Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 86

Wątek: Rozbieżności w ocenie AF w canon 5D mark II

Dr. Jekyll
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waka Zobacz posta
    Mam pytanie do szanownych forumowiczów.
    Skąd wynikają tak radykalne różnice w odbiorze apartu i dlaczego tak skrajnie wypada w "profesjonalnych" testach?
    Nie wiem skąd wynikają różnice. Może to rzeczywiście brud. Mało robię testów, ale jeżeli autofocus łapie ostrość na przedmiotach znajdujących się w pokoju o wymiarach 3x4 m oświetlonym 40W żarówką skierowaną do ściany(taka lampa biurkowa przypięta do rury kaloryfera przy której usypiam syna), a przedmioty te są oddalone od źródła światła o 3 m to chyba nie jest źle. Przynajmnniej dla mnie. Ostrzyć to oczywiście ostrzyłem na krawędzie i środkowym punktem. Ale było bez problemu. Żona tylko się ze mnie śmiała jak widziała co wyczyniam. I tyle. :-) Aha. Mówię o testach w pokoju, w nocy, gdzie 2/3 okna o wymiarach ok 1750x1450 jest zasłonięta roletką materiałową. Pokój pomalowany żółtą farbą. Nie wiem co jeszcze napisać, żeby przybliżyć warunki.

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

W każdym razie skoro nawet fotopolis sponsorowane mocno przez nikona się do af nie przyczepiło to z puszka optycznych albo samym recenzentem było coś nie tak. Za dużo "stabilizacji" dzień przed testami albo coś w ten deseń...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zig Zobacz posta
    Zauważyłem, że MkII raczej nie zrobi foty jeśli dobrze nie wyostrzy. W Mk1 nawet jak widzę w wizjerze, że nie jest do końca ostro, to i tak często spust migawki jest możliwy do naciśnięcia. W Mk2 trudniej chyba jest pstryknąć fotkę, jak nie jest do końca wyostrzone lub nawet jest to niemożliwe. Mk1 wydaje się chyba trochę bardziej tolerancyjny jeśli chodzi o ustawienie ostrości (nawet jak nie jest do końca ostro, to i tak uznaje, że Af wyostrzył wystarczająco ostro, by zrobić fotkę).
    Masz na wplyw na proces ostrzenia w C.Fn III: Auto focus / Drive, konkretnie dalsze szukanie, lub zaprzestanie, w przypadku nie znalezienia ostrosci:

III-1: Lens drive when AF impossible
    0: Focus search on
    1: Focus search off
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna Awatar CmaBarowa
    Miasto
    Bar

Domyślnie

przesada... działa w porządku niektórzy mają chyba wygórowane wymagania to nie DS !!! tylko 5DmkII działa w porzo pozdrawiam
    fotografia nie testy

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Czytajac wiekszosc wypowiedzi faktycznie mozna sie wystraszyc czy przypadkiem nie kupilo sie bubla ale ... ludziska nic bardziej mylnego AF dziala jak powinien a to ze czasami sie gubi to chyba w kazdym aparacie tak jest. Pucha byla ze mna na pilce halowej i spisala sie znakomicie, byla na studniowce i to samo wiec Panowie zamiast marudzic robmy zdjecia
    Canon FF

Dopiero zaczyna Awatar CmaBarowa
    Miasto
    Bar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arrow Zobacz posta
    Czytajac wiekszosc wypowiedzi faktycznie mozna sie wystraszyc czy przypadkiem nie kupilo sie bubla ale ... ludziska nic bardziej mylnego AF dziala jak powinien a to ze czasami sie gubi to chyba w kazdym aparacie tak jest. Pucha byla ze mna na pilce halowej i spisala sie znakomicie, byla na studniowce i to samo wiec Panowie zamiast marudzic robmy zdjecia
    w pełni popieram
    fotografia nie testy

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CmaBarowa Zobacz posta
    przesada... działa w porządku niektórzy mają chyba wygórowane wymagania to nie DS !!!
    Może Cię zaskoczę, ale ostrzy szybciej niż Ds2. Wadą jest to, że czasem wyostrzy błędnie, albo pozwala wyzwolić migawkę gdy nie doostrzy do końca.

Z całą pewnością mogę jednak napisać, że AF choć gorszy od nowych 1ek, to na pewno lepszy niż pierwsze 5D. I z cała pewnością można między bajki włożyć rewelacje pana z CPL, że to ten sam, stary układ.

Dokładniej rzecz ujmując, centralny punkt czasem na większych otworach trafia nie tam, gdzie trzeba (za duży czujnik i wali w czubek nosa zamiast rzęsy), ale przy szybszej akcji naprawdę nie myli się tak często jak stare 5D. Niestety nie mogę porównać czasów reakcji między starą a nową 5D, w przerwie między nimi miałem dwie 1ki, które trochę mnie rozpieściły i przyzwyczaiły, że coś takiego jak shutter lag przeszło do historii.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    I z cała pewnością można między bajki włożyć rewelacje pana z CPL, że to ten sam, stary układ.
    Przygotowane przez inżynierów Canona white papers też mamy włożyć między bajki?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Przygotowane przez inżynierów Canona white papers też mamy włożyć między bajki?
    Jeśli wiedzą tyle, co tamten pan, który objechał cały kraj i co chwilę zmieniał wersję, to pewnie tak. AF działa inaczej, jest to naprawdę wyczuwalne.
    Jarek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Jeśli wiedzą tyle, co tamten pan, który objechał cały kraj i co chwilę zmieniał wersję, to pewnie tak.
    Do czego to doszło. Użytkownicy wiedzą więcej o użytej technologii niż sam producent.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów