Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: ogniskowa a kąt widzenia

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

OGNISKOWYCH SIE NIE PRZELICZA!!!! Mm nie zmienia dlugosci po zmianie body.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Czyli fotoplus i fotoekspert swoje dane wzieli z kapelusza.
    Zacytuję Boba Atkins'a:

"The shorter the focal length, the wider the angle of view for any given negative/sensor size and any rectilinear (non-fisheye) lens. Period. There's no wiggle room here, it's a basic fact of optics.

When you read angle of view figures you have to make sure you know what they are. Sometimes they are the diagonal field of view, sometimes they are the horizontal field of view.
    "

Sebacio
    Guest

Domyślnie

Na stronie fotoplusa są INNE dane:

EF 24mm - kąt widzenia : 84 stopnie
    EF 17-40mm - kat widzenia przy 17mm - 104 stopnie (a nie 74 stopnie)
    przy 40mm - 57 stopni (a nie 29 stopni )
    EF 50mm - kąt widzenia : 46 stopni

są to dane kąta diagonalnego!
    Canon na swojej stronie podaje również kąty diagonalne.
    Te dane zgadzają się tylko przy użyciu tych obiektywów do aparatów analogowych lub cyfrowych formatu pełnej klatki.
    W przypadku aparatów cyfrowych o nie pełnej matrycy ogniskowa 17mm = 78 stopni, tak wiec kąt widzenia sie zawęża w zależności od korpuasu.
    W obiektywach do opararatów cyfrowych podaje się właśnie kąt. odpowiadający cyfrom.
    A w obiektywach do aparatów analogowych ORAZ cyfrowych (z nie tylko pełną matrcą) podaje sie kąt do analogów.

Korba
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Nie znalazlem lepszego miejsca na tym forum ... a szukacz jest zasloniety przez reklame sigmy u mnie w Operze
    Mam pytanie czy 55 w jedym szkle = 55 w innym?
    Pytanie wynika z prostego testu jaki sobie zrobilem kitem na dlugim koncu (55mm) zrobilem fotke ze statywu, potem zmienilem obiektyw na tamron 55-200 i krotkim koncem zrobilem fotke tego samego miejsca z tej samej odleglosci przy dokladnie tych samych parametrach ekspozycji.
    Nie dosc ze zdjecie z kita jest ciemniejsze, mniej ostre (co jestem w stanie zrozumiec) to jeszcze jest wyraznie szersze (i ma wieksze GO - co pewnikiem wynika z tego ze pole widzenia jest wieksze bo GO zalezy przeciez od ogniskowej i przyslony a przyslona byla ta sama) a to juz dla mnie zaskoczenie.
    Spodziewalem sie tych samych kadrow.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Powinno być to samo przy ostrzeniu na nieskończoność. Ew. różnice to zaokroąglenie (pisze się na obiektywie 55mm a nie 57,342) bądź wynik zmiany ogniskowej przy zmianie odległości ostrzenia, która to zmiana w każdym obiektywie jest inna.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na pewno producenci sobie zaokrąglają jak im pasuje bo np. taki Tamron 17-50 ma na długim końcu wyraźnie mniej niż EF50/1.4 ale jak by wyglądało "Tamron 17-46" ?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
    Powinno być to samo przy ostrzeniu na nieskończoność. Ew. różnice to zaokroąglenie (pisze się na obiektywie 55mm a nie 57,342) bądź wynik zmiany ogniskowej przy zmianie odległości ostrzenia, która to zmiana w każdym obiektywie jest inna.
    Jeśli różnica jest spora to bardziej bym stawiał na to drugie, zwłaszcza jak zdjęcie było robione z niezbyt dużej odległości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie Ogniskowa a kąt widzenia

To może moje przemyślenia na ten temat: (mowa o standardzie 35mm)

Kąt widzenia obiektywu jest ściśle związany z jego ogniskową a wartość kąta jest stała dla danej ogniskowej. (wartości ogniskowych zaokrąglone)
    W przypadku cropa obiektyw nadal ma ten sam kąt widzenia jednak ze względu na mniejszą powierzchnie sensora widziany obraz jest adekwatnie węższy co w praktyce zawęża nam obraz.(kąt widzenia)
    W innym standardzie jak 35mm obiektyw nadal widzi ten sam kąt przy danej ogniskowej
    jednak różnice w WIDZENIU zależne są od wielkości elementu światło czułego jak i odległości tegoż elementu od obiektywu
    Na przykład małpki (zależy od modelu) – przy około 6mm dł ogniskowej my widzimy obraz taki jak format 35mm przy 38 mm ogniskowej czyli wielkość widzianego obrazu (tak jak napisałem wcześniej) regulujemy wielkością i odległością np. matrycy od obiektywu
    Dlatego wartości te są podawane dla określonych standartów, a dany obiektyw zawsze widzi to samo tylko my w różnych standartach inaczej rejestrujemy jego obraz
    IMHO tak mi się wydaje a czy tak jest ??
    Ostatnio edytowane przez Lodek ; 20-12-2006 o 15:29
    Czarna skrzynka firmy C

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lodek Zobacz posta
    W przypadku cropa obiektyw nadal ma ten sam kąt widzenia jednak ze względu na mniejszą powierzchnie sensora widziany obraz jest adekwatnie węższy co w praktyce zawęża nam obraz.(kąt widzenia)
    Powalająca logika

Nikt nie twierdzi, że kąt widzenia nie wynika ściśle z ogniskowej. Po prostu rzeczywista ogniskowa różnić się może, nawet dość sporo, od tego co na obiektywie czy pierścieniu zooma jest napisane. I w dodatku zmienia się wraz z odległością, na którą wyostrzony jest obiektyw.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał Awatar Lodek
    Miasto
    Chrzanów, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta

Nikt nie twierdzi, że kąt widzenia nie wynika ściśle z ogniskowej. Po prostu rzeczywista ogniskowa różnić się może, nawet dość sporo, od tego co na obiektywie czy pierścieniu zooma jest napisane. I w dodatku zmienia się wraz z odległością, na którą wyostrzony jest obiektyw.
    Z tym bym się nie zgodził
    jeżeli obiektyw ma np.50mm to czy obraz jest ostry czy też nie ogniskowa i tak wynosi 50mm
    Czarna skrzynka firmy C

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów