Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: Jakie obiektywy na wycieczke do Wenecji

Dopiero zaczyna
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Ja się zastanawiałem nad tym samym jak jechałem do Paryża i nie chciałem brać zbyt dużej ilości sprzętu. Zostałem przy 17-40, 70-200/2.8 i lampie 580EXII. Ostatniego dnia zwiedzania 70-200 już zostawiłem w hotelu, bo używałem go sporadycznie a trochę waży niestety. Gdyby to było 4.0 pewnie bym nosił cały czas.
    Pozdrawiam
    Jakub Kaniuka
    Konsultant Handlowy cyfrowe.pl

Dopiero zaczyna Awatar lamuszka
    Miasto
    Jersitz

Domyślnie

Odpowiedź oczywiście zależy od tego, co i jak fotografujesz... ale pewnie nie tego spodziewałeś się zakładając ten temat

Tak, jak ktoś już napisał - jeśli masz 17-40 i 70-200, to Twoje możliwości są już prawie nieograniczone. Ja dysponuję tylko Tamronem 17-50 i podczas zeszłorocznej wizyty w Wenecji bardzo, ale to bardzo doskwierał mi brak czegoś dłuższego. Najważniejsze powody to:
    1) Cała masa interesujących detali architektonicznych, które aż proszą się o uwiecznienie, niekoniecznie w towarzystwie całej reszty otoczenia
    2) z powodu topografii miasta, nie wszędzie łatwo jest się dostać. Podczas wędrówki dosyć często zdarzało mi się zauważyć coś ciekawego po drugiej stronie kanału i, albo nie mogłem tam trafić, albo z założenia nie było to miejsce dostępne dla turystów.

Generalnie, czego ostatecznie nie wybierzesz, na pewno przywieziesz ze sobą wiele dobrych zdjęć. Wenecja jest zdecydowanie najbardziej fotogenicznym miejcem, w którym miałem do tej pory przyjemność bawić Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

czyli polecacie zoomy raczej Wlasnie caly czas zastanawiam sie nad wzieciem 135 zamiast 70-200. Wczesniej wspominalem o ewentualnym cropowaniu zdjec jestli byloby za krotko. Chce uwieczniac zonke na duzych przyslonach co na zoomach f4 jest raczej kiepsko. 17-40 wezme na pewno, 35 na pewno, zonce dam moze zooma, a sam wezme 135 Chyba tak bedzie najlepiej. Statyw tez (tylko raczej ten tani lekki jak manfortto) oraz lampe (a jakby cos) 85tka oraz 50tka jest w sumie niepotrzebna.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Krótki C17-40 i długi C70-200. Taki zestaw inspiruje do wyraźnej konwencji ujęcia danego tematu i automatycznie wymusza zdecydowaną perspektywę. W Wenecji miałem (jeszcze na analogu) 28-70 i 70-300 i zdjęcia z tego pierwszego wyszły bardzo zwyczajne natomiast z tele ciekawsze. Brakowało mi UWA do skojarzenia pierwszoplanowych elementów z szerokim tłem.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    czyli polecacie zoomy raczej Wlasnie caly czas zastanawiam sie nad wzieciem 135 zamiast 70-200. Wczesniej wspominalem o ewentualnym cropowaniu zdjec jestli byloby za krotko. Chce uwieczniac zonke na duzych przyslonach co na zoomach f4 jest raczej kiepsko.
    Moim zdaniem przesadasz z tym kiepsko.

Masz dwie puszki, na jadna zapinasz 17-40, na drugą 70-200 i masz komplet, nawet nie musisz zmieniac.
    Pomyśl takze inaczej:
    wiecej szkieł to wiecej noszenia, a przede wszystkim wiecej zmartwień na lotnisku, w hotelu, w restauracji i wszędzie tam gdzie nie mozesz ich mieć przy sobie.
    Ja bym w życiu nie zabrał tylu szkieł.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Oczywiscie nie chce miec dziesiatkow kg na plecach - dlatego zalozylem watek i pytam Czy warto wziasc jakies stalki? Czy warto byloby zamienic zooma 70-200 na 135L?
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Zabierz te same obiektywy, jak na wycieczkę do Werony, czy Florencji, albo do Genui, Toledo, czy Alicante.
    Szkła, które zabierałeś do Lizbony, czy Aten, też się mogą przydać.

Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

a ja na Twoim miejscu zabralbym wszystko
    mozesz przeciez cala szklarnie zostawic w pokoju hotelowym (albo u rodziny, czy gdzie sie tam zatrzymasz..)
    przechadzajac sie po miescie zrobisz wstepny rekonesans i samemu stwierdzisz co wsadzic do plecaka na czas spaceru ;]
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

chcialem sie poradzic Was odnosnie sprzetu ktory mam zamiar wziasc na weekendowy wypad do wenecji. Sprzet jaki mam jest w stopce
    i tu jest problem, bo nie posiadasz standardzooma :-)

w moim przypadku, gdy wybieram się na wycieczkę z 5D to zapinam 24-85 USM :-) (wszyscy którzy uważają to za profanację mogą oczywiście wybrać 24-70L lub 24-105L)

Mam zamiar robic oczywiscie architekture, krajobraz oraz portretowac zonke na tle weneckich zabytkow
    Z Twojej stopki to wziąłbym 5D + 17-40L + 85/1.8
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nigdy nie zrozumiem jak to sie dzieje, ze ktos kto ma zabawek za 16k+ PLN zadaje takie pytania - zupelnie jakby sloiki lezaly w kartonie a ich ewentualne przeznaczenie pozostawalo dla wlasciciela zagadka.
    LOL

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów