-
Witam na Forum,
Jeszcze do niedawna byłem użytkownikiem systemu Pentax, w którym razem z modelem K10D używałem lampy Metz 58 AF-1. Generalnie Metz to dużaaaa lampa, z dużą mocą, solidna. Trochę stopka jest faktycznie tandetna, ale spełnia swoją rolę. Na K10D ciasno siedziała i czasem ciężko było zdjąć. Wyświetlacz ok, niezbędne informacje, prosta obsługa czterema przyciskami, jednak kółeczko jest wygodniejsze. Z dodatkowego palnika korzystałem rzadko, a jeśli już to na 1/4 mocy. Efekt? Hmmmm...kwestia indywidualnego podejścia. Momentami fotka robiła się "płaska". Jeśli chodzi o pstrykanie na wprost z pełną mocą to w efekcie dało się zauważyć delikatne przepalenia, ale być może to wina puszki. W porównaniu do 580 EX II, Metz ma dłuższy czas ładowania. Serii zdjęć na HSS nie mogłem sprawdzić bo nijak w tej kwestii nie chciała się komunikować z K10D. Poza tym innych problemów nie było. Teraz przesiadłszy się na Canona, z nowej lampy systemowej jest bardzo zadowolony, a w szczególności z możliwości robienia bezproblemowo fotek w każdych warunkach. Gdyby ktoś potrzebował, mogę podesłać parę fotek z Metz'a i z Canona.
Uprawnienia umieszczania postów