Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: [budzikk] Chasydzi 2009.

budzikk
    Guest

Question [budzikk] Chasydzi 2009.

Witam. Proszę o ocenę zdjęć z tegorocznych obchodów święta żydowskiego w Lelowie. Poniżej kilka czarno-białych "strzałów".

Parę słów na temat tej uroczystości.

Święto obchodzone jest przez żydów co rok, w tym samym miejscu- przy grobie Cadyka Dawida Biedermanna w Lelowie.
    Do tego małego miasteczka w ten czas zjeżdżają się Chasydzi z całego świata by uczcić pamięć Cadyka.

Zdjęcia:

1. Zdjęcia zrobione podczas "podróży po mleko" żydowskiej "rodziny".
    Dla nich to było coś nowego, ot tak, dojenie krowy! )

Tu już efekt końcowy dojenia...

2. Zdjęcie wykonane podczas wędrówek po miasteczku:

3. Modlitwy żydowskie:

4. Portret młodego żyda:

Proszę o opinie na temat powyższych zdjęć.

Uzależniony Awatar Paenka

Domyślnie

Świetne. Uwielbiam takie. Każde ze zdjęć z osobna opowiadają jakąś historyjkę a razem to już w ogóle historia
    Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Bardzo dobre. Pierwsze jedynie odstaje na minus (kadr nijaki)
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

budzikk
    Guest

Domyślnie

No niestety, faktycznie w pierwszym trochę kadr nie poszedł po mej myśli, próbowałem uchwycić chwilę zaskoczenia, które było faktycznie wielkie. )

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Już kiedyś widziałem reportaż z tego święta, niestety nie pamiętam kogo, ale był naprawdę dobry. Jak widać jest to bardzo fotogeniczne święto
    Niestety nie bardzo rozumiem systemu numerowania tych zdjęć, więc moje "nawigowanie" po nich może być dość chaotyczne. Ze zdjęć oznaczonych jedynką zostawiłbym chyba tylko środkowe, choć być może i to ostatnie. Szkoda tylko ciachniętej ręki w tym środkowym. Na ostatnim spojrzenia w obiektyw by starczyły. Jak dla mnie zbyt dużo jest elementów nieistotnych. Ale to może dlatego, że ostatnio lubię prostotę w kadrze
    Serii drugiej w ogóle bym chyba nie wstawiał. Wygląda jakbyś podkręcił jasność w ACRze o +2, stąd pojawiły się okropne szumy. Mimo, że nie jestem jakimś okropnym szumofobem, to taka mozaika kropek nie podoba mi się wcale...
    Ostatnie z trzeciej serii jest moim zdecydowanym faworytem. Świetne! Uciąłbym tylko troszkę z prawej strony, tak żeby wzrok od razu kierował się na mocny punkt, w którym jest facet z pochyloną głową (widać sam kapelusz). Pierwsze z tej serii niestety do mnie nie przemawia :/
    No i portret na koniec. Kolejne bardzo dobre zdjęcie.

Podsumowując: Trochę za dużo zdjęć jak na mój gust, niektóre naprawdę świetne

Pozdrawiam!

EDIT: No i walnąłem się... Ostatnie zdjęcie w pierwszej serii to trzecie od góry, a nie czwarte. Czwarte niestety przegapiłem, choć nie żałuję, prawdę pisząc.
    Proszę, numeruj jakoś przejrzyściej zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez Elandril ; 06-02-2009 o 22:32 Powód: Pogubienie się w numeracji zdjęć

Domyślnie

Odbieram to jako reportaż więc nie będę oceniać każdego zdjęcia osobno Podoba mi się.

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdjęcia jako są świetne...

...zakładam, że pytałeś o pozwolenie na fotografowanie w czasie modłów?
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

budzikk
    Guest

Domyślnie

Oczywiście, że pytałem.

Nie było opcji zrobić zdjęcie bez pozwolenia, od razu wyganiali. Podchodziłem, pytałam, jeżeli nie rozumieli po angielsku to zawsze gestykulacja pomagała!
    Generalnie to oni chcieli, aby robić im zdjęcia, podawali swoje maila z prośbą wysłania kilku fot. Wydaje mi się, że to też dla nich pewnego rodzaju rozgłos, nie wiem czy to im potrzebne, ale tak to odbieram.

~Elandril: no fakt, drugie było rozjaśnione i to sporo, aczkolwiek o taki efekt mniej więcej mi chodziło, może ciut za bardzo szumi, ale wydaje mi się, że da się to znieść.

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Budzikk, przepraszam za to niemiłe pytanie, ale wcześniej wysłuchałam relacji z uroczystości oglądanej z tej drugiej strony i utkwiło mi w pamięci rozżalenie koleżanki, że niektórzy fotografowie traktowali ich jak zwierzęta w zoo i fotografowali w każdej sytuacji i bez szacunku.

Skoro Ty do nich nie należałeś, to wszystko w porządku i jeszcze raz przepraszam za posądzenie.

A zdjęcia, jak mówiłam, bardzo mi się podobają.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

budzikk
    Guest

Domyślnie

Aloes, z tego roku jedynym "eksperymentem", który widziałem była taka znajoma, która próbowała tam wejść, wyganiali ją wielokrotnie, aczkolwiek wydaje mi się, że to ze mną konkretnie nie jest związane.
    Oni nie tolerują podczas tych uroczystości kobiet, ponieważ kobiety rozpraszają uwagę, a ma być ona skupiona wyłącznie na modlitwie.

Jeśli chodzi o zachowanie i tolerancje wobec nich, to wydaja mi się, że każdy ma swój rozum i wie jak się powinno zachowywać. )

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów