przygotowań. telefon, godzinka czasu i wiadomo co i jak. Więc pytamy: co "udało" sie kupić z asortymentu Canona.
                            Ostatnio edytowany przez Canion; 17216.

Komentarz

• Sławek
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 968

Czy jest sens kierować skargę na Canon Polska do Canon Polska ?
                              www.fotokrajs.pl

Komentarz

• pjakusz
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 269

Zamieszczone przez Canion Zobacz wpis
                                odwagę doceniamy.

Canion, a ilu Was jest?
                                W liczbie mnogiej to mówili o sobie królowie, za komuny chyba też do obywatela mówiło się "Wy". Ale teraz już możesz mówić o sobie normalnie, w liczbie pojedynczej

Komentarz

Pracuję...
                                X