Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86

Wątek: Rozbieżności w ocenie AF w canon 5D mark II

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Vitez, halo?
    Prośba przeczytana. Nie widzę powodu do interwencji. Ot kilku teoretyków-nie-posiadaczy przerzuca się różnymi argumentami. Nuda. Może inny moderator inaczej oceni.

Jak ktoś kto nie ma danego aparatu może pisać że jego AF jest lepszy/gorszy/inny? Dla mnie ... to niezbyt rozsądne a już tym bardziej nie warte brania pod uwagę.

Btw - ten przycisk jest skuteczniejszy by przyciągnąć moderatora. Czasem bardzo pobieżnie przelatuję wzrokiem wątki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Ty co chwila wynajdujesz bzdury w internecie i wymyślasz kolejne teorie.
    Popatrzmy zatem na jakie to "bzdury" powołałem się w swojej argumentacji:

1. specyfikacja Canona
    2. white papers Canona
    3. wywiad z Masaya Maeda dyrektorem Canona

pytanie:
    "One of the most common complaints we've seen about the 5D Mark II is that it still has the same AF system as the original 5D. Why is this?"

odpowiedź:
    "Firstly the market's evaluation of the 5D's AF system has been very positive; there have been no complaints from users, with everyone saying it's very good. Given that, to a certain extent, we think we shouldn't change it."

4. opinia Cichego

Jesteś w stanie mi odpowiedzieć, które z powyższych uznajesz za bzdury wynajdowane w internecie?

Możesz nie odpisywać, nie będę z Tobą więcej polemizował.
    I tak nie odpowiadasz na zadane przeze mnie pytania. Nie potrafisz się odnieść konstruktywnie do dyskusji. Szanuję Twoje dokonania i Twoją opinię, ale dyskutować na poziomie nie potrafisz.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

W sylwestra miałem okazję popracować nową piątką i byłem mocno zawiedziony AF z 24-105 IS po prostu głupiał jak zgasili światło. To nie był mój aparat. W lutym ponownie wpadła mi w ręce nowa piątka którą kupił mój były wspólnik z obiektywem 24-70 i zupełnie inna bajka. J teraz tak się zastanawiam czy diabeł nie tkwi w świetle obiektywu. Ja w każdym razie mogłem kupić ten aparat za 8 000 w styczniu i nie kupiłem a teraz zapłacę za niego prawie 10 000. No cóż, kara musi być !

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    W sylwestra miałem okazję popracować nową piątką i byłem mocno zawiedziony AF z 24-105 IS po prostu głupiał jak zgasili światło. To nie był mój aparat. W lutym ponownie wpadła mi w ręce nowa piątka którą kupił mój były wspólnik z obiektywem 24-70 i zupełnie inna bajka. J teraz tak się zastanawiam czy diabeł nie tkwi w świetle obiektywu.
    Dokładnie tak się dzieje. Szybkość i precyzja AF bardzo zależy od tego, ile światła dostaje czujnik.
    Jarek

Bywalec

Domyślnie

Czy może ktoś rozwinąć wątek, że w 5d mk II zastosowano taki sam AF jak 5d mk I, ale nie TEN SAM?!

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rychu Zobacz posta
    Czy może ktoś rozwinąć wątek, że w 5d mk II zastosowano taki sam AF jak 5d mk I, ale nie TEN SAM?!
    Ja nie rozwinę, ale według mnie to ten sam układ (co potwierdzałyby opinie zdezorientowanych państwa z CPL), ale obsługiwany przez nowy procesor.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Co masz na myśli, że trudne do zdefiniowania? ...
    Ano to, że użyłem wówczas (i nadal używam) sformułowania, że AF w nowej piątce jest bardziej błyskotliwy. Definiuj jak chcesz.
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 05-03-2009 o 20:47 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

Posiadam od poczatku grudnia 2008 5DII z obiektywami - 50 1.4, 35 2.0 17-40 4.0 L przesiadłem sie z 40D, przy 40D uwazałem na AF szczegolnie przy 1.4 a przy 5II sporadycznie biore podglad na max powiekszenie, ostrzy moim zdaniem najlepiej, nadmieniam iz nie mialem 5DI i nie bawiłem sie nikonem Dx

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

dziwna sprawa z tymi rozbieżnościami AFa w nowej piątce. mamy łącznie cztery puchy piątek - trzy stare 5d (jedno zgonowe) i jedno 5dmk2 kupione w ten piątek. po pięciu dniach jestem na 100% pewien: w warunkach typu dwóch murzynów w ciemnej sieni (iso6400, f1.2, t1/80) trafiał mi w punkt w powoli przesuwający się obiekt. Oczywiście - trafienie w jednolicie ciemną płaszczyznę było porażką, ale na tym poległo mi kiedyś i D3, aparat mający chyba najlepszy w cyfrowych lustrzankach AF.
    co do jednego jestem pewien: AF w nowej piątce może być identyczny sprzętowo, ale napewno poprawili jego efektywność. może algorytm/software - wali mnie to - ważne jest że bardzo poprawili. piszę jako user starego 5d od początku obecności tego aparatu. jedno 5d zajeździłem - miało wymienianą migawkę po 150tys. dwa inne cały czas w robrocie. teraz klasyczne pytanie: ile nowych 5tek na rynku jest z fazy alfa a ile z beta :P bo skoro jest taka rozbieżność tej efektywności to może są to efekty rozbieżności jakościowej produkcji lub różne serie puszek/softu etc. swoje puszki testowałem z kompletem na którym pracuję na codzień (14L/24L/35L/50L/85L/135L). nie mam ani FF ani BF. punkty boczne nareszcie działają. W porównaniu do 5dmk1: dla mnie było warto wydać te niecałe 10k na lepsze body (matryca, czułość, lepszy AF, ew. dostrajanie obiektywów). a propos ostrzenia na 24-105L/4 - ciemne szkło, może dlatego? wspomaganie AFa działa na szkłach o jasności f2.8. dla mnie jest proste: aż przyjemnie popatrzeć że 50L i 85L dostało kopa.
    gra i buczy bebop

Domyślnie

w zasadzie podpisuje sie pod postem powyżej.
    wiem jedno - mam 5dmkI i mkII - na ostatnim reportażu w na serio ciemnych warunkach mkII trafiał jak burza - praktycznie 100% kadrów trafionych. MkI nie dawało rady więc przeleżało w plecaku. Szczerze mówiąc nie wiem czy to właściwości osobnicze mojej puszki czy coś tam poprawili lub nie. Mało mnie to obchodzi bo AF na serio zaczął działać.
    Nie jest to EOS 3 ale jest lepiej

Uzależniony

Domyślnie

Test z optycznych troche mnie wystraszył ale mimo to postanowiłem sam przetestować AF w tym aparacie i przemyśleć zakup. Miałem go jeden dzień, podpinałem tylko 135/2 i 85/1,2. No i REWELKA Jak dla mnie. Wcześniej miałem 40d i tylko do tego mogę porównać. 40d był ok jeśli chodzi o ostrość ale w 5d II jest zdecydowanie lepiej. Nie wiem skąd więc ten wynik testu. Ale już wiem że nie mam co się bać. Decyzja podjęta, trzeba kupic to body.

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów