Zrobiłem na szybko mikroteścik makro możliwości (zainspirował mnie do tego post siudyma).
ZASTRZEŻENIA ITP. Test był na szybko i nie chodziło w nim o jakość zdjęć, ale o uzyskiwane powiększenia (tak widzę, że krzywo, nieostro, nierówno oświetlone). Wszystkie zdjęcia to pełne klatki zmniejszone do rozdzielczości 800x600, bez żadnego edytowania, prosto z karty ("cropy" będą jak/jeśli będę robił test jakościowy, a nie ilościowy). Jeśli będzie zainteresowanie to mogę popstrykać więcej z uwzględnieniem głębi ostrości, kolorów itp. (a może ktoś inny mnie wyręczy i popstryka?)

Oponenci: PowerShot S2 IS (ponieważ optyka się nie zmieniła, więc właściwie dotyczy to też S3 IS i S5 IS, ale już nie S1 IS) i PowerShot SX1 IS (no i SX10 z tą samą optyką).
Po cztery zdjęcia dla każdego z nich:
-tryb supermacro
-z ok. 1m z pełnym zoomem
-z założonym konwerterem makro Raynox DCR-250 z powiększeniem na granicy winietowania
-z założonym konwerterem makro Raynox DCR-250 z pełnym zoomem

1. S2 IS tryb supermacro

2. SX1 IS tryb supermacro

3. S2 IS z ok. 1m z pełnym zoomem (ekwiwalent 432mm na 35mm filmie)

4. SX1 IS z ok. 1m z pełnym zoomem (ekwiwalent 560mm na 35mm filmie)
5. S2 IS z założonym konwerterem makro Raynox DCR-250 z powiększeniem na granicy winietowania (winieta lekko widoczna)

6. SX1 IS z założonym konwerterem makro Raynox DCR-250 z powiększeniem na granicy winietowania (winieta lekko widoczna)

7. S2 IS z założonym konwerterem makro Raynox DCR-250 z pełnym zoomem (ekwiwalent 432mm dla 35mm filmu)

8. SX1 IS z założonym konwerterem makro Raynox DCR-250 z pełnym zoomem (ekwiwalent 560mm dla 35mm filmu)