Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: 5d mkI korekta ekspozycji

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie 5d mkI korekta ekspozycji

czy może ktoś sprawdzić co się dzieje u niego jak wybierze korektę ekspozycji .Tzn wciskam przycisk pojawia się możliwość zmiany, więc zmieniam i widzę jak suwak po drabince leci. Wciskam spust,żeby zatwierdzić.
    Teraz widzę cały stan aparatu na wyświetlaczu i drabinka jest na środku, tak jakby nie było zmiany a w DPP widze Exposure Compensation 0

czy to normalne?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W jakim trybie to robiłeś ? Korektę ustawiasz w P,TV,AV ale nie np.w M.Niczego nie zatwierdzasz.Ustawiasz i dopóki nie cofniesz na zero to taka jest. Pozdrawiam.A nie masz wyłącznika na pierwszej pozycji "on"?
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 08-02-2009 o 19:38

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fahrenheit Zobacz posta
    czy może ktoś sprawdzić co się dzieje u niego jak wybierze korektę ekspozycji .Tzn wciskam przycisk pojawia się możliwość zmiany, więc zmieniam i widzę jak suwak po drabince leci. Wciskam spust,żeby zatwierdzić.
    Teraz widzę cały stan aparatu na wyświetlaczu i drabinka jest na środku, tak jakby nie było zmiany a w DPP widze Exposure Compensation 0

czy to normalne?
    a zmieniasz "dużym" kółeczkiem z tyłu aparacika:-D
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

tombas, nie zrozum mnie źle, ale kocham Cię. Tak dużym kółeczkiem z tyłu aparacika, bo jak kręcę małym kółeczkiem co tak strasznie ciężko chodzi to mi pomiar światła zmienia.
    Robiłem w Av i Tv i dwa razy ten sam efekt. Oglądałem RAW. Wygląda na to,że tak ma być (tylko czemu w RAW nie widać). Bo pojawia się znaczek "piorunek +/-" jak jest ustwione inaczej niż zero, a jak wcisnę info to wskazuje poprawną wartość. Taki chyba urok tej puszki.

Widzę, że zabrało się przynajmniej dwóch 5-tkowcych wymiataczy to przy okazji zapytam. Mam szkło jak widać 50 1.4 albo 85 1.8 podpięte pod 5d, celuję w oko obiektu fotografowanego, a potem przekadrowuję. Ostrość wtedy szlak trafia. Niby coś próbuję ratować MF bo najczęściej to BF, ale możemy macie rady,żeby te szkła dobrze wykorzystać.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

tombas, nie zrozum mnie źle, ale kocham Cię.
    :-D
    no to głupi jestem,ale co tam skoro "ktoś mnie pokochał":-D
    kręc kóleczkiem w av bez naciskania innych guziczków u góry aparacika
    u mnie zostaje tak jak ustawiam i piorunek przy podglądzie RAW pokazuje korekte jaka zaprogramowałem
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 08-02-2009 o 19:58
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał Awatar Evitagen
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

fahrenheit Ty wprowadzasz korekcje ekspozycji dla blysku
    Would?

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Robiłem w Av i Tv i dwa razy ten sam efekt. Oglądałem RAW. Wygląda na to,że tak ma być (tylko czemu w RAW nie widać). Bo pojawia się znaczek "piorunek +/-" jak jest ustwione inaczej niż zero, a jak wcisnę info to wskazuje poprawną wartość. Taki chyba urok tej puszki.

Widzę, że zabrało się przynajmniej dwóch 5-tkowcych wymiataczy to przy okazji zapytam. Mam szkło jak widać 50 1.4 albo 85 1.8 podpięte pod 5d, celuję w oko obiektu fotografowanego, a potem przekadrowuję. Ostrość wtedy szlak trafia. Niby coś próbuję ratować MF bo najczęściej to BF, ale możemy macie rady,żeby te szkła dobrze wykorzystać.
    1. Zmieniasz korekcję dla lampy a nie zastanego i daltego "nie działa".
    2. Ja robię tak samo np. przy 85L f/1.4 i nic mi nie ucieka.
    3. A może chcesz sprzedać tego 5D skoro sobie nie radzisz? Chętnie odkupię jeśli w dobrym stanie ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

myślę,że wprowadzam jednak do ekspozycji. Poczekam na inne opinie, ale chyba się jednak coś zepsuło.

a wiec zmiany duzym kółkiem po nacisnieciu skrajnego prawego przycisku powoduja w piorunku +/- po wcisnieciu info i brak zmian w 0,0 / +/-

w wizjerze pojawia sie piorunek +/-
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dzięki za pomoc MMM, się zaczerwieniłem.
    1) w istocie
    2) czyli kwestia ćwiczeń
    3) jakbym się rozstawał będę miał Cię w pamięci

dziękuję i przepraszam za zamieszanie
    musicie mieć Panowi ubaw
    Ostatnio edytowane przez fahrenheit ; 08-02-2009 o 20:24 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał Awatar Evitagen
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

edit, skoro juz po spawie to ok
    Ostatnio edytowane przez Evitagen ; 08-02-2009 o 20:34
    Would?

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Question

[...]celuję w oko obiektu fotografowanego, a potem przekadrowuję. Ostrość wtedy szlak trafia. Niby coś próbuję ratować MF bo najczęściej to BF, ale możemy macie rady,żeby te szkła dobrze wykorzystać.
    Nie masz czasem AI Servo wlaczone?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów