Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Obiektyw do ok. 70 mm

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Taniej masz tamrona 17-50 2.8 (ale AF może szaleć z 350D no i nie masz usm)
    Mam taki zestaw, kupiłem Tamrona w ciemno od nowarta, używam rok, trafia w punkt, ostry, żadnych problemów.

Domyślnie

Miałem podobny "problem", wybrałem Tamrona 28-75. Jestem zadowolony. Szkło bardzo dobre, problem tylko w tym, iż w zestawienu z "L" którą posiadasz z wiadomych względów wypada delikatnie mówiąc średnio.

Jest wyjście, .......zbierać kasę na C 24-105!

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Nigdzie nie przeczytałem, że kolega koniecznie chce zoom... Może zobaczy jak ze stałką się pracuje, jego oczekiwania spełnia np: 24/1.4L; 35/1.4L; 50/1.2L... bo jakość eLki mu odpowiada (a komu nie?)...bo nie dodałem może 50/1.4 ale niestety nie L
    Ostatnio edytowane przez kuzi4 ; 14-02-2009 o 04:04

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

To szkiełka z aukcji czyli 17-85 bym sobie odpuścił...chyba że lubisz oglądać sfotografowane postacie które wyglądają jakby miały problemy z kręgosłupem albo walące się budynki - a to wszystko masz w prezencie na 17mm
    To szkiełko słynie z niesłychanej dystorsji na 17mm oraz potwornej winiety.
    Poza tym szkiełko jest takie sobie - miałem je na samym początku gdy zakupiłem je z 40D - Jednak bardzo szybko znalazło innego nabywcę, gdyż poza powyższymi wadami nie odpowiadała mi kolorystyka oraz jakość obrazków uzyskiwanych z tego szkiełka.

Na twoim miejscu skoro posiadasz już 70-200 Canona czyli jedno z najlepszych szkiełek systemowych, zastanowiłbym się nad jednym z dwóch polecanych już w tym wątku obiektywów.
    17-55 f/2.8 - szkiełko projektowane specjalnie pod cropa - sam nie używałem ale zbiera bardzo pochlebne opinie tutejszych forumowiczów.
    24-105 f/4 L IS USM - posiadam / używam i mimo że to szkiełko ma tylko f4 to i tak nie zamieniłbym go na żadne inne. Przedewszystkim wygoda używania, bardzo ładne obrazki z piękna dynamiką barw, brak winiety i minimalna dystorsja na 24mm wręcz niedostrzegalna, no i dostajesz też krótkie Tele. Poza tym jakość wykonania czyli materiały użyte w produkcji to to samo co w 70-200 / czy dostajesz przy okazji pancerność ;-)

Tak więc na twoim miejscu dozbierałbym trochę gotówki i zastanowiłbym się nad jednym z tych dwóch szkiełek...innymi nie zawracałbym sobie głowy ponieważ jak kupować to raz a porządnie.
    Przy okazji tandem 24-105 + 70-200 masz jak znalazł na wypadek gdybyś kiedyś przeskakiwał na FF.
    He słuszynym wyjściem jest też zamiast zoomu zakup stałki - polecam 50 f/1.4 oraz 85 f/1.8 / może nie L-ki ale kulturą pracy i tym co możesz nimi uzyskać prawie dorównują L-kom
    Ostatnio edytowane przez sadaman ; 14-02-2009 o 10:24
    Pucha i słoki

Bywalec Awatar dream catcher
    Miasto
    Oświęcim

Domyślnie

Jeśli chcesz niedrogo załatwić sprawę, polecam C 24-85 3.5-.4.5 USM. Dostajesz porządne szkło z USM, z metalowym bagnetem, z przyzwoitym obrazkiem na 24mm (czym większa ogniskowa, rozdzielczość spada). Kiciak może mu się jedynie przeciwstawić 17mm, niczym więcej. Ja mam to szkło, używam i jestem zadowolony. Za swojego dałem 500 zł, więc za tą cenę - warto.
    [QUOTE]"...baba ma ciało, baba ma duszę, baba emituje ciepło, bytowanie bez baby, to po prostu bywa piekło..."

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów