Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: FF w Tamronie 17-50

pandros
    Guest

Question FF w Tamronie 17-50

Witam!

Miałem przyjemność w ubiegły weekend fotografować ślub oraz przyjęcie weselne u kolegi. W związku iż zaopatrzyłem się niedawno w obiektyw tamrona 17-50,; 2,8 f postanowiłem sprawdzić go na imprezie. Zdjęcia robiłem używając dodatkowo lampy speedlight 430, w związku z dziwnym wystrojem sufitu przystrojonego różnego koloru szarfami, dopalałem przeważnie na wprost.
    Po przeanalizowaniu materiału wybrałem z 800 zdjęć ok 20 % zdjęć ostrych czy też takich które na pierwszy rzut oka podobały mi się. Reszta zdjęć wg mnie jest mniej ostra i ciemna. Teraz pojawia się pytanie czy związane jest to z tym iż słabe warunki oświetleniowe, ludzie w ruchu mogły wpłynąć na zakłócenie pracy autofocusa i ostrość była ustawiana nie tam gdzie chciałem???? Oraz pytanie drugie, związane z przypadłościami ff/bf w tamronie.
    Mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać to zadanie.
    Dla ułatwienia zrobiłem dziś test autofocusa ze statywem i z kilkunastu fotek wynika, iż obiektyw na ogniskowej 17 mm i przysłonie 2,8 wykazuje tendencje do ostrzenia przed cel. Przy ogniskowej 50 mm i tej samej dziurze problem wg mnie jest nieznaczący.

Poniżej zamieszczam linki do wyników testu:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...afbf2d4e1.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...31b464f72.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2b2dd30be.html
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...378ac285d.html

Ciekaw jestem czy jest to znacząca wada i należy coś z tym zrobić???
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, dwie fotki sa na 17 mm a dwie na 50 mm f w obydwu 2,8
    Ostatnio edytowane przez pandros ; 06-02-2009 o 15:29 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

na szerokim kacie taki test z tablica moze byc malo dokladny, zrob zdjecie gazety, ktora nie bedzie pod katem do obiektywu
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na 17 mm wszelkie testy podziałkowe są bez sensu. To szkło na szerokim kącie jest po prostu niedokładne ja piorun.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

pandros
    Guest

Domyślnie

Jeżeli więc na szerokim kącie jest niedokładne to co w takim razie? Stosować dłuższe ogniskowe? Jeżeli ma to pomóc. Stosować wyzsze przysłony?? W takiej sytuacji tracimy część tak pomocnych elementów tego szkła jak światło i szeroki kąt.

sebcio80 napisał:
    na szerokim kacie taki test z tablica moze byc malo dokladny, zrob zdjecie gazety, ktora nie bedzie pod katem do obiektywu

Masz na myśli prostopadle???

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Można wyostrzyć na 50mm i przezoomować trzymając ostrość na 17mm. Metoda się sprawdza.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Przynajmniej ostrosc jest rownomierna od lewej do prawej, co czasami jest problematyczne w szklach canona Ja mialem podobnie z sigma 17-70, tyle ze na szerokim bylo ostro a na tele byl backfocus. Najlepsze w tym, ze go nie kupilem bo wzialem ze soba focus-chart ze soba. Pozostaje kalibracja, bo nie wyobrazam sobie by ustawiac za kazdym razem ostrosc i przeogniskowywac, to chore

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Niestety ten typ tak ma. U w 17mm jak nie ma dobrego swiatla potrafi af byc potwornie niecelny (az mozna sie za glowe zlapac...) W 50mm juz znacznie lepiej. Natomiast w dobra pogode na dworze w wiekszosci celny w 100%.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mój też nie trafia na 17 mm, więc przeostrzam z 50 (i to jest lekkie zawracanie głowy, prawie manual)). W ogóle jakość na 17mm jest marna. Poza tym ten ob. lubi niedoświetlać. Sprawdź w różnych warunkach.
    Powodzenia,

I.

Uprawnienia umieszczania postów