Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: pytanie o moc Eos'a 33

Awatar Lustmord
    Miasto
    Bartążek (Olsztyn)

Domyślnie pytanie o moc Eos'a 33

Witam,
    1.mam zamiar dokupić adapter do Eos'a 33 na M42 i korzystać z Sonara Carl Zaiss 180 mm.
    I tu moje pytanie czy Canonowi nic nie grozi (czy to przy gwincie tj. wejsciu na obiektyw) czy też gdzie indziej z powodu umocowania tak ciężkiego obiektywu???

Z innymi m42 sie nie martweie ale ten Sonar to naprawdę ciężki sprzęt.

2. Drugie pytanie to czy telekonwerter do tego zestawu Sonar+eos 33+ adapter moze coś popsuć???
    Moze ktos pracował juz z czym takim???
    pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Mam tego Sonnara. Bardzo zaczne szkło, aczkolwiek rzeczywiście ciężkie Nic Ci się z aparatem nie stanie - testowałem taki zestaw nawet z 500N, który bagnet miał plastikowy. Problem możesz mieć z pomiarem światła, niektóre EOSy 30 i 33 przekłamywały pomiar z M42 o kilka działek przysłony, powinieneś znależć informacje o tym na forum, były też chyba jakieś sposoby przeciwdziałania temu.

Telekonwerter zawsze coś psuje, od klasy telekonwertera zależy w jakim stopniu psuje. A o jakim telekonwerterze piszesz? Ja miałem dwa: VEB cośtam 2x - taki NRDowski szajs (mydło i aberacje) i Kenko Teleplus MC 2x - ten był całkiem niezły.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Telekonwerter zawsze coś psuje, od klasy telekonwertera zależy w jakim stopniu psuje
    Tak z mojego doświadczenia na M42 wynika, że nie tylko od klasy telekonwertera to zależy, ale i od konkretnego zestawu obiektyw+telekonwerter. Ten sam tk może dawać dramatyczną różnicę jakościową z różnymi obiektywami - z jednymi się lubi, z innymi nie.

Pzdr

Grzesiu
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja obu używałem z moją szkalrnią M42, z tym Sonnarem także (choć krótko, bo kupiłem też Sonnara 4/300). Jak pisałem, do Kenko przyczepić się nie mogę, nawet myslałem chwilę nad zakupem do EOSa. Ale dochodzę powoli do wniosku, że 200mm to aż za dużo dla mnie Sonnara do EOSa nie podpinałem całe wieki, używam tylko z PSixem ostatnio.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów