Możecie rozwinąć - mam Metza - i jestem na niego "skazany" bo mój podstawowy sprzęt to SLR Pentax'a więc muszę mieć Metza. Czy warto dokupić dedykowaną stopkę czy może poprostu włączyć M przy niedyedykowanej kostce i się nie przejmować?
Możecie rozwinąć - mam Metza - i jestem na niego "skazany" bo mój podstawowy sprzęt to SLR Pentax'a więc muszę mieć Metza. Czy warto dokupić dedykowaną stopkę czy może poprostu włączyć M przy niedyedykowanej kostce i się nie przejmować?
W trybie M w serii G nawet z lampami EX nie dziala E-TTL, trzeba recznie dopasowywac sile blysku do kazdego ujecia.Zamieszczone przez Henry
To wiem, tylko zastanawiam się czy warto wydać na kostkę zeby mieć TTL (E-TTL?) Bo jesli zyskam tylko TTL to szkoda kasy.Zamieszczone przez Vitez
Pozdrawiam,
Henry
G5 ma E-TTL we wszystkich trybach poza M. Jesli Metz rowniez pracuje w trybie E-TTL to powinien chyba dobrze wspolpracowac?Zamieszczone przez Henry
Martwi mnie to "chyba" ;-) Widziałem po róznych stronach że coś jednak było nie tak z tymi MetzamiZamieszczone przez Vitez
- ale to były stare strony więc może wtedy jeszcze nie było odpowiedniej kostki. Musze wyszperać jaka jest najnowsza i może jednak ją kupię...
Pozdrawiam,
Henry
Zawsze pisze "chyba" jesli czegos nie jestem pewien.Zamieszczone przez Henry
Np na forum dpreview pisza ze owszem - E-TTL w Metzu dziala... ale dziwnie - zle mierzy (przypala, niedoswietla czasem, nawet mimo uzycia FEL).Widziałem po róznych stronach że coś jednak było nie tak z tymi Metzami
Oczywiscie, innych lamp jest ogrom ...od tanich i przyjemnych Exact przez najprostrze Metzy, Soligory, Sigmy itd itd ... zasada jest prosta. Na stopce naładowana lampa nie moze miec wiecej jak 5-6V ...
Ta dedykacja do Canona to o kant d.... rozbic. Chodzi o dedykacje do EOSów .. G5 niesttey tu nie bedzie współpracował z ta lampa ... nie ma znaczenia, ze lampa ma kilka pinów pasujacych do styków na sankach G5 ... niestety jest BARDZO niewiele lamp ktore w jakikolwiek sposob dzialaja w TTL czy niepełnym ETTL w G5. Sa one jednak niewiele tansze od dedykowanych EXów.
Generalnie wiec co nie kupisz (jesli bedzie inne niz EX) bedzie dzialac w manualu. Czyli mniej wiecej tak jakbys mial Praktice czy Zenita ... nie jest zle ... ale duzych pieniedzy nie ma sensu na to wydawac.
1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna