Tak poczytałem w sieci i ludzie ciągle reklamują wybuchające palniki Metza, widziałem reklamacje z sierpnia, września, chyba nawet z października a jakie jest doświadczenie naszych forumowiczów?
Tak poczytałem w sieci i ludzie ciągle reklamują wybuchające palniki Metza, widziałem reklamacje z sierpnia, września, chyba nawet z października a jakie jest doświadczenie naszych forumowiczów?
Pisałem do Metza 3 pytania:
1. Czy przewidują powiększenie zakresu regulacji drugiego palnika?
2. Czy przewidują obsługę bracketingu lampy z poziomu body?
3. Czy lampa będzie współpracowała w trybie slave z wbudowaną lampą z 7D?
Odpowiedzi w skrócie:
1. Nie
2. Nie, i nic więcej nie będzie
3. Będzie w firmware 3.1 - przewidywane w grudniu.
Poniżej oryginalna odpowiedź (za zgodą p.Wolfganga Beckera z Technical Support):
In the next firmware version 3.1 for the flash unit "mecablitz 58 AF-1C digital" (for Canon) it is not expected to supply additional partial light output levels for the secondary reflector.
The flash unit disposes of a flash bracketing function by itself (see chapter 7.3). Therefore it is not necessary to set this function in camera's menu. Additionally settings for camera's menu are not expected.
With next firmware version 3.1 it will be possible to control the 58 AF-1C as a slave by the built-in camera flash of the Canon EOS 7.
The next firmware version 3.1 is expected to be released in December.
PS. Mam lampę 1.5 roku i nie wybuchła :-)
To się zawiodłem... Cały czas wydaje mi się, że 1/4 to ciut za mocno jak na lekkie dopalenie
A tak na marginesie, macie może jakieś doświadczenia z przytłumieniem/rozproszeniem tego palnika jakimś dyfuzorkiem home-made? Gdzieś czytałem, że ktoś wykorzystał pudełko na CFa to tego celu, ale może jakieś inne propozycje?
Pozdrawiam
maczek