Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Jaki film kolorowy - średni format

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

ach, do ludzi. to w takim razie chyba najlepszy byłby fuji pro nph (czy jak mu tam) ewentualnie kodak portra. oba dość elegancko oddają kolor skóry. na 400NPH robiłem w średnim (niestety nie mam zjadliwych przykładów, bo mnie film porysowali w labie) i na prawdę cudo, ale zeskanować to to, to udręka. z kolei na portrze 160 (mały obrazek) kolega robił zdjęcia ma moim ślubie, pojemność tego negatywu jest bajkowa, zarówno odcienie skóry, jak i kontrasty pomiędzy suknią Żony, czarnym garniturem. tego też nie pokarzę, bo się wstydzę swojego imago.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Bywalec Awatar temol
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    jak chcesz przyoszczędzić, to zainteresuj się Fomapanem - niezły, jak na swoją cenę
    Fomapan to nazwa negatywow czarno bialych. Masz na mysli filmy equicolor?

T.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Piszesz, że chcesz niskich kontrastów i żywych kolorów i wspominasz o Velvi? Koledzy Ci tu proponują jakieś Astie i Provie do skanowania na płaszczaku? Superia? To nie jest za dobry negatyw. Jakoś mnie to wszystko nie przekonuje zwłaszcza, że Ty chcesz fotografować ludzi. :-)

Chcesz porządnie, to weź porządne filmy stworzone do fotografowania ludzi właśnie. O obniżonym kontraście, ładnie oddające kolory skóry. Daleko nie musisz szukać Fuji PRO 160 S (nowa wersja starego NPS) czy bardziej kontrastowy PRO 160C (następca NPC), Fuji PRO 400H (następca NPH), wszystkie Portry Kodaka. Kup po rolce i wypróbuj który Ci najbardziej podchodzi a nie wybierasz film do fotografowania ludzi na podstawie zdjęć niebieskiego kwiatka i czerwonych owoców. :-)

Edit: O widzę, że mnie kolega uprzedził w troszkę wyżej :-)

Coś już napisał Awatar pawelpaciorek

Domyślnie

dzięki, na pewno nie omieszkam zrobić sobie testów

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

SUPERIA 100 - nic ciekawego ale może coś pomoże w wyborze - za dnia i w sztucznym....

120 - skanowane na szybko "płaszczakiem" - nie jest łatwo pozdrawiam i powodzenia.
    PS.->
    Zafarby są niezwykle "upierdliwe", odwrócenie i odjęcie maski negatywu - wydaje się proste ale nie da się intuicyjnie i z automatu sensownie zrobić ...Hmm tzn ja nie potrafię...
    DeLaa.
    Ostatnio edytowane przez delaa ; 06-02-2009 o 23:53
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kodak portra? W średnim formacie (używałem z PSix, niedługo pewnie z RZ67) bardzo dobrze się sprawdza.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Do ludzi rzeczywiście dobrym jest jest kodak portra.... ja mam do Mamayi jedną kasetę i jak załaduję konkretnym filmem to zaraz żałuję, że nie mam czegoś innego bo zawsze trafia mi się do fotografowania scena wymagająca np slajdu lub innej kliszy :]
    np tu:
    Fuji Reala 100... lekki cross w PSie

Paenka ja do Epsona V700 dostałem SilverFasta, który jest o niebo lepszy od standardowego softu Epsona.

Bywalec Awatar rbit9n
    Miasto
    Reichshof

Domyślnie

z tą superią 100 to bym uważał. strasznie zimno-niebieskawa zazwyczaj wychodzi. lepsza bywa już 4-setka. ale do portretów i zdjęć mody najlepsze te, które wymieniliśmy z c3po.
    Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Domyślnie

za c3po, rbit9n - potwierdzam 160 powinny Cie zadowolic - osobiscie preferuje reale w srednim szczegolnie za tonalnosc i mozliwosci pozniejszej obrobki tudziez konwersji
    5dmk2, 85 1.2L, 35 1.4L, 17-40 4.0L, Hasselblad 503cw, mamiya rz67, sekonic, f90x

doyoufeelfree? - www.bagnino.deviantart.com

Dopiero zaczyna Awatar Jerzyola
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chciałbym przykleić temat dotyczący filmu 24x36.
    Nie mogę w necie, jak również na stronie Kodaka, znaleźć oznaczeń filmu : Kodacolor VR 400 Plus. Brak jakichkolwiek oznaczeń, co do preferencji tegoż filmu. A może to uniwersalny? Producent to Made in USA i Kodak Stuttgart coś tam.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów