Słoń w obu wydaniach rewelacja!
Na pierwszym genialnie odciąłeś pierwszy plan. Na drugim niesamowita latająca góra! Szkoda tylko, że słon ni w pięc ni w dziewięc![]()
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
Na pierwszy rzut oka, takie uwagi:
1. Zdjęcia w serii powinny mieć podobną kolorystykę (porównaj sobie to co powyżej horyzontu na 2, z 3 i 5).
2. Równowagę rozmieszczenia elementów w kadrze na 3 i 5 (wiem, że nie zawsze mamy na to wpływ, ale na 3-ce masz trzy: słonia, ptaka i Kilimandżaro? po lewej, a po prawej nic).
Generalnie 3-ka na plus za efekt fatamorgany, 2 za kadr - ale tu kolorystyka tła (nieba) do poprawki.
Pozdrawiam.
Dziękuję za uwagi :-)
Paenka:
słonika na tle kilimandżaro chciałem mieć na siłę, tak samo jak szukałem takiego kadru z żyrafką - niestety zwierząt nie dało się poustawiać, ale natura to natura ma swoje prawa, masz rację słoń jest tam na siłę
Terminator:
Masz całkowitą rację, zdjęcia 2, 3 i 5 to "prawie" seria - niestety
2 to inny park i dzien, 3 i 5 rozni pora dnia
myslisz ze zmanipulować niebo? :-) w 3
a w 5 "poczekać aż ptak przeleci na prawo, lub przedmuchać go tam w PS"? :-)
Dzięki!!
No niestety, pozostaje obróbka w PS. Robiłem zjęcia w Afryce i niebko często miałem dokładnie jak na twojej dwójce. Po prostu trochę interwencji (nie nazywałbym tego manipulacją) i zdjęcie będzie przyzwoite. Jak dla mnie reszta oprócz nieba jest b. dobra (na 2-ce).
Co do 5-tki - pomyśl nad kompozycją pionową. Te zwierzęta nic nie wnoszą, a tylko rozpraszają odbiór.
A generalnie nie przejmuj się. Wrzucasz zdjęcie do oceny, więc oceniamy. Zdjęcie dobre - broni się samo.
Ostatnio edytowane przez terminator ; 09-02-2009 o 19:28
__________________________________________________ ____
" W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
chyba że... muszą zbudować drogę."
Jak dla mnie to 3 i 5 z całej serii najlepsze. 1 też niezła. Na 2 niebo jest jakieś takie dziwne. Pewnie nie było wtedy żadnego słońca. 4 najgorsza, moim zdaniem. Ciekawy jestem innych z tego wyjazdu.
Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.
Dziękuję bardzo za komentarze.
Zastosuję kilka uwag do obecnych fotek,
później [postaram się jutro] wrzucę kilka wyszperanych nowych :-)
Stay tuned jak to mówią :-)
Marcin.
Jest znacznie lepiej, do uwag powyżej trudno coś dodać. Kompozycja leży - ale - jak napisałem - jest lepiej i oby tak dalej.
3 zajefajna , bardzo mi się podoba. Zarówno słoń jak góra w oddali![]()
.