Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jak wykonać takie zdjęcie

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie Jak wykonać takie zdjęcie

Jak zapytam w innym dziale to dostane masę informacji na temat cyfrowej obróbki a nie o to mi chodzi. Ja sie chce dowiedzieć jak i czym zostało wykonane takie zdjęcie

źródło www.shorpy.com

Mam nadzieję, że nikt mi się tu nie będzie zżymał się, że muszę mieć aparat sprzed 150 lat itp. Wiem, że ogromna częśc tej fotografii to zastosowane materiały. Proszę o poradę jak wykonać podobne zdjęcie (plastyka, kontrast (!!), GO) obecnymi metodami analogowymi.
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Hej

Ale ktore konkretnie? Podalas adres do glownej strony, a tam zdjecia sie co jakis czas zmieniaja, w miare dodawania kolejnych.
    Pod zdjeciem, w opisie czesto masz podany material, no moze nie super konkretnie, ale w stylu "glass negative", "nitrate negative", "Dry-plate glass negative".

Tomek.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Myślę, że należaloby sięgnąć po, przynajmniej, średnioformatowy aparat z dobrym obiektywem i kliszą (Ilford FP4 lub HP5??). Do tego jakiś sensowny wywoływacz (nie trząść koreksem, nie mieszać za mocno, to nie martini...). Rodinal Agfy fajny był, nie wiem czy można jeszcze dostać gdzieś.

Jesli chodzi o kolor odbitki to można tonować, nawet Saga rodzinna od bidy może się przyadać :-).

Plastyka to przedewszystkim światło. Tu ładnie rozproszone przez korony drzew... Trzeba też poskładać wóz rodem z dzikiego zachodu...

Pozatym to trudno wyczuć co moznaby tu jeszcze zrobić. Z opisu wynika, że było zrobione na płycie szklanej z wylewaną emulsją, tzw. mokry proces kolodionowy. Więc to już masakra jest :-).
    Ostatnio edytowane przez mancat ; 09-02-2009 o 23:08

Domyślnie

www.shorpy.com/files/images/04104a.preview.jpg

O to zdjęcie chodzi, nie wiem dlczego czasem je widac w pierwszym poście a czasem nie.

http://www.shorpy.com/node/5471 tutaj z opisem

To ja juz nie wiem, czasem pisza że kręcić, czasem że trząść....to jak to w koncu robić? Skracać/wydłużać czas wołania?
    Ostatnio edytowane przez Paenka ; 09-02-2009 o 23:22

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Kodachromy z tej strony wybijają zęby - dlaczego już się nie produkuje takich materiałów? ;(

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    To ja juz nie wiem, czasem pisza że kręcić, czasem że trząść....to jak to w koncu robić? Skracać/wydłużać czas wołania?
    Ogólnie rzecz ujmując im wiecej krecisz tym bardziej kontrastowo wywołujesz i oczywiście trochę szybciej. Ale dużo też zależy od materiału i wywoływacza. Zasada jest taka, że co minute przez dziesieć sekund mieszasz koreksem. I przy ręcznym wywoływaniu tego należy się trzymać.

Np. W maszynach obrotowych, z płaszczem wodnym odpowiednio skraca się czas wywoływania, bo one ciągle kręcą.

Domyślnie

Ojjj....jeszcze długa droga przede mną...strasznie boję się tknąć tej chemii całej...co by się nie sparzyć.

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Tak mi się jeszcze przypomniało w gwoli sprecyzowania wypowiedzi :-)... mieszać tzn obrócić koreks o 180 st i spowrotem, w celu równomiernego wymieszania roztworu.

Nie masz się czego bać. Możesz zacząc od kilku na szybko naświetlonych, tańszych, negatywów. Najtrudniejsze jest chyba założenie materiału na szpulę. Potem to już tylko satysfakcja! :-)

Życze powodzenia! :-)
    Ostatnio edytowane przez mancat ; 10-02-2009 o 00:28

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paenka Zobacz posta
    Ojjj....jeszcze długa droga przede mną...strasznie boję się tknąć tej chemii całej...co by się nie sparzyć.
    jeśli się boisz poczytaj forum KOREX'u, tam wszystko jest opisane jak na dłoni (i to niejednej).

a co do zdjęcia żołnierzy, to niestety taka plastyka tylko w wielkim formacie, nawet na średnim pewnie by było trudno coś takiego uzyskać. a do tego mokre kolodium i zdjęcie gotowe. ale to już któryś Kolega od LF powinien się wypowiedzieć.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Coś już napisał

Domyślnie

Dokładnie jak napisał rbit9n. Spróbuj się skontaktować z iczkiem, on robi w średnim formacie i pewnie pomoże.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów