Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: [mlody_3] Święta

Domyślnie [mlody_3] Święta

To mój pierwszy post, ale kiedyś musi być pierwszy raz
    1.

2.

3.

4.

5.

6.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Słabo. Nieciekawe kompozycje, źle dobrana ekspozycja. Zdjęcia nocne, chociaż spektakularne, są bardzo trudne do zrobienia, skup się może na razie na zdjęciach dziennych. Polecam książki Bryana Petersona "Ekspozycja bez tajemnic" i "Czas naświetlania bez tajemnic".
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie są powalające ale niech nieprzychylne opinie o fotkach Cie nie zniechęcają. kolejne napewno bedą lepsze.
    Canon EOS30D, Canon EFS 10-22mm f/3,5-4,5 USM, Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM, Canon EF 70-200mm f/4 L USM, 3M5A 8/500, Canon 580 EXII

Dopiero zaczyna Awatar sh4de

Domyślnie

Koledzy mają racje, zdjęcia bardzo słabe, wydają mi się wszystkie poruszone
    Nie zniechęcaj się jednak, rób dalej nocne,
    ale zwróć uwagę na trzy ważne rzeczy,

-po pierwsze jak robisz te zdjęcia ze statywu, to zawsze gdy naciskasz migawkę, wprawiasz aparat w lekkie drżenie, co powoduje chociaż nieznaczną to jednak widoczną przy długich czasach naświetlania nie ostrość na zdjęciu.
    Dlatego zawsze włącz samowyzwalacz, najlepiej z ustawieniem na 10sek, wciśnij lekko spust i oddal się aż aparat się ustabilizuje i sam wykona zdjęcie

- Po drugie, postaraj się poszukać ciekawszych kadrów

i fakt takie zdjęcie nocne wymaga odpowiedniego dobrania czasu ekspozycji, tak aby zdjęcia nie prześwietlić na lampach i jak najmniej nie doświetlić na cieniach.
    450d | 10-22mm | 55-250mm

Początki nałogu Awatar preinwher
    Miasto
    Zakopane

Domyślnie

Pamiętaj by unikać wysokich ISO.
    Canon eos 5d - ef 17-40 mm f/4L - ef 85 mm f/1.8 - ef 70-200 mm f/2.8 L IS - 430 EX
    http://www.waldemarlach.iportfolio.pl/

Przeszukaj forum http://maciejko.net/cbsearch/

Bywalec Awatar RafalTK
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jeżeli fotografia nocna jest tym, co chciałbyś robić pomyśl o zainwestowaniu w wężyk spustowy. Nie wiem jaki masz statyw, ale prawdopodobnie naciśnięcie spustu w aparacie, spowodowało lekkie jego drgania, co znowu przełożyło się na to że zdjęcia wyglądają jakby były poruszone. Jak już będziesz miał wężyk to włącz sobie podnoszenie lustra w Cn i wtedy możliwość "poruszenia" praktycznie nie istnieje (nie uwzględniamy tutaj wiatru itd.) ...
    czarny aparat z białym obiektywem ...

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

to zacznij
    Na świat spoglądam przez armatę...

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RafalTK Zobacz posta
    Jeżeli fotografia nocna jest tym, co chciałbyś robić pomyśl o zainwestowaniu w wężyk spustowy. Nie wiem jaki masz statyw, ale prawdopodobnie naciśnięcie spustu w aparacie, spowodowało lekkie jego drgania, co znowu przełożyło się na to że zdjęcia wyglądają jakby były poruszone. Jak już będziesz miał wężyk to włącz sobie podnoszenie lustra w Cn i wtedy możliwość "poruszenia" praktycznie nie istnieje (nie uwzględniamy tutaj wiatru itd.) ...

Ale na mrozie jak jest parę stopni poniżej zera to wężyk robi się bardzo sztywny i łatwo poruszyć aparat bezwiednie.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów