Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
WiFi jest fajne, ale w teorii, lub na zabitej dechami wiosce, gdzie nikt inny na 2.4 GHz nie pracuje. W warunkach miejskich źródeł zakłóceń jest tak wiele, że ten transfer rzędu 11/22/54 Mb/s to najczystsza teoria. U mnie przejście z notebookiem na drugą stronę budynku względem routera WiFi tak dramatycznie spowalnia transfer, że na notebooku daje się tylko i to z bólem używać poczty i komunikatora.
Nie zgodze sie...

Wiekszym problemem to tutaj jest nieco inne budownictwo... Wifi bylo raczej projektowane do budynkow z papierowymi scianami gdzie przy odrobinie rozpedu mozna przez nia przejsc

Ludzie chca tego uzywac w budynkach gdzie sa sciany pol metra zelbetonu i nie dociera ze nadajnik w porywach ma 100mW. A wiekszosc urzadzen w zasadzie nie osiaga nawet polowy tej mocy. Stawiaja AP pod biurkiem owiniety 20 metrami przewodow i narzekaja ze nie dziala. Dla porownania komora najczesciej ma 20-50x mocy typowego Wifi.

Mozna wkrecic wieksza antenke albo podpicowac firmware na nieco wiecej mocy. Wifi akurat stosunkowo latwo daje sie "poprawic".

Zrzucanie w tych warunkach 1 GB karty z aparatu na komputer to masakra
Tak to zawsze sie da znalezc odleglosc w ktorej komputer juz nie zobaczy aparatu albo transfer bedzie zalosny... Ale majac aparat od komputera do pieciu metrow nie widze wielkich problemow nawet jesli dookola bedzie 5 innych AP.

To nie ma byc transmisja interkontynentalna a cos co w warunkach studyjnych umozliwi pozbycie sie przewodow ciagnietych za aparatem albo wkladania i wyciagania karty po 20 razy na godzine.

Za to FireWire jest niesamowity. Bije na głowę wszelkie USB, co zresztą już mądrzejsi ode mnie wiele razy udowadniali. Tak więc, tylko i wyłącznie 1394
No patrz... A ja mam dyski na firewire i na USB i nie ma miedzy nimi najmniejszej roznicy w dzialaniu.

Niestety jedno i drugie żre dużo prądu, co może być problemem.
Pradu nigdy dosc
Mozna powiesic ogniwo sloneczne na plecaku Gdzies juz widzialem takie elastyczne