Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Test statywu Benro C-268M8 z głowicą kulową B-1

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Wszystko juz mam. Wiec napisze kilka slow. Kolaj - czy z B-1 miales takze w zestawie szybkazl. PU-60 ?
    W moim zestawie była złączka PU-50. Dodatkowo mam Markinsa i potwierdzam słowa Krzycha, co do jej jakości względem Benro.

Jest jedno ALE. Wydawalo mi sie, ze po zmianie glowicy na B-3 bede mogl spokojnie robic zdjecia z czasami np. 1/10 bez wstepnego podnoszenia lustra. (z wezykiem). Jednak sie nie da. Aby bylo ostre foto konieczne jest podniesienie lustra, robilem testy i tak ok do 1/200 moge go nie podnosic i bedzie ok, jednak dluzsze czasy robia mydlo ze zdjecia.

Co moze byc problemem? Statyw jest stabilny, wprawdzie goldphoto, ale pod wzgledem stabilnosci jest naprawde ok. Czy mozliwe, ze 20D klapie tak strasznie mocno lustrem powodujac szybkie i nagle drgania obiektywy? (bo glosne jest, slychac z daleka).
    Nie mam niestety obiektywu o ogniskowej 400mm. Zdjęcie budynku w powyższym teście było robione ogniskową 200mm z czasem 1/3s. Wydaje się, że jest ostre. Może za słabo dokręcasz kulę? Nie sądzę, żeby B-3 było mniej stabilne od swojej "kieszonkowej" siostry B-1.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 10-06-2009 o 18:53
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

400 5.6 ma jeden gwint w mocowaniu statywowym, wiec dwie srubki nie beda miec zastosowania. To za lekki sprzet ok 1.1KG.
    Sprawdze wszystko na 40D kolegi, albo nawet 1000D wezme i sprawdze. Bo ja jednak bym zwalil to na koszmarnie glosne lustro mojego starego 20D.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    400 5.6 ma jeden gwint w mocowaniu statywowym, wiec dwie srubki nie beda miec zastosowania. To za lekki sprzet ok 1.1KG.
    Wiem, dlatego pokazalem plytke Markinsa (ktora notabene mam gdzies i nie uzywam bo wymienilem na Wimberley z powodu uzywania Sidekicka). Nie chodzi o wage - chodzi o to ze jak bedziesz krecil zestawem, to zamiast obracania kuli / panning base'a moze obracac sie obiektyw wzgledem plytki (oczywiscie przy odblokowanym panning base szansa jest minimalna), stad plytki z takim kolnierzem, dwusrubowe lub flange-type Markinsa do korpusow...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    (ktora notabene mam gdzies i nie uzywam)
    Może masz ją ochotę niekorzystnie sprzedać za pół ceny?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Może masz ją ochotę niekorzystnie sprzedać za pół ceny?
    Po cenie US moge Ci sprzedac tylko poczekaj niech najpierw sie upewnie ze to na pewno ta (za jakies poltora tygodnia bo jestem w US wlasnie).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

z benro plytki PL-100 maja dokladnie takie samo zakonczenie o ktorym pisal Krzychu - i to rzeczywiscie jest swietne rozwizanie do tego sa dluzsze i lepiej mozna wywazyc zestaw.. nie wiem tylko na ile sa dostepne w polsce.. ja mialem ja w zestawie z gh-2..

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Jesteście pewni że Benro to Chińska firma ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Marka chinska podobnie jak Lenovo.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A czy ktoś widział już może coś takiego ?
    http://funsports.pl/p,pl,455,glowica+ft6665h.html

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Kupiłem właśnie troszkę wiekszego brata Benro C-269M8 z głowicą B-1. Jestem mile zaskoczony wykonaniem, wagą i stabilnościa zestawu. Jedyne do czego mogę sie przyczepić, to "luz" pomiędzy kolumną a jej zaciskiem. Nie jest to taki luz, gdzie zestaw z głowicą lata sobie, ale można poruszać aparatem w osi poziomej przy użyciu niewielkiej siły. Oczywiście bardzo mocne dokręcenie regulacji wysokości kolumny minimalizuje ten luz (choiaż nie likwiduje), ale trzeba przykręcić dość mocno, znacznie mocniej niż zaciski na nogach. Nie lubię niczego dokręcać na siłę...
    Rozkręciłem, obadałem, luz wynika z konstrukcji uchwytu. Przy 40D+grip + EF 100-400 nie ma samoistnego luzu i wątpie by był nawet z 1DMkIII + EF 800, mam tylko nadzieję że wraz z upływem czasu ten luz nie stanie się "luźniejszy"

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów