Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42

Wątek: Test statywu Benro C-268M8 z głowicą kulową B-1

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez EZOGHUL Zobacz posta
    Czy na takiej samej zasadzie działa głowica Manfrotto 488rc2 ?
    Nie używałem tej głowicy ale wydaje mi się, ze nie. Przynajmniej tak wnioskuję z filmu, który wygooglałem:
    http://www.youtube.com/watch?v=AF38sOYWqTE

Ale lepiej, gdyby się wypowiedział jakiś użytkownik 488rc2.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zdecydowalem sie na glowice, ale nie B-1 a B-2 poniewaz tej pierwszej juz nie mozna dostac (akurat mam mozliwosc kupna okazyjnie nowej B-2 za 480zl).
    Mam pytanie, bo tak jakos nie moge doczytac... Czy jak kupie nowa B-2, to w zestawie jest jakas szybkozlaczka?? Czy to osobny zakup? :/
    Jesli osobny.. To jaka? Dobra w rozsadnej cenie.

Czy B-2 wzgledem B-1 rozni sie tylko udzwigiem, czy ogolnie ma cos innego ulepszonego itd. ?
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 07-06-2009 o 22:00

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak kupowałem zestaw statyw+głowica, to w komplecie była także 1 szybkozłączka. Wydaje mi się, że przy zakupie samej głowicy nie ma płytki w komplecie ale najpewniejszą odpowiedź uzyskasz z pewnością bezpośrednio od sprzedawcy. Ja i tak potem dokupiłem jeszcze jedną złączkę (Markins), żeby jedną mieć na aparacie a drugą na pierścieniu od obiektywu. Ciągłe przekręcanie jest strasznie upierdliwe.

B-1 od B-2 różnią się wagą, wielkością kuli, udźwigiem i chyba wielkością podstawy. Konstrukcja jest identyczna.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mozesz podac jakies linki gdzie moge dostac takie zlaczki? Abym mial w razie gdy nie bedzie z glowica, bo na allegro to cos nie widze, same do frotek/goldphotto itd.

Mysle, ze B-2 to dobra inwestycja. B-1 juz widac rewelacyjne, wiec bedzie ok.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tu kupowałem: https://www.photoproshop.com/index.php
    Przesyłka do Polski kosztuje 5 euro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A cos w polsce? Tak wogole to na co mam zwracac uwage, bo ani nie widze danych np. rozmiaru, jakiegos oznaczenia kodowego itd.

Rozumiem, ze np. Manfrotto 200PL nie da rady zamocowac?
    http://www.allegro.pl/item648480083_..._warszawa.html

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Manfrotto nie będzie pasować. To musi być płytka w standardzie Arca-Swiss. W Polsce nie znam żadnego sklepu, ale nie widzę problemu, żeby zamówić stamtąd. Co za różnica? Przesyłka szła kilka dni. Na co zwracać uwagę? No, żeby pasowała do tego, co będziesz nią mocował. W tym celu możesz się np. posłużyć tą szukajką:

http://www.markinsamerica.com/MA5/finder.php

Mi pasuje PG-34N
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 07-06-2009 o 22:48

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ehh.. Okazalo sie, ze Benro B-2 juz niedostepne (tam gdzie zamawiam). Sa tylko B-3 i B-4.. Jutro lub czwartek bede mial B-3 w zestawie z szybka zlaczka Zdam relacje jak to bedzie tancowac razem z 20D+400 5.6. Cena 550zł - i tak dobra.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wszystko juz mam. Wiec napisze kilka slow. Kolaj - czy z B-1 miales takze w zestawie szybkazl. PU-60 ? Czy inny model. Taka byla w B-3, wydaje mi sie ze zlaczki sa jednak w kazdej benro w boxie. Jakos w dziwny sposob nigdzie ani na allegro ani w sklepach net. nie dopisuja tego..
    Bardzo sposobala mi sie zlaczka PU-60, poniewaz jest ladnie wyprofilowana i dluga, dzieki temu nawet jak chodze ze sprzetem w rece (bez monop, czy statywu) to mam teraz pewniejszy uchwyt

Glowica jest naprawde swietnie wykonana, ma osobne pokretla do wszystkiego co ma byc regulowane. Jak juz wczesniej Kolaj napisal o B-1 - nie dziala to "zero-jedynkowo", ale bardzo plynnie. Wszystko na max odkrecone doslownie "pływa" (na filmiku widac w pewnej chwili jak rozkrecone na max panoramowanie 'plynie').

http://www.youtube.com/watch?v=FjJ_T0vOxds

Jest jedno ALE. Wydawalo mi sie, ze po zmianie glowicy na B-3 bede mogl spokojnie robic zdjecia z czasami np. 1/10 bez wstepnego podnoszenia lustra. (z wezykiem). Jednak sie nie da. Aby bylo ostre foto konieczne jest podniesienie lustra, robilem testy i tak ok do 1/200 moge go nie podnosic i bedzie ok, jednak dluzsze czasy robia mydlo ze zdjecia.

Co moze byc problemem? Statyw jest stabilny, wprawdzie goldphoto, ale pod wzgledem stabilnosci jest naprawde ok. Czy mozliwe, ze 20D klapie tak strasznie mocno lustrem powodujac szybkie i nagle drgania obiektywy? (bo glosne jest, slychac z daleka). Ciekawi mnie jak wypadnie pod tym wzgledem 40D..
    Testowalem z gripem i bez gripa - bez roznicy.

Ogolnie jestem bardzo zadowolony, naprawde konkretna glowica w swietnej cenie.
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 10-06-2009 o 17:43

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siudym Zobacz posta
    Wszystko juz mam. Wiec napisze kilka slow. Kolaj - czy z B-1 miales takze w zestawie szybkazl. PU-60 ? Czy inny model. Taka byla w B-3, wydaje mi sie ze zlaczki sa jednak w kazdej benro w boxie. Jakos w dziwny sposob nigdzie ani na allegro ani w sklepach net. nie dopisuja tego..
    Bardzo sposobala mi sie zlaczka PU-60, poniewaz jest ladnie wyprofilowana i dluga, dzieki temu nawet jak chodze ze sprzetem w rece (bez monop, czy statywu) to mam teraz pewniejszy uchwyt
    Jak dla mnie to zlaczka jest do kitu - popatrz jak to robi Markins - http://www.markinsamerica.com/MA5/PL-55.php - dodaje maly pionowy fragment metalu ktory zabezpiecza przed obrotem plytki wzgledem stopki obiektywu - podobnie robi Wimberley i kazdy w zasadzie kto produkuje plytki Arca Swiss... Dla wiekszych obiektywow plytki maja dwie sruby...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów