Cytat Zamieszczone przez muflon
A ja sobie ostatnio w ramach testowania wifi w domu zapuściłem naraz (wszystko stojące <1-2m od siebie, z wyjatkiem ruchomego laptopa i słuchawki od telefonu):
- telewizor
- radio
- telefon bezprzewodowy (aktywny, ze słuchawką kilka m dalej, celowo schowaną tak, żeby stacja bazowa jej intensywnie szukała)
- dwie komórki dzwoniące do siebie
- i dwa laptopy kopiujące po wireless /dev/zero do /dev/null. Do tego nie bezpośrednio, ale przez stację bazową, której antena wypadła jakoś tak.. za telewizorem
Wszystko działało bez najmniejszych problemów...
Masz szczęście? Przypadek?
U mnie takie numery się nie zdarzają pomimo tego, że testowałem wiele różnych kart WiFi i przyznaję, że są lepsze i gorsze. Jeszcze inaczej - są notebooki, które same z siebie generują duży poziom zakłóceń i ta sama karta WiFi działająca w jednym notebooku perfekcyjnie, w innym kompletnie zawodzi. Tak miałem np. z pewną kartą w palmtopie Jornada720, który niegdyś posiadałem.
Secundo - zakłócenia "w drugą stronę". Istnieje seria telefonów bezprzewodowych DECT (czyli 1.8 GHz) Siemensa, które "nie lubią się" z siecią WiFi, co objawia się tym, że nie można odebrać przychodzącej rozmowy
Podsumowując. W założeniu system jest fajny, ale w praktyce mocno odbiega od teoretycznych założeń. Używam go, owszem, bo cenię sobie wygodę, ale nie jestem zaślepiony i dostrzegam również jego ułomności Natomiast IEEE1394 jeszcze nigdy mnie nie zawiódł i np. backup twardego dysku 120 GB to w tym systemie prawdziwa przyjemność :wink: