Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Fachowcy, pomóżcie proszę - CANON IXUS 870 IS

Markuss1
    Guest

Domyślnie Fachowcy, pomóżcie proszę - CANON IXUS 870 IS

Witam serdecznie.
    Szukałem fachowego forum użytkowników canona i mam nadzieję, że dobrze trafiłem. Nie tracąc czasu przejdę od razu do sedna sprawy.
    Mam bardzo stary kompakt OLYMPUS CAMEDIA C-500 ZOOM. Postanowiłem go zmienić, bo był bardzo wolny, parę razy mi upadł itp.
    Najpierw kupiłem Panasonica TZ5 - jak porównałem zdjęcia robione w pomieszczeniach z tymi ze starego OLYMPUSA to byłem w szoku, ale w sensie negatywnym - OLYMPUS robi DUŻO, DUŻO lepsze zdjęcia w środku od PANASONICA.
    Oczywiście próbowałem ustawień manualnych, ale efekt był mizerny - zdjęcia z tych aparatów nadal dzieliła przepaść.
    PANASONICA oddałem do Media Markt, a właściwie wymieniłem na CANONA IXUS 870 IS.
    W nadziei, że będzie lepiej zacząłem testy. No i znowu niestety porażka. Zdjęcia z Canona nieco lepsze od tych z Panasonica, ale tylko NIECO.
    Chodzi mi o zdjęcia w środku, z użyciem lampy lub bez lampy, ustawienia auto czy manualne - nie ma to znaczenia. OLYMPUS jest lepszy.
    Na dowód załączam linki do kilku fotek wewnątrz i na zewnątrz - porównajcie sobie odzwierciedlenie detali, szumy, kontrast, DOŚWIETLENIE zdjęć.Czy to możliwe, czy ja robię coś źle? Zaznaczam, że napradę dużo kombinowałem z ustawieniami manualnymi, ale niewiele to daje. Zresztą nie po to kupiłem "małpkę", żeby coś wiecznie ustawiać w manualu.

Może jest jakiś inny kompakt w podobnej cenie (1000 - 1500 zł), który zrobi mi zdjęcia w pomieszczeniach przynajmniej zbliżone do tych ze starego OLYMPUSA w trybie auto, dobrze doświetlone???
    Myślałem o Panasonicu LX2, albo LX3. Zresztą sam już nie wiem i tracę nadzieję, że istnieje jakiś porządny kompakt w tych czasach...
    Pomóżcie, please!

Link do zdjęć:
    http://rapidshare.com/files/19629630...1_cia.rar.html

Markuss1
    Guest

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Postaraj się dać ustawienia iso podobne, bo na zdjęciach w canonie dałeś przynajmniej 2 razy większe.

Markuss1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal1984 Zobacz posta
    Postaraj się dać ustawienia iso podobne, bo na zdjęciach w canonie dałeś przynajmniej 2 razy większe.
    To nie "ja" dałem, tylko aparat, bo wszystko robione w ustawieniach auto. Jak daję podobne iso ręcznie (takie jak ustawił OLYMPUS w trybie auto), to zdjęcia są już totalnie ciemne...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A nie ma w tym canonie ustawień 100% manualnych , by wszystko dokładnie ustawić.
    Albo spróbować na programie wnętrza w auto.

Markuss1
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal1984 Zobacz posta
    A nie ma w tym canonie ustawień 100% manualnych , by wszystko dokładnie ustawić.
    Albo spróbować na programie wnętrza w auto.
    Są takowe, ale z ich użyciem jest jeszcze gorzej.
    Włączyłem jednak funkcję "i-kontrast" no i jest lepiej - ciemne partie zdjęcia są doświetlane. Jednak dalej pod wzgledem ostrości, doświetlenia wygrywa olympus...

Markuss1
    Guest

Domyślnie

Canona też w końcu oddałem do MM.
    Zostaję przy starym, poczciwym Olympusie c 500 ZOOM...
    Aż trudno uwierzyć, że aparat z przed tylu lat robi po prostu dużo lepsze zdjęcia!

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Pewnie dlatego że przez parę ostatnich lat nic się nie zmieniło na rynku oprócz tego że jest więcej upakowanych pikseli na matrycach.

Spróbuj jakiegoś Canona z serii G.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Spróbuj jakiegoś Canona z serii G.
    Dokładnie

Piszesz
    kompakt w podobnej cenie (1000 - 1500 zł)
    Więc G9 powinieneś znaleźć w tej cenie! Ja jestem pod wrażeniem jakości zdjęć z tej maszynki.
    Pozdrawiam
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

ansic
    Guest

Domyślnie

Roznica jest, z tym ze mozna to zniwelowac ustawiajac kolory na vivid i kompensacje ekspozycji w trybie P troche na + i powinno byc ok lub lepiej.
    Problem moze byc ze zdjecia mi z flashem gdzie systemy pomiaru swiatla, bardziej zawansowane algorytmy, moga sie czesciej mylic w zwyklych przypadkach jak zbyt rownolegle ustawienie wzlgedem sciany itp.
    Olympusy byly dobre, teraz dopiero zaczeli robic taka tandete.
    A teraz jak canon wypuscil odpowiednik ich podwodnego mju8000 kupowanie ich aparatow stracilo sens. Aparaty powinny byc prostsze w obsludze a sa coraz to mniejsze i coraz to bardziej napakowane gadzetami ktore jakos tych zdjec nie do konca polepszaja...

Uprawnienia umieszczania postów